Nous projectes per a vies fèrries més econòmiques i de baix manteniment.


Projecte InnoTrack, de desenvolupament de xarxa ferroviària d’altes prestacions i baix cost

El Projecte InnoTrack (Innovative Track Systems), que implica molts operadors d’infraestructura ferroviària i fabricants d’Europa —SNCF, ADIF, DB; Alstom..., entre d’altres—, pretén desenvolupar un sistema de vies fèrries d’altes prestacions i baix cost i manteniment. El Projecte arrencà l’octubre de 2006 i encara s’hi està treballant. Té finançament del 6.è Programa marc de la Unió Europea i el coordina la Union Internationale des Chemins de Fer —UIC.

InnoTrack vol fer possible el compliment de les perspectives del Llibre blanc per al transport sostenible per a 2020, de doblar el tràfic ferroviari de viatgers, triplicar-ne el de mercaderies, reduir el temps de viatge d’un 25% a un 50%, minorar el nivell sonor a 69 dB per a les mercaderies i a 83 dB per a l’alta velocitat, reduir la sinistralitat ferroviària d’un 75% i fer disminuir els costos del cicle de vida dels rails d’un 30%. Tot això, a més, a fi de facilitar la implantació d’una futura xarxa ferroviària transeuropea d’altes prestacions.

Per aconseguir-ho, InnoTrack se centra en quatre eixos: suport de la via, agulles i encreuaments, rails i soldadures i logística de manteniment i renovació. A més, aspira a implantar una metodologia estàndard de càlcul de cicle de vida de rails per a tot Europa.


Projecte Urban Track

Urban Track és un projecte de recerca cofinançat (aproximadament d’un 50%) per la Unió Europea a través del 6.è Programa marc. Va arrencar l’1 de setembre de 2006 i finalitzarà el 2010. Neix d’un consorci d’operadors de transport ferroviari i tramviaire urbà (Ferrocarril Metropolità de Barcelona, entre d’altres) i de proveïdors de material ferroviari (Alstom, per exemple) de deu països, que financen la resta dels 18 milions d’euros. Se centra en el desenvolupament de productes innovadors per a vies fèrries, que compleixin els objectius del document ERRAC 2020 (del European Rail Research Advisory Council), a saber: baix cost, altes prestacions, modularitat, seguretat i baix nivell de soroll i vibracions.

Té com a objectiu reduir els costos de les vies fèrries (de fins al 25% en vies de nova implantació) mitjançant una gamma de materials ferroviaris que hauran de ser modulars, interoperables, adaptables, estandarditzats i sense manteniment. El Projecte pretén desenvolupar un mínim de cinc productes innovadors: mòduls prefabricats, vies de tren lleuger/tramvia verdes, vies de metro encastades, vies de baix cost per a llosa flotant (en túnel o en cruïlla a nivell) i una zona mitgera carrer-via lliure de manteniment. El Projecte també investiga nous mètodes d’instal·lació de via nova, la instal·lació automatitzada, mètodes de renovació i reposició ràpides, el manteniment preventiu i la reducció del desgast de la via en corbes i girs.


Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Per saber-ne més: InnoTrack, Urban TrackInternational Association of Public Transport (UITP)


Informació relacionada

Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/07/10
Acceptat a 01/07/10
Presentat el 01/07/10

Volum Més enllà del Departament, 2010
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Xarxa ferroviària

Manteniment integral i preventiu

Instal·lacions ferroviàries

Mobilitat de passatgers

Eficiència energètica per passatgers

Transport de mercaderies

Eficiència energètica per mercaderies

Eixos instrumentals

Tècniques de disseny, construcció i manteniment d'infraestructures

Nous materials i sistemes auxiliars

Localització

Puntuació document

0

Visites 25
Recomanacions 0