El Sistema d’Avaluació d’Inversions en Transport (SAIT) és la eina de referencia de la DGIM per la realització d’avaluacions de rendibilitat socioeconòmica d’actuacions d’infraestructures, tant d’infraestructures de carreteres com de transport públic. També s’analitzen altres actuacions de mobilitat terrestre com ara les vies ciclistes.

Els casos pràctics que trobareu al web realitzats amb el SAIT són la connexió del Tramvia per la Diagonal i el perllongament de la L8 dels FGC des de l'estació de Plaça Espanya fins a l'estació de Gràcia.

Els exemples

Draft Torre 441391902-image1.png

El primer exemple és la connexió del Tramvia, que contempla la connexió dels tramvies (Trambaix-Trambesòs) per la diagonal entre Francesc Macià i Glòries, així com la reurbanització de la Diagonal en el tram de connexió.



Draft Torre 441391902-image2.png





El perllongament de la L8 dels FGC des de l'estació de Plaça Espanya fins a l'estació de Gràcia permetrà connectar el metro FGC Llobregat – Anoia amb el del Vallès . L’actuació també contempla la construcció de dues noves estacions : Entença i Francesc Macià.


Aquests exemples que podeu trobar a la web del Departament, expliquen pas a pas la realització d’una avaluació utilitzant el SAIT.


  • El primer pas és definir les variables de referència que s’hauran de mesurar per tal de comprar les diferents alternatives proposades.
  • Una vegada tenim definides i mesurades les variables de demanda i també de la infraestructura, aquestes s’incorporen a l’eina a través d’uns camps específics així com també el cost de l’actuació que és una dels inputs principals en qualsevol tipus d’avaluació.


És important destacar que totes les variables es mesuren com una diferencia respecte l’alternativa 0, que seria la actual sense realitzar cap actuació. Així, és important calcular per exemple la diferencia de vehicles-km i d’hores d’operació del Tramvia, en el primer exemple.

  • Una vegada introduïdes totes les variables i inputs de l’avaluació, l’eina realitza una anàlisi cost-benefici a 30 anys vista d’aquella infraestructura, i trasllada el fluxos nets (beneficis – costos) a l’any zero amb la corresponent taxa de descompte.


D’aquesta manera obtenim el VAN que ens indica el valor actual net de l’actuació, de forma similar es calcula la TIR (Taxa Interna de Retorn) de l’actuació (taxa de descompte que fa el VAN zero), de manera que, a mesura que s’incrementa la TIR, vol dir que l’actuació es més beneficiosa per la societat. Un VAN negatiu ens indica que l’actuació té un cost per la societat superior als beneficis que aporta i per tant no és precís realitzar-la.

És important destacar que aquests indicadors s’han d’utilitzar per comparar diferents alternatives avaluades amb la mateixa eina, ja que els resultats són molt susceptibles a canvis dels costos interns de l’eina i no es recomana comparar-los amb resultats d’altres eines o bases de costos.

A mode d’exemple es presenten les següents gràfiques de resultats del primer exemple:

  • Beneficis i costos anuals des de l’any zero
Draft Torre 441391902-image3.png
  • Flux net, s’observa que a partir de l’any 9 l’actuació és socialment beneficiosa.
Draft Torre 441391902-image4.png


També s'han publicat els informes de les avaluacions ex-post 2017 i 2018 de les actuacions impulsades per la DGIM.

Les avaluacions ex-post són avaluacions que es realitzen una vegada ha finalitzat l’actuació per tal de verificar la seva eficàcia, efectivitat i eficiència. La DGIM, amb col·laboració amb el CENIT, realitza des del 2017 un avaluació ex-post de totes les actuacions que s’executen cada any.

Actualment s’està elaborant el ex-post del 2019 i s’està treballant en millorar les metodologies d’avaluació en concret s’avaluarà les actuacions de seguretat viària d’una forma més automatitzada a través del PowerBI.

Es preveu realitzar una sessió oberta d’una hora per l’explicació de les novetats i un breu resum del SAIT de cara a novembre del 2021, així com també es preveu una formació més extensa de l’ús de l’eina en els propers mesos.

Tota la informació es troba a l’enllaç.

Back to Top

Informació del document

Publicat a 13/10/21
Acceptat a 13/10/21
Presentat el 13/10/21

Volum Notícies, 2021
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Nous mètodes i criteris d'avaluació

Avaluació ambiental

Avaluació socioeconòmica de plans i projectes

Puntuació document

0

Visites 37
Recomanacions 0

Paraules clau