- L’EcoCalculadora
- FGC optimitza el consum d’energia
- La 10a Setmana de la Responsabilitat Social
- Autor
Contents
L’EcoCalculadora
En el marc de la 10a Setmana de Responsabilitat Social a Catalunya, l’eina d’FGC destaca pel seu compromís amb el medi ambient i per estar alineada amb l’Agenda 2030 i amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
La directora d’Organització i Persones d’FGC, Juliana Vilert, ha participat en una taula rodona sobre el creixement de les polítiques de Responsabilitat Social a Catalunya (RSC) a les empreses.
La nova eina d’FGC, que permet conèixer i comparar l’impacte mediambiental dels desplaçaments en cotxe i amb FGC, va guanyar el concurs “La Teva Bona Pràctica alineada amb l’Agenda 2030 i els ODS” organitzat per Ingeniería Social SAL i l’Associació + Responsables en el marc de la 10a Setmana de Responsabilitat Social a Catalunya.
Sota el lema de la campanya Suma’t a la sostenibilitat amb FGC es troba una eina que permet escollir un trajecte i comprovar, amb l’EcoCalculadora d’FGC, que el tren és un dels transports públics més sostenibles. Consta dels punts següents:
Lluita contra el canvi climàtic
- FGC ha assumit el repte de funcionar amb energia 100% verda i certificada. FGC només consumeix energia procedent de fonts renovables.
- Els trens de viatgers de les línies metropolitanes són tracció 10% elèctrica que no emet CO2.
Millora la qualitat de l’aire
Uns dels principals contaminants nocius per a la nostra salut són els òxids de nitrogen (NOX) i les partícules en suspensió (PM2,5) emesos per tots els vehicles amb motor de combustió. El tren pràcticament no emet aquest tipus de contaminants i contribueix a la millora directa de la nostra salut. Per tenir una idea del que suposa aquest estalvi: un usuari desplaçant-se en tren millora la qualitat de l’aire ja que evita emetre 311.000.000 t de partícules en suspensió (PM2,5) al llarg de l’any.
Aquest càlcul no s’ha fet, encara, amb dades ni de Catalunya, ni de l’Estat, perquè encara no estan disponibles. S’ha analitzat el procés del tren que utilitza energia certificada a partir del procés d’Ecoinvent i el procés d’energia certificada de la mateixa base de dades. El procés incorpora informació sobre l’energia utilitzada (producció i consum d’energia certificada), el manteniment del tren, la part proporcional de construcció de via i la part proporcional de la construcció del tren. Els resultats obtinguts són els següents:
- NOx: 0,028 g NOx eq per km i persona.
- PM2,5: 0,019 g PM2,5 eq per km i persona.
En el cas d’NOx, el 76% de l’impacte prové de la construcció del raïl de la via (un 48,4 % del total es deu a la producció de l’acer emprat). El 18 % de l’impacte prové del procés de construcció del tren.
Pel que fa a PM2,5, el 65% prové de la construcció del raïl de la via (producció de l’acer, 43,5%), el 28,7%, s’origina per la construcció del tren i el 17,5% és per la producció del coure utilitzat de la construcció del tren.
FGC optimitza el consum d’energia
La xarxa d'FGC compta amb una tecnologia que fa que el seu consum energètic sigui molt eficient. Durant la frenada, els motors d'un tren generen electricitat que aprofiten els altres trens.
I evidentment, el transport de viatgers per tren ajuda a reduir la congestió del transit viari.
Ferrocarrils ha estat inclosa en la categoria d’empresa pública. El reconeixement a l’Ecocalculadora evidencia el compromís de la companyia amb el medi ambient i la sostenibilitat, a la vegada que posa en valor el caràcter innovador de la nova eina d’FGC per conscienciar sobre la petjada ecològica dels desplaçaments i sobre la importància de reduir-la per lluitar contra el canvi climàtic.
Amb l’EcoCalculadora, FGC ha volgut donar un impuls a la lluita contra el canvi climàtic i a la millora de la qualitat de l’aire, amb un producte que té un doble objectiu: donar un servei informatiu al nostre usuari i sensibilitzar la societat amb una eina altament pedagògica.
L’organització del concurs també ha tingut en compte que l’EcoCalculadora reflecteix bé els ODS de l’Agenda 2030, concretament el 9, centrat en indústria, innovació i infraestructures; el 13, centrat en l’acció pel clima; i el 17, sobre les aliances per aconseguir els objectius.
FGC va estrenar l’EcoCalculadora el dia 20 de setembre, dins del cercador d’horaris del seu web corporatiu i de la seva aplicació per a mòbils. La nova eina, desenvolupada per FGC amb la col·laboració de l’empresa especialitzada en solucions de sostenibilitat Lavola, permet conèixer ràpidament l’impacte mediambiental dels desplaçaments i la comparativa entre fer-ho amb el servei d’FGC o amb vehicle privat.
Segons l’itinerari de cada usuari, l’EcoCalculadora mesura automàticament les emissions de CO2, la contribució en la millora de la qualitat de l’aire, l’optimització del consum d’energia, l’estalvi econòmic que es genera, la reducció de la congestió viària i la disminució de la sinistralitat. FGC posa a disposició de les persones usuàries tota aquesta informació i promou d’aquesta manera l’ús del transport públic com a eina eficaç per impulsar la mobilitat sostenible i apostar per uns desplaçaments més eficients, segurs, equitatius, competitius, tranquils i saludables, amb un consum d’energia i un nivell d’emissions per persona molt més reduït.
FGC optimitza el consum d’energia
La 10a Setmana de la Responsabilitat Social
La Setmana de la Responsabilitat Social és un esdeveniment que va néixer l’any 2010 i que promou la gestió ètica i el desenvolupament sostenible de tot el teixit empresarial, així com de l’administració, el tercer sector i la ciutadania. Aquesta acció també vol posar en valor les empreses que es regeixen pels paràmetres de la responsabilitat social i el desenvolupament sostenible, a més de fomentar l’intercanvi d’experiències en l’àmbit de la RSC i facilitar les eines per implementar-la.
L’edició d’enguany es va celebrar del 22 al 26 d’octubre a Barcelona, Tarragona, Girona i Lleida, amb diferents conferències, jornades de voluntariat corporatiu i esdeveniments paral·lels amb l’emergència climàtica i els ODS com a eixos centrals.
Autor
Redactat per: Joan Manuel Aldea
Per saber-ne més: Joan Manuel Aldea