L’Agenda Estratègica del Pirineu, impulsada per la Secretaria General, la Direcció General d’Estratègia Territorial i la Direcció General de Polítiques de Muntanya i del Litoral, serà el full de ruta per orientar el desenvolupament de les comarques de l’Alt Pirineu i Aran, Solsonès, Berguedà i Ripollès.

L’objectiu és que, a través d’un procés de participació que durarà de mitjans de setembre a mitjans de novembre, i que constarà de quatre sessions telemàtiques sectorials i quatre sessions territorials presencials, el propi territori pugui debatre, consensuar i prioritzar aquells projectes tractors i transformadors que puguin esdevenir palanques de canvi i de desenvolupament a mig i llarg termini. Així doncs, el que es pretén és que els  ciutadans del Pirineu mateixos imaginin el territori que volen i que del procés participatiu se’n desprenguin aquells grans projectes estratègics que han de garantir l’arrelament, la qualitat de vida i el futur sostenible d’aquest territori.

El 14 de setembre el Vicepresident va presentar a Prullans el Procés Participatiu de l’Agenda Estratègica amb la presència del teixit econòmic, social i institucional de les 9 comarques que abasta l’Estratègia. També va suposar el tret de sortida a l’inici del procés participatiu esmentat.

Tota la informació es pot trobar en aquest apartat del web del DVPDT. Des d’allà es pot descarregar l’avanç d’Agenda Estratègica del Pirineu, visualitzar el vídeo promocional i accedir al procés participatiu dins del portal Participa.

Error creating thumbnail: File missing
Imatge del vídeo de difusió del procés participatiu

Agenda Estratègica

El Govern impulsa un procés participatiu per elaborar una Agenda prèvia, és a dir, un document d’anàlisi de les potencialitats i els reptes del territori. Serà una oportunitat per posar sobre la taula arguments de debat que després es podran concretar en l’Estratègia del Pirineu. El procés participatiu d’aquesta Agenda preliminar es desenvolupa a partir d’un document d’avanç que va rebre el vistiplau del Consell Executiu el mes de maig passat.

Error creating thumbnail: File missing
Portada del document preliminar


L’Agenda vol que el territori faci aflorar les seves virtuts i oportunitats per tal d’assolir un compromís del Govern per fer un salt estratègic i territorial d’acord amb les propostes que la gent del territori decideixi. Vol ser un projecte amb personalitat pròpia per tal que el Pirineu sigui gestor dels seus propis projectes. L’Estratègia i també la nova Llei de Muntanya seran instruments clau d’aquest procés.

Procés participatiu

Entre el 15 de setembre i el 30 d’octubre de 2022, el portal participa.gencat.cat recull aportacions per contrastar i ampliar la visió recollida en l’avanç de l’Agenda i ajudar a prioritzar els reptes que ha d’afrontar.

Durant els mesos de setembre i octubre també tenen lloc quatre sessions telemàtiques sectorials per tractar els grans temes de l’Agenda i recaptar idees de per quins projectes tractors cal apostar:

  • 27 de setembre: medi ambient i sostenibilitat.
  • 29 de setembre: desenvolupament econòmic i innovació.
  • 4 d’octubre: mobilitat i connectivitat.
  • 6 d’octubre: persones i governança.
Error creating thumbnail: File missing
Accés als tallers telemàtics des del portal Participa Gencat


El procés continua amb sessions territorials presencials de debat:

  • 27 d’octubre: al matí al Pont de Suert i a la tarda a Tremp.
  • 3 de novembre: al matí a Puigcerdà i a la tarda a Berga.

I conclou amb una assemblea territorial presencial el 17 de novembre a la Seu d’Urgell.

Durant el mes de desembre es fa públic l’informe final de tot el procés participatiu, que recollirà la visió de l’Agenda, els valors, reptes, projectes tractors i línies d’actuació que es treballaran posteriorment, durant el 2023.

Els pilars de l’Agenda

L’objectiu del Govern amb l’Agenda és orientar el futur sostenible del Pirineu, tant pel que fa a la seva població, garantint-ne l’arrelament, com a l’accés als serveis bàsics i la connectivitat física i digital. L’Agenda haurà d’ajudar a trobar nínxols de mercat per impulsar un model econòmic propi de desenvolupament sostenible, respectuós amb l’entorn natural i situant les persones al centre de les decisions.


Error creating thumbnail: File missing


L’Agenda es concretarà des de l’autodesenvolupament del territori, prioritzant les accions més transformadores que funcionin com a tractores de l’economia, i en cogovernança des de les pròpies comarques del Pirineu.

La proposta inicial de l’Agenda fixa quatre pilars de debat:

1. Les persones i la governança.

En aquest eix s’hi inclou també el desplegament d’un paquet legislatiu específic que passa per una nova Llei de muntanya, la Llei de territori i la creació d’un codi de legislació local que reculli la singularitat dels municipis rurals.

Error creating thumbnail: File missing
2. Medi ambient i sostenibilitat. S’hi inclou l’accés i l’ús sostenible, inclusiu i equitatiu dels recursos naturals, la gestió dels boscos i sòls agrícoles, la potenciació d’una indústria verda, els parcs naturals com a porta d’entrada al Pirineu o el desplegament de les energies renovables i de les infraestructures de càrrega de vehicles elèctrics.
Error creating thumbnail: File missing
3. Desenvolupament econòmic i innovació. L’Agenda debat com aprofitar el patrimoni cultural i l’esport com a motor de desenvolupament, les mesures per esdevenir un territori intel·ligent i aprofitar les possibilitats del teletreball per atreure talent, entre altres qüestions.
Error creating thumbnail: File missing
4. Mobilitat i connectivitat. Les infraestructures, la fibra òptica, la mobilitat i la seguretat de les persones són eixos claus d’aquest pilar.
Error creating thumbnail: File missing

En conjunt, l’Agenda serà un procés de participació i concertació territorial a tots els nivells administratius i amb tots els agents del territori, amb la dinamització econòmica sostenible i l’arrelament de la població com a prioritats. Permetrà recollir i plasmar en un document les necessitats reals de les comarques pirinenques i, com a tal, serà la base sobre la qual s’aprovarà la futura Estratègia del Pirineu, que fixarà les actuacions concretes per donar resposta a aquestes necessitats.

Autors

Redactat per: Júlia Rubert i Sergi Cantó

Per saber-ne més: Anna Seijas, Jesús Fierro, Pere Porta i Sergi Cantó.

Back to Top

Informació del document

Publicat a 21/09/22
Acceptat a 21/09/22
Presentat el 21/09/22

Volum Notícies, 2022
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Governança

Disseny participatiu

Eixos instrumentals

Previsió

Vulnerabilitat territorial

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Planificació territorial

Territoris sensibles

Valorització territorial

Localització

Puntuació document

0

Visites 26
Recomanacions 0