El Projecte ITWP (Integrated Tower Working Position), endegat el juny de 2006, té com a objectiu desenvolupar una interfície única, prototip inclòs, que integri tota la informació necessària per al personal de control aeri sobre la base de les aplicacions A-SMGCS (surface movement guidance and control system). Això ha de menar a un increment de l’atenció i a una gestió de fluxos de terra més eficaç, més eficient i que permeti un augment de la seguretat. Participen a ITWP agències d’aviació civil d’Alemanya (DFS), Àustria (AustroControl), França (DSNA), Itàlia (ENAV SpA), Portugal (NAV) i Suècia (LFV), coordinades per Eurocontrol (European Organisation for the Safety of Air Navigation).

A data d’avui, a les torres de control hom troba un seguit de sistemes individuals, cadascun amb la seva interfície, sense una gestió comuna de la informació. Aquesta situació pot agreujar-se en el futur. Per això la importància de la gestió de la informació i de la integració de sistemes per al desenvolupament futur dels aeroports. Amb l’ITWP s’han estudiat diverses tipologies de torre de control i s’han analitzat les tasques dels/de les controladors/ores; s’ha establert un estàndard de monitor per a la nova interfície, de trenta polzades; s’han examinat les tasques relatives a pistes principals i auxiliars, i a permisos, i s’hi ha afegit un mètode predictiu; i s’ha instaurat un nou sistema de gestió de vehicles. Tot això s’ha provat tridimensionalment, el novembre de 2008, a l’Institute of Air Navigation Services, de Luxemburg, amb l’entorn simulat de l’aeroport Charles de Gaulle de París. Vegeu-ne imatge.

Pel que fa a les dades, ITWP integra, des del sector de terminals (TMA) i del centre d’aproximació (APP), l’hora estimada d’aterratge, la pista assignada i el número de seqüència; inclou també la informació de l’A-SMGCS i del radar, amb senyals d’alerta; la informació meteorològica, el lloc d’aparcament assignat, dades sobre el funcionament dels sistemes de l’aeroport, com per exemple el sistema d’aterratge instrumental (ILS) o radiofar omnidireccional (VOR), estat de les línies de detenció, etc. A la interfície es mostren, a més, els vehicles de terra.

 

Draft Garcia 807937165-mes-enlla-controladors-aeris-controlador imatge 1.jpg

  L’ITWP inclou també eines de suport a la seguretat: detecta desviacions, excessos de velocitat, accions no permeses, aturades prohibides o excessivament llargues, autoritzacions incompatibles, invasions de pistes tancades o restringides. Tot això ho reflecteix amb un sistema d’alertes amb dos nivells. A la imatge, captura de pantalla d’alerta de segon nivell (vermell) per permisos incompatibles: s’ha donat autorització a un vehicle de bombers per travessar la pista, i a un avió per enlairar-se, simultàniament, des de la mateixa pista.

 

Draft Garcia 807937165-mes-enlla-controladors-aeris-controlador imatge 2.jpg

  Destaquem

Eurocontrol

Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Back to Top

Informació del document

Publicat a 03/01/11
Acceptat a 03/01/11
Presentat el 03/01/11

Volum Més enllà del Departament, 2011
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Xarxa aeroportuària

Gestió d'aeroports

Eixos instrumentals

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Observació i mesura territorial

Representació de dades

Localització

Puntuació document

0

Visites 61
Recomanacions 0

Compartiu aquest document