Enllaç

II Barcelona Technoweek ICCUB. Congrés

II Barcelona Technoweek ICCUB: curs sobre nanosatèl·lits

Del 10 al 14 de Juliol d’enguany tindrà lloc la segona “technoweek” de l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB), dedicada als nanosatèl·lits. Durant una setmana experts internacionals presentaran els conceptes bàsics d’aquest camp emergent, revisaran l’estat de les tecnologies emprades i introduiran els fonaments del disseny de missions. I per consolidar els coneixements teòrics els alumnes participaran en un taller pràctic on dissenyaran la seva pròpia missió nanosatèl·lit.

Els nanosatèl·lits són satèl·lits molt petits, amb una massa d’entre 1 i 10 kg. En un camp com és l’espai, tradicionalment dominat per les grans companyies i organismes amb projectes multimilionaris, la irrupció en els darrers anys d’aquesta tecnologia de baix cost està canviant les regles del joc. Institucions com universitats o governs locals poden accedir a l’espai amb pressupostos moderats i, gracies a la miniaturització i estandardització dels components, les prestacions dels satèl·lits llançats permeten convertir-los en eines de treball i no només experiments acadèmics.

Tot i que no poden competir en prestacions tècniques amb els seus germans grans, la miniaturització i el desenvolupament de components específics estan fent que els seus productes siguin competitius en qualitat/cost.  A més, poden competir en un factor molt important: el nombre. El llançament de constel·lacions nombroses de nanosatèl·lits és econòmicament i tècnicament viable, permetent cobertures temporals i espacials que no es poden aconseguir amb un únic gran satèl·lit.

Les possibles aplicacions dels nanosatèl·lits s’estenen a camps com les comunicacions, la observació de la Terra o l’estudi de l’atmosfera, per citar alguns exemples. En particular estan representant una revolució tecnològica en  la capacitat d'observar el territori de forma sinòptica des de l'espai. L’ICGC treballa des de fa anys donant suport i analitzant les necessitats del territori que podrien ser cobertes amb  aquesta aproximació dels petits satèl·lits i dins la Technoweek 2017  hi aportarà el seu coneixement, en anàlisi de missió i explotació en  observació de la Terra dels potencials dels petits satèl·lits.

A la II Barcelona Technoweek es revisarà l’estat actual d’aquest camp amb els principals protagonistes nacionals i internacionals i s'exploraran les seves possibilitats de futur.

   

Draft Garcia 347513492-II-Barcelona-Technoweek-ICCUB-c-Imatge2.jpg


Redactat de la noticia

Redactat per: Xavier Luri

Per saber-ne més: Xavier Luri, Jordi Corbera, J.M.Gómez, Jordi Portell


Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/05/17
Acceptat a 01/05/17
Presentat el 01/05/17

Volum Notícies, 2017
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Observació territorial, ambiental i climatològica

Generació de geoinformació de referència

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Serveis basats en la localització

Observació i mesura territorial

Transferència

Mecanismes de transferència del coneixement de la recerca i la innovació

Localització

Puntuació document

0

Visites 68
Recomanacions 0

Compartiu aquest document