Al port d’Anvers s’estan portant a terme actuacions ferroviàries per absorbir el creixent volum de contenidors. Dins l’àrea del port hi ha uns 1.055 km de via fèrria, 22 apartadors, 5 terminals ferroviàries (hub principal, Zomerweg, Combinant, Schijnport i Hupac). Els projectes principals que hi està executant l’operadora d’infraestructura ferroviària belga (Infrabel), i que haurien de permetre que per a 2020 s’hagi doblat la quota de contenidors transportats per ferrocarril, del 8% al 15%, són:
- A la banda occidental del port, creació d’una nova línia ferroviària (L211), d’oest a est, al moll de Deurganck, que permeti la ràpida connexió d’Anvers, Gant i Bruges (Zeebrugge), amb una nova connexió a la línia principal sense canvi de vies. Aquesta nova línia comporta l’increment de capacitat de les platges de vies de Krommernhoek i meridional, de 22 a 32 en una primera fase, i a 42 posteriorment, i la creació de les noves platges de vies de Polderdijk i Arenberg.
- A la banda oriental del port s’està construint una nova línia de doble via, de 16,2 km, en túnel, sota el braç de l’Escalda, que permeti la connexió ràpida entre els dos costats del port i eviti les actuals congestions de trens al túnel Kennedy, portant les mercaderies directament del moll Deurganck a la central d’acoblament l’estació d’Antwerpen-Noord. S’espera que estigui finalitzada el 2014. Vegeu-ne imatge.
Pont d'Anvers
- Un segon accés, directe, al port, connectant la sortida d’Antwerpen-Noord a la branca de Schijn i de Krijgsbaan, cosa que suposarà un increment de capacitat del 30%.
Hi ha també el Projecte AIS II (Antwerp Intermodal Solutions), promogut per l’Autoritat Portuària d’Anvers, pel qual l’operadora logística Hupac ha inaugurat, el gener de 2010, una nova terminal ferroviària per a mercaderies, capaç de manipular 150.000 contenidors l’any, i n’espera obrir una de similar el març del mateix any. Actualment, amb origen o destinació a Anvers, deu companyies ferroviàries realitzen dos-cents transports setmanals a/des de quaranta destinacions de tretze països, cosa que suposa treure de la carretera uns 4.000 camions diaris, evitar congestions de 66 km i deixar d’emetre a l’atmosfera 200.000 tm de CO2 cada any.
A més d’Anvers, mereixen esment les actuacions que està desenvolupant Infrabel per fomentar el transport de mercaderies amb origen o destinació als ports (marítims i fluvials) del país, de manera que l’increment de trànsit previst per als propers anys pugui ser absorbit eficaçment. Les actuacions s’executen als ports de Gant, Ostende, Lieja, Athus, Brussel·les i Zeebrugge: vegeu-ne ubicació a la imatge.
- Al de Gant s’estan renovant i automatitzant els apartadors a fi de fer-los més eficaços i menys sorollosos. A la banda oest del moll de Kluizen s’hi està instal·lant un nou feix de 16 vies.
- Al d’Ostende s’ha traçat una nova línia entre l’estació de Forming i la platja de vies de la zona industrial de Plassendale.
- Al de Lieja s’hi ha fet arribar una tercera línia recentment.
- Al port interior d'Athus s’estan modernitzant els dos feixos de vies d’arribada de mercaderies i s’està renovant la connexió amb la terminal. El port disposa de quinze vies.
- A Brussel·les, en col·laboració amb el govern regional i el port de la ciutat, també s’estan millorant les instal·lacions ferroviàries portuàries.
- Al de Zeebrugge (prop de Bruges, manipula 42 milions tm anuals), on la meitat del tràfic és en contenidors, hom vol que per a 2030 es dobli el transport de contenidors en tren, que avui ja és d’un terç del nombre total d’unitats.
Ports on tenen lloc les actuacions
Destaquem
Autors
Redactat per: Alfonso Martínez Jaume