Microactuacions de verd urbà per a unes ciutats més habitables.


Més verd urbà arreu d'Europa

El Projecte GreenKeys (Urban Green as a Key for Sustainable Cities) rebé cofinançament de l’Interreg III de la Unió Europea i es desenvolupà durant tres anys, fins al maig de 2008, amb la col·laboració de les administracions públiques i d’universitats, a Xanthi, Volos i Halandri (Grècia), Sofia i Kotel (Bulgària), Giulianova (Itàlia), Nova Gorica (Eslovènia), Budapest (Hongria), Leipzig i Dresden (Alemanya), i Sanok i Bydgoszcz (Polònia). Algunes ciutats, val a dir, han deixat el Projecte, i a última hora se n’hi han afegit d’altres: Berlín (Alemanya) i Ancona (Itàlia), per exemple, respectivament.

GreenKeys se centrà en la millora dels espais verds com a pas per a aconseguir ciutats més sostenibles. GreenKeys va incentivar projectes pilot per a la creació o l’adaptació d’espais verds, per fer-los més accessibles, potenciar-ne els valors socials i de lleure i incrementant-ne l’eficiència energètica, i va bastir una xarxa transnacional de transferència del coneixement en aquest camp.

GreenKeys proposà dotze estratègies de verd urbà, com per exemple la implicació i imbricació dels estaments polítics i socials afectats, l’anàlisi demogràfica de l’àmbit d’actuació, la determinació del context espacial i dels aspectes paisatgístics i ecològics a implantar, el coneixement de les necessitats i actituds de la ciutadania i la comparació amb els estàndards de verd urbà local existent.

Respecte dels resultats concrets, per ciutats:

 • Xanthi, parc Limnio: restitució de l’enllumenat malmès; traça de camins per a vianants; supressió d’edicles ruïnosos, focus de marginalitat; establiment de tanques perimetrals permeables i d’horaris d’accés.
 • Volos, parc de 15 ha: increment de la qualitat de la vegetació.
 • Halandri, parc de 0,14 ha: potenciació de la vegetació, introducció d’espècies endèmiques, implantació de sistemes de recollida selectiva.
 • Sofia, espai públic obert del polígon d’Sveta Troitza, de 0,6 ha: creació d’una petita zona verda amb àrees d’estada que permeti el contacte social en un barri atapeït.
 • Kotel, parc Izvorite, de 25 ha: manteniment i millora de la vegetació per fer del parc escenari d’activitats culturals; millora de l’accessibilitat.
 • Giulianova, via del Campetto, de 2 ha: implantació de vialitat i d’altres serveis bàsics.
 • Nova Gorica, parc municipal, de 5 ha: millora d’accessibilitat, equipaments i seguretat; manteniment de la varietat ornitològica amb un pla d’usos restrictiu.
 • Budapest, plaça Mátyás, de 0,5 ha: millora de la vegetació, connexió amb espais verds veïns, implantació de nous usos socials als encontorns, millores en la seguretat.
 • Leipzig, Grünzug Paunsdorf, de 120 ha: instal·lació d’àrees de lleure per a adolescents, protecció de la vida salvatge, connexió amb espais naturals dels voltants, construcció de passeres d’observació.
 • Dresden, Blüherpark, de 16 ha: costura dels diferents pedaços que conformen el parc; transformació de l’espai en pòrtic d’entrada a la part antiga de la ciutat.
 • Sanok, parc municipal, de 10 ha: restauració dels espais de lleure, inclusió del parc en una ruta històrica, actuacions educatives, de defensa i de divulgació de fauna i flora protegides.
 • Bydgoszcz, jardí botànic, 20 ha: increment de la biodiversitat, millora i ampliació del jardí botànic amb construcció d’un arborètum, connexió del complex forestal amb el verd urbà proper... Tot això hauria de fer créixer l’intercanvi social i l’atracció d’inversió.


Ciutats més verdes i sostenibles amb el Projecte GreenKeys


Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Per saber-ne més: Projecte GreenKeys


Informació relacionada

Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/07/10
Acceptat a 01/07/10
Presentat el 01/07/10

Volum Més enllà del Departament, 2010
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Impacte social

Planificació i projectació

Projectes territorials i ambientals

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Mitigació

Planificació de la biodiversitat i del patrimoni natural

Nous objectes de conservació

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Planificació urbanística

Reurbanització

Localització

Puntuació document

0

Visites 42
Recomanacions 0

Compartiu aquest document