TelliBox– Intelligent MegaSwapBoxes for Advanced Intermodal Freight Transport és un projecte amb finançament del 7è Programa Marc de la Unió Europea, coordinat per les universitats d’Aquisgrà (Alemanya) i de Žilina (Eslovàquia), amb participació, entre d’altres, de CTL Logistics, SA, operador ferroviari privat, i de l’Associació Intermodal Europea. Es proposa desenvolupar una unitat de càrrega multipropòsit, la MegaSwapBox, apta per al transport intermodal per ferrocarril (en vagons de càrrega baixa, tipus Megafrets, vegeu-ne imatge), carretera (amb un xassís adaptable) i vaixells de navegació continental i de curta distància. El Projecte pretén combinar els avantatges dels contenidos i dels semiremolcs mitjançant anàlisis de viabilitat tècnica i d’eficiència, per arribar a plasmacions concretes: l’objectiu final és oferir un producte integrat, més segur, ecològic pràctic i competitiu. Es preveu que abans d’implantar-se haurà de superar una fase de demostració en un corredor intermodal des de Polònia fins al Regne Unit, passant per Alemanya i els Països Baixos.

Actualment s’està en fase de construcció del prototip.

Com a característiques distintives de les MegaSwapBoxes:

  • Són apilables i trimodals;
  • tenen una alçada interior de 3 m.
  • tenen una longitud de 45 ft (13,65 m);
  • tenen una capacitat de 100 m3;
  • es poden obrir per tres bandes;
  • es poden manipular des de dalt; i
  • són a prova de furt i de robatori.


Draft Garcia 520133422-mes-enlla-tellibox-tellibox 01.jpg
Draft Garcia 520133422-mes-enlla-tellibox-tellibox 02.jpg

  Característiques de les MegaSwapBoxes

  CargoShell, el contenidor plegable, és un producte de l’empresa neerlandesa Poly Products en col·laboració amb el port de Rotterdam, en el marc de la Rotterdam Climate Initiative, que pretén que el 2025 les emissions de CO2 s’hagin reduït a la ciutat d’un 50% respecte de les de les 1990.

El nou contenidor:

  • És més ecològic que d’altres: està fabricat amb compòsit de plàstic i fibra, cosa que el fa més lleuger que els normals (d’acer) i més ben aïllat tèrmicament. La lleugeresa i el millor aïllament han de menar a una reducció de les emissions de CO2 pel menor consum de combustible per al transport, per a la càrrega-descàrrega i per al manteniment de la temperatura. Val a dir, a més, que el compòsit emprat és a prova de vapor, fàcil de netejar, no es corroeix i és resistent a fongs i insectes, que no s’hi poden establir.
  • Es pot plegar: quan és ple té el volum d’un contenidor habitual, però quan és buit n’ocupa una quarta part (vegeu-ne imatges). Disposa, a més, de porta enrotllable. Aquest estalvi d’espai té implicacions econòmiques interessants respecte de la superfície d’emmagatzematge necessària, alhora que suposa, també, un estalvi energètic, ja que en un sol viatge –sigui en camió, tren o vaixell– es poden transportar diversos contenidors buits. En aquest sentit, per exemple, hom calcula deu mil camions menys per any a l’àrea del port de Rotterdam, en cas que CargoShell fos universalment adoptat.
  • Permet ser monitoritzat. El compòsit no interfereix amb els senyals de ràdio, raó per la qual hom pot instal·lar els transceptors on vulgui. El sistema GPS que incorpora CargoShell, a més, permet localitzar els contenidors arreu del món en qualsevol moment, cosa que pot ajudar a la millora dels processos de transport, transferència i emmagatzematge. El fet que el compòsit sigui transparent als senyals permetria, eventualment, instal·lar-hi dintre equipament de seguiment de la mercaderia.

 

Draft Garcia 520133422-mes-enlla-tellibox-tellibox 3img.jpg

Tellibox el contenidor plegable

  Destaquem

Projecte TelliBox, Universitat d’AquisgràPoly Products BVCargoShell

Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Back to Top

Informació del document

Publicat a 03/01/11
Acceptat a 03/01/11
Presentat el 03/01/11

Volum Més enllà del Departament, 2011
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Localització

Puntuació document

0

Visites 65
Recomanacions 0