A fi d'optimitzar recorreguts, Suècia estudia la implantació de la taxa quilomètrica per al transport de mercaderies per carretera.


Taxa quilomètrica per a vehicles pesants

ARENA és un projecte nacional suec que pretén posar les bases per a la futura implantació d’un sistema de taxa quilomètrica per a vehicles de més de 3,5 t al país, a fi d’incentivar l’optimització de recorreguts. ARENA té finançament del Fons europeu de desenvolupament regional i de l’Agència Sueca per a la Innovació.

ARENA pretén obtenir una perspectiva de totes les implicacions del sistema de taxa quilomètrica: des de les innovacions tecnològiques que l’haurien de possibilitar fins a les conseqüències que comportaria per als diferents operadors que participen en l’activitat de transport de mercaderies, atès que llurs necessitats són dispars.

Les propostes d’ARENA són més aviat genèriques, perquè té d’horitzó temporal fins al 2012 i considera que fins llavors hi podrà haver hagut canvis tecnològics importants. A diferència, però, de sistemes existents a Alemanya, Àustria o la República Txeca, el Projecte ARENA postula un sistema obert que permeti operar amb diferents proveïdors de serveis de peatge, per incrementar la flexibilitat i la simplicitat i disminuir costos, en la línia dels European Electronic Toll Services.

ARENA ha instal·lat un camp de proves al sud de Suècia per anar desenvolupant, comprovant i certificant els diferents equips tècnics de pagament i altres sistemes tecnològics d’informació. Participen en les proves trenta vehicles equipats amb diferents models d’unitats a bord proporcionades per diverses companyies, capaces de fer el cobrament de la taxa quilomètrica o del peatge convencional. Les proves van començar el novembre de 2009 i duraran fins al març de 2010.


Projecte ARENA


Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Per saber-ne més: Projecte ARENA


Informació relacionada

Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/07/10
Acceptat a 01/07/10
Presentat el 01/07/10

Volum Més enllà del Departament, 2010
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Transport de mercaderies

Gestió del transport interurbà

Eficiència energètica per mercaderies

Eixos instrumentals

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Ajut a la conducció de vehicles

Eixos transversals

Anàlisi economicofinancera i instruments econòmics

Tarifació variable de la mobilitat

Tarifació per ús d'infraestructura viària o ferroviària (cànon)

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Adaptació

Localització

Puntuació document

0

Visites 62
Recomanacions 0

Compartiu aquest document