03/01/2011


Projecte START


El Projecte START (Short-Term Actions to Reorganize Transport of Goods) va arrencar el 2006, amb finançament del Programa Intelligent Energy Europe, i ha finalitzat el gener de 2009. Hi han participat, a través de llurs institucions municipals i de diverses companyies de logística i transport, les ciutats de Ravenna (Itàlia), Göteborg (Suècia), Riga (Letònia), Bristol (Anglaterra, Regne Unit) i Ljubljana (Eslovènia). START pretén difondre els seus resultats a més de tres-centes ciutats europees i a més de quatre mil empreses de transports locals. El Projecte ha establert mesures a curt termini per reduir la despesa energètica, sense afectar el desenvolupament econòmic, fent el transport de mercaderies per ciutat més eficient.

Els objectius d’START, concretament, han estat:

  • Reduir el consum energètic del transport intraurbà de mercaderies d’un 10%.
  • Reduir les emissions associades al transport intraurbà de mercaderies: d’un 7% les de CO2, d’un 10% les de NOX i d’un 15% les de partícules en suspensió PM10 (de diàmetre entre 2,5 i 10 μm).
  • Augmentar la conscienciació i l’acceptació dels sectors de transport local envers aquestes qüestions; incrementar la cooperació publicoprivada, mitjançant la creació d’òrgans gestors locals de mercaderies; i fomentar l’intercanvi d’experiències entre ciutats europees.

  La metodologia del Projecte ha consistit a combinar els incentius (per exemple, exempcions fiscals), les millores en logística (per exemple, centres d’agrupatge) i una major coercitivitat en la normativa (per exemple, restriccions d’accés).

Cas per cas, com a resultat del Projecte:

  • Ravenna reorganitzarà la restricció d’accés per a mercaderies, que s’imposarà mitjançant pòrtics automàtics de control. A més, promourà els vehicles nets i dissenyarà un nou esquema d’agrupatge.
  • Göteborg combinarà les noves restriccions d’accés amb un nou esquema d’agrupatges que permeti augmentar el factor de càrrega.
  • Riga instaurarà restriccions al repartiment al seu centre històric, Patrimoni de la Humanitat segons la UNESCO, per millorar-ne la qualitat ambiental i de l’aire. Estudiarà a més la possibilitat d’instal·lar una central de mercaderies.
  • Bristol introduirà controls d’accés i mesures de prioritat que millorin l’eficiència, combinant-ho amb el redisseny de les àrees comercials. Desenvoluparà a més l’esquema d’agrupatges (vegeu imatges del d’Avonmouth) amb serveis de valor afegit per als comerciants, com emmagatzematge remot. L’òrgan gestor de mercaderies locals oferirà incentius de formació i ajuda per a la millora de les flotes i per a la conducció eficient i segura.
  • Ljubljana, sense experiència prèvia en la gestió de mercaderies, crearà el seu model de desenvolupament futur a partir de les experiències de les altres quatre.

 

ProjecteStart01

Projecte START a Bristol

  De la seva banda, el Projecte Freilot (Urban Freight Energy Efficiency Pilot), que va arrencar l’abril de 2009 i té una durada prevista de dos anys i mig, pretén incrementar l’eficiència energètica de la logística urbana mitjançant la implantació de serveis intel·ligents. Hi participen empreses com Volvo o Transportes Azkar, i administracions municipals de Helmond (Països Baixos), Lió i el Gran Lió (França), Cracòvia (Polònia) i Bilbao (Espanya). Té un pressupost de 4 MEUR€, del qual la meitat l’aporta el Programa de Competitivitat i Innovació de la Comissió Europea.

Freilot vol fer front a problemes com l’escassa eficàcia de la logística urbana –congestió, retards–, l’excessiu consum de combustible (els promotors en propugnen una reducció del 25%) i les emissions de CO2 mitjançant una combinació de mesures amb un cost raonable, a saber: la prioritat a les cruïlles per a camions de flotes que instal·lin limitadors d’acceleració i de velocitat i que formin llurs treballadors en la conducció eficient. Com a complement, hom preveu la instauració d’un sistema de reserva d’espais de càrrega i descàrrega en temps real.

Els quatre pilars de Freilot:

  • Conductor/ora: caldria incidir en els seus hàbits d’acceleració, frenada i canvi de marxes. Això es pot aconseguir instal·lant als vehicles sistemes d’informació que instin el/la conductor/a a millorar la manera de conduir si algun paràmetre (consum instantani, consum mitjà, acceleració, etc.) no es correspon amb els estàndards d’eficiència marcats.
  • Gestió del trànsit: atès que les acceleracions i desceleracions són les principals responsables dels elevats consums de combustible en circuit urbà, hom proposa evitar que els camions hagin d’aturar-se a les cruïlles, detectant-los selectivament per mida o per pertinença a determinada flota. Això s’està provant a Helmond, en onze cruïlles, anomenades energy efficient intersections, on el sistema de control de trànsit, a més, proporciona a la flota participant informació sobre el temps de trajecte i el nombre de parades previstes per sortir de la ciutat. També s’ha instal·lat a catorze cruïlles de Lió, a l’avinguda Jean Jaurès (zona comercial) i a la carretera de Saint Priest (zona industrial). Lió, a més, com també ha fet Cracòvia, proporciona al Projecte diverses àrees de lliurament de mercaderies on experimentar noves fórmules d’optimització de la logística urbana.
  • Gestió de flotes: el sistema de reserva de plaça d’aparcament hauria de servir per disminuir les dobles files, millorar els temps de lliurament i reduir l’estrès del/de la conductor/ora. El sistema ha de permetre la reassignació de la plaça per a altres persones usuàries si qui l’ha reservada no s’hi presenta a temps. El sistema s’està provant amb quatre places d’aparcament a Bilbao, dotades del sistema Urban Merchandising Distribution Management, de l’empresa Gertek.
  • Vehicles: caldria instal·lar-hi limitadors d’acceleració. Segons els promotors, l’arrencada després d’una aturada fins assolir la velocitat de creuer suposa un terç del consum total, en el cas dels camions. Amb el limitador d’acceleració, tot i la menor velocitat resultant, el vehicle arribaria al següent semàfor en ona verda.

 

ProjecteStart02

Projecte Freilot


Destaquem

Projecte STARTProjecte Freilot

Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Back to Top

Informació del document

Publicat a 03/01/11
Acceptat a 03/01/11
Presentat el 03/01/11

Volum Més enllà del Departament, 2011
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Localització

Puntuació document

0

Visites 58
Recomanacions 0