Projecte CATS


El Projecte CATS (City Alternative Transport System) arrencà l’1 de gener de 2010 i té una durada prevista de tres anys. Està cofinançat pel 7.è Programa Marc de la Unió Europea. El Projecte vol desenvolupar i experimentar un nou mode de transport urbà consistent en una nova generació de vehicles que, amb un sol model, permeti dos usos diferents: l’individual i el col·lectiu. En l’ús individual, el sistema es basa en l’autoservei de cotxes petits i nets per a períodes de lloguer curts; en l’ús col·lectiu es plantegen combois flexibles, de longitud variable, conduïts per professionals, amb horaris i rutes predeterminats o bé segons demanda. Totes dues modalitats s’integren en un servei únic, que inclou el vehicle tipus i les parades. El sistema està adaptat a persones de mobilitat reduïda. El Projecte inclou aspectes com el disseny de les estacions i llur integració urbana, i l’avaluació mediambiental i d’exportabilitat.

La coordinadora del Projecte, Lohr Industrie, fornirà quatre vehicles i dues estacions per a les simulacions, que es duran a terme a Estrasburg (França), Formello (Itàlia) i Ploieşti (Romania) amb la implicació d’institucions locals (Communauté Urbaine de Strasbourg, Primăria Municipiului Ploieşti) o regionals (Agenzia Regionale per la Mobilità, Lazio).

   

CatsUC01

Projecte CATS

  D’altra banda, UC?, prototip de 2,60 m de longitud, desenvolupat pel carrosser suís Rinspeed, combina el cotxe, el tren i Internet en un nou concepte de mobilitat. S’ha presentat al 80.è Saló Internacional de l’Automòbil de Ginebra, celebrat del 4 al 14 de març de 2010.

UC?, preparat per a la producció en sèrie –amb un disseny de producció per mòduls que en permet la fabricació customitzada en tres dies–, es combina amb un sistema de càrrega transversal del vehicle en trens per cobrir distàncies llargues en trajectes interurbans. Mentre el vehicle és transportat pel tren va carregant les bateries, per arribar a destí en condicions. Val a dir que els bitllets es poden reservar i comprar directament des del cotxe, que disposa de connexió a Internet de banda ampla 3G permanent, manejable per la veu. El vehicle té també un sistema de navegació responsable que calcula la ruta més eficient energèticament.

Hom pretén amb UC? integrar el cotxe en propietat i el transport públic, i superar dos dels problemes principals dels vehicles elèctrics: l’escassa autonomia (105 km en el cas de UC?) i les discretes prestacions que podrien assolir en eventuals trajectes interurbans (120 km/h de velocitat màxima).

En el Projecte UC? s’hi han implicat nombroses companyies capdavanteres: Daimler AG, per a les bateries de ió de liti, de 12 kW/h; ABB, per a les estacions de càrrega a peu de carrer i a bord dels trens, que permeten una càrrega completa en quaranta minuts; Pirelli, per als pneumàtics verds Cinturato 195/40R17, inèdits fins ara; AEZ, per a les llantes d’aliatge, que pesen poc més de 6 kg; Motorex, per als lubricants, que són biodegradables; Akzo Nobel, per a les pintures; Rehau, per a l’estructura de plàstic termoformat amb fibra, un 30% més lleugera del vist fins ara en models, per exemple, de la casa Smart.

 

CatsUC0203

Projecte UC?: un nou concepte de mobilitat

 

Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Back to Top

Informació del document

Publicat a 03/01/11
Acceptat a 03/01/11
Presentat el 03/01/11

Volum Més enllà del Departament, 2011
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Xarxa ferroviària

Instal·lacions ferroviàries

Material mòbil

Mobilitat de passatgers

Infraestructura dedicada al transport col·lectiu

Nous vehicles i modes per passatgers

Intermodalitat

Eficiència energètica per passatgers

Serveis adaptats a entorns de baixa demanda

Transport de mercaderies

Nous vehicles i modes per mercaderies

Eixos instrumentals

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Comunicació amb l'usuari

Eixos transversals

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Dimensió social de la mobilitat

Anàlisi economicofinancera i instruments econòmics

Models de finançament del transport públic

Localització

Puntuació document

0

Visites 51
Recomanacions 0

Compartiu aquest document