Els ports marítims de Groningen (Països Baixos), que són Delfzijl i Eemshaven, acullen actualment un seguit de projectes per incrementar els nivells d’aprofitament energètic i explorar noves fonts. Cal destacar-ne:
- La nova factoria de producció de combustibles alternatius, a Delfzijl, executada per Qlyte, que té com a finalitat la fabricació de combustibles d’alta qualitat a partir de residus no refinats, irreciclables, de paper i de plàstic provinents de la indústria paperera. Aquesta mena de residus encara ara són, majoritàriament, incinerats, i hom pretén, amb les noves instal·lacions, donar-los un tractament més eficient ecològicament. S’espera posar en marxa la nova instal·lació, d’1,5 ha, cap al juny de 2010. La planta es basa en el procés Subcoal®, de la companyia Royal DSM, que permet obtenir petites boles de combustible (Rofire®) amb un estalvi del 50% pel que fa a emissions de CO2. Hom estima que les noves instal·lacions podran processar unes 80.000 tm/any de residu de paper i plàstic per obtenir 45.000 tm de Rofire®.
- La construcció, a Eemshaven, de Nuon Magnum, una nova planta de gas, biomassa i carbó per a la producció d’electricitat i de gas sintètic, amb captura de CO2, associada a una planta eòlica: els procediments de regasificació derivaran en electricitat només si l’energia eòlica és insuficient per generar-ne prou. La planta, que està pressupostada en uns 1.500 MEUR, permetrà reduir la dependència energètica dels Països Baixos d’una única font. Tindrà una potència d’aproximadament 1.200 MW: podria satisfer les necessitats d’uns dos milions de llars. Paral·lelament a la construcció, s’han habilitat als voltants zones de nidificació i de descans per a aus, a fi de superar algunes de les al·legacions que el 2009 van posar en perill la continuïtat del projecte. S’espera que la primera fase de la planta, la de generació d’electricitat a partir de gas, estigui llesta el 2013.
- BioMCN, un projecte de diverses companyies que el 2008 van començar a construir la planta de biocombustible (biometanol a partir de glicerina crua –subproducte del biodièsel–) més gran del món, a Delfzijl, amb una capacitat prevista, per a 2010, de 400.000 tm/any, que hom espera doblar en els següents anys.
Destaquem
NuonPorts marítims de GroningenQlyte Operations B.V.Royal DSM N.V.BioMCN
Autors
Redactat per: Alfonso Martínez Jaume
Back to Top