PILOG

Es tracta de la caracterització i classificació de tots el Polígons d’Activitat Econòmica de Catalunya – PAE a través de més d’un centenar d’indicadors gràfics de fonts de dades obertes.

Constitueix una eina que facilitarà la presa de decisions respecte les actuacions que cal dur a terme en els diversos PAE (inversions de millora, reconversió, canvi d’usos,...) i permetrà posar a disposició sòl logístic / industrial de dimensions petites o mitjanes per la seva reutilització per a d’altres usos sense haver de mobilitzar-ne noves bosses.

A Catalunya, hi ha més de 1.400 sectors d’activitat industrial i logística que, per les seves característiques diferenciades, conformen una realitat territorial complexa.


Draft Torre 585859308-image2.png
Draft Torre 585859308-image1.png


Per això, s’ha desenvolupat una metodologia que ha permès:

  • conèixer en profunditat l’estat dels sectors industrials i logístics gràcies a l’ús de bases de dades obertes.
  • classificar els sectors industrials i logístics d’acord al seu grau de qualitat, d’acord als criteris establerts pel Pla d’Impuls liderat per la Generalitat.
  • generar un marc de coneixement dinàmic (revisable en el futur amb l’aportació de noves dades per part de diversos actors) que, mitjançant dades i criteris objectius, informa la presa de decisions i la formulació de polítiques.

Com a resultat d’aquesta metodologia:

  • s’ha generat una bateria de més de 100 indicadors que caracteritzen els sectors industrials i logístics a partir de diversos criteris com per exemple la seva dimensió, ocupació, connectivitat amb els diversos modes de transport, els serveis (a les empreses, els vehicles i les persones) dels quals disposa, governança, etc.
  • D'aquests indicadors, s’han seleccionat aquells que corresponen al Pla d’Impuls per a poder classificar els sectors industrials i logístics en 5 grans categories (reserva, regeneració, bàsic, avançat, excel·lència).

Aquest sistema d’informació permetrà també:

  • monitoritzar la qualitat dels sectors industrials i logístics, amb una classificació que anirà evolucionant gràcies a l’automatització de dades de partida i l’enriquiment a partir de noves fonts de dades públiques i altres aportades pels agents;
  • conèixer l’atractiu actual dels sectors a Catalunya per tal de captar inversió, tot identificant les oportunitats de disponibilitat de sòl.
  • aportar a l’administració un marc de decisió objectiu per al disseny de polítiques de reindustrialització i millora dels entorns industrials i logístics.
  • oferir dades i indicadors disponibles per als diversos tipus d’agents del sector, a fi de construir lligams público-privats i millorar la governança dels espais industrials i logístics.

La classificació

El Pla d’Impuls identifica diversos criteris que permeten classificar els sectors industrials i logístics en 5 grans grups d’acord a la seva qualitat.

Draft Torre 585859308-image3.png


Per destacar alguns dels valors de classificació posem el mapa d’ocupabilitat, que és el nombre d’empreses (la font és el Cadastre i el Sistema d'Informació de Polígons d'Activitat Econòmica(SIPAE) del Departament d’Empresa i Treball.


Draft Torre 585859308-image4.png


El camp de telecomunicacions es refereix a si disposa o no de fibra òptica.

L’acccessibilitat a vies ràpides el marca la distància mitjana a autopistes i xarxa bàsica de carreteres.

Pel que fa a la governança és si el sector disposa d’un ens de governança propi.

Els serveis per a vehicles té a veure amb la proximitat a benzineres; així com la proximitat a serveis de restauració és l’apartat de serveis per a les persones.

Per acabar, el transport públic és la freqüència de transport públic en radi de 500 metres. Pel que fa a aquest darrer indicador, a la figura es mostra la classificació.

Draft Torre 585859308-image5.png

Xifres globals de la classificació

Draft Torre 585859308-image6.png

Dels 1.436 SAIL, les categories més esteses a Catalunya són els sectors avançats, seguits d'aquells que cal regenerar. Els que menys pes tenen són els sòls de reserva, aquells que encara es troben en fase de desenvolupament estratègic o no s’han edificat.






Sectors de reserva

Draft Torre 585859308-image7.png

A Catalunya, hi ha 36 sectors que es troben encara en reserva, és a dir, d’acord a les dades actuals no s’hi han implantat activitats econòmiques (tot i que en alguns casos hi ha projectes de desenvolupament a futur previstos). Tenen un valor estratègic per la seva capacitat d'acollir noves activitats econòmiques, sobretot en aquells entorns on existeixen més dèficits de sòl. La major part es troben a la província de Barcelona, encara que en termes relatius la major proporció està a Tarragona.







Sectors de regeneració


Fins a 207 sectors presenten una necessitat de regeneració. Encara que Barcelona s'emporta la major part, la província amb major incidència és Girona, que concentra fins a un 25% d'aquests sectors. Plantejar-hi actuacions d'urbanització (instal·lació de subministraments bàsics i xarxes de telecomunicacions) o millores d'accessibilitat contribuirà a fer d'aquests entorns àrees més competitives.

Draft Torre 585859308-image8.png






Sectors bàsics

Un 13% dels sectors (187) presenten característiques bàsiques: disposen de subministraments bàsics i serveis de telecomunicacions, així com nivells adequats d'accessibilitat o senyalització.

Encara que el major nombre es troba a Barcelona, Girona és novament la província amb major pes d'aquest conjunt de sectors (16%).

Draft Torre 585859308-image9.png







Sectors avançats

Les tres categories de sectors avançats concentren gran part del total (70%). No obstant això, la seva distribució territorial és heterogènia: Barcelona compta amb el major pes relatiu, amb valors pròxims al 72%, enfront de Girona, que té una mica més d'un 56%.

Draft Torre 585859308-image10.png

Xifres globals de la classificació per demarcació

Draft Torre 585859308-image11.png


Autores

Redactat per: Marga Torre

Per saber-ne més: Fina Jarque

Back to Top

Informació del document

Publicat a 12/08/22
Acceptat a 12/08/22
Presentat el 12/08/22

Volum Notícies, 2022
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Governança

Sistemes de suport a la presa de decisions

Eixos instrumentals

Observació territorial, ambiental i climatològica

Observació dinàmica

Previsió

Necessitats de sòl

Demanda de mobilitat de persones i de moviment de mercaderies

Sistemes avançats de previsió

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Observació i mesura territorial

Aspectes jurídics i institucionals

Cooperació entre ens

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Planificació urbanística

Remodelació del sòl industrial

Mobilitat de passatgers

Intermodalitat

Centres logístics

Logística urbana

Avaluació territorial de les activitats logístiques

Puntuació document

0

Visites 16
Recomanacions 0