Pilot dels Plans de Logística Urbana Sostenible (PLUS)

Draft Torre 275790190-image1-c.png

Durant el darrer any la Diputació de Barcelona juntament amb la Universitat Oberta de Catalunya ha redactat una Guia per a l’elaboració de plans de logística urbana sostenible, i una actualització dels actuals “plecs model”, que serveixen per a la redacció dels Plans de Mobilitat Urbana (PMU), de manera que es tingui en compte l’ampliació dels continguts sobre la logística urbana.

S’ha treballat en les temàtiques que hauria d’incloure un Plec tipus-model, per a l'elaboració de PLUS, així com analitzar la viabilitat tècnica i legal, sobre la regulació de la logística urbana, a partir d’aquests plans i trobar-li un encaix en l’actual regulació vigent.

Al llarg dels propers mesos, l’ATM de l’àrea de Barcelona es portaran a terme proves pilot de PLUS en municipis i/o conurbació de municipis .

Plataforma digital d’informació logística i difusió d’informació DUM Aplicació al corredor Vallès Oriental

En aquesta plataforma s’ha introduït nova informació sobre la distribució urbana de mercaderies en l’àmbit territorial del Besos-Congost-Mogent.

A la vegada que s’ha adaptat el portal per permetre, al ajuntaments, utilitzar-lo com a eina d’informació i gestió de les zones DUM i les illes de vianants. I s’han mantingut les dades sobre la informació dels aparcaments de camions.


Draft Torre 275790190-image2.png


Nova edició millorada de la Guia per a la gestió de la DUM

L’ATM ha impulsat l’Eina per a la gestió i planificació de la DUM. Aquesta plataforma és un instrument de consulta per a tots els agents implicats en la Distribució Urbana de Mercaderies (DUM) amb un doble objectiu: ajudar a gestionar i planificar la DUM als ens locals, trobant mesures que minimitzin les externalitats de la DUM, així com ser un portal d’informació general sobre la DUM per a tots aquelles persones que vulguin saber més sobre aquesta distribució.

La plataforma web consta d’un buscador interactiu amb diferents filtres per a obtenir una acurada cerca de mesures a implementar. En total, hi ha més de 30 solucions per als agents implicats en la DUM i, dins de cada mesura es detallen casos de bones pràctiques o proves pilot on hi ha hagut bons resultats. A més, s’incorpora el marc legal de la mesura, així com una proposta d’articles per les Ordenances Municipals per tal de facilitar la implementació a les administracions públiques locals. Aquesta eina, per tant, és una guia clau per a les administracions locals, que ajuda a identificar i prioritzar aquelles mesures que es puguin aplicar dins del àmbit territorial. Paral·lelament, també ajuda als altres agents com ara els comerços minoristes o els operadors transportistes a entendre quines accions han de prendre en quant una mesura s’implementi, al igual que els principals avantatges, inconvenients i factors claus de l’èxit.

Link: https://guiadum.atm.cat | https://atm.cat/dum

Draft Torre 275790190-image3.png


Treballs 2021-2022 en marxa pendents de finalitzar

1. AT per a l'anàlisi Big Data & Data Science Hub per a l'optimització de la (DUM)

L’ATM i el Clúster Development treballen, des d’una visió teòrica, la definició de l’estratègia i el model de funcionament d’un Data Hub Logístic, alimentat per diferents fonts de dades que permeti aplicar noves tecnologies relacionades amb la ciència de dades i la intel·ligència artificial per “experimentar” i obtenir “coneixement” rellevant per diferents “clients”: investigadors, emprenedors, empreses i administració.

Els treballs inclouen:

  • Conèixer en relació la logística i el comerç electrònic, quina és la situació actual a nivell de dades, iniciatives i mapa d’actors en l’àmbit del sector públic a Catalunya.
  • Identificar models internacionals comparables i fer-ne una valoració.
  • Identificar opcions d’evolució.
2. AT per analitzar la viabilitat tècnica i econòmica per a la posada en marxa d'un centre de consolidació urbana de mercaderies en el nucli urbà d’una ciutat mitjana (cas pràctic – Terrassa).

Treball tècnic per analitzar la viabilitat de posar en funcionament un centre de consolidació urbana de mercaderies a una ciutat mitjana on la distribució de mercaderies es pugui fer amb bicicletes de càrrega i amb vehicles elèctrics.

Els treballs, que es duen a terme coordinats per l’Ajuntament de Terrassa i l’ATM, inclouen:

  • La redacció d’una guia de recomanacions tècniques que permeti als responsables de mobilitat dels ens locals, saber els passos a realitzar en cas que valorin realitzar una acció similar als seus municipis.
  • L’anàlisi de la conveniència d’incloure un punt d’entrega de proximitat o un sistema d’autorecollida de mercaderies en el mateix emplaçament del microhub, amb amplies forquilles horàries, que facilitin la recollida de mercaderies directament per part de l’usuari i evitar així desplaçaments a domicilis.
3. AT per a la creació d'una guia per a la distribució urbana de mercaderies en franges horàries nocturnes

L’ATM i el Clúster Catalonia Logistics, estan elaborant una guia de recomanacions tècniques que permeti, als responsables de mobilitat dels ens locals, saber els passos a realitzar en cas que valorin realitzar la distribució nocturna als seus municipis, centrant-se en el comerç local.

Accions al llarg del 2022

Pel que fa al calendari del 2022 per dur a terme aquestes accions, es considera que al llarg del primer semestre del 2022 es finalitzaran els treballs següents:

  • Nova edició millorada de la Guia per a la gestió de la DUM. Format web i bones pràctiques per tipologia municipis catalans.
  • AT per analitzar la viabilitat tècnica i econòmica per a la posada en marxa d'un centre de consolidació urbana de mercaderies en el nucli urbà d’una ciutat mitjana (cas pràctic – Terrassa).
  • AT per a l'anàlisi Big Data & Data Science Hub per a l'optimització de la (DUM) .
  • AT per a la creació d'una guia per a la distribució urbana de mercaderies en franges horàries nocturnes.



I que al llarg del segon semestre del 2022 s’iniciaran els treballs següents:

  • Pilot d’aplicació dels Plans de Logística Urbana Sostenible.
  • Plataforma digital d’informació logística i difusió d’informació DUM. Aplicació al corredor del Maresme Integració amb portals d’open data i SIG locals


Autors

Redactat per: Sergi Martínez-Abarca, Laia Mercadé i Marga Torre

Per saber-ne més: Sergi Martínez-Abarca i Laia Mercadé

Back to Top

Informació del document

Publicat a 16/05/22
Acceptat a 16/05/22
Presentat el 16/05/22

Volum Notícies, 2022
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Puntuació document

0

Visites 12
Recomanacions 0

Paraules clau