GESPRO
El GESPRO s'ha posat en marxa fa menys d’un any, però s'hi ha estat treballant, no sense dificultat, durant cinc anys.
És un nou sistema que inclou totes les dades tant administratives com tècniques de tots els projectes, estudis i obres que s’impulsen des d’aquesta Direcció General.
L’ecosistema de dades i programaris estava abans fragmentat amb dos programaris de gestió sense comunicació directa i amb necessitats d’actualització que eren difícils de resoldre en ambdós entorns.
Aquesta situació dificultava la cerca d'informació i complicava les consultes automatitzades. A més, el procés d'introducció de la informació era completament manual, duplicant en alguns casos l'entrada de dades que es feia en altres sistemes o organitzacions amb les quals la Direcció havia de compartir i/o fer el seguiment de projectes.
Imatge 1. Mòdul de cerca de projectes i obres
Un dels punts forts del GESPRO és que ha permès integrar totes aquestes dades associades a un projecte o una obra en una mateixa eina, facilitant i agilitzant la cerca d'informació i, alhora, oferint funcionalitats adaptades a les necessitats actuals.
Un dels aspectes més rellevants és que l'eina s'ha enfocat pensant en l'accés a la informació. Les eines anteriors estaven més pensades des del punt de vista de la tramitació, posant l'accent en el tràmit, però no permetien fer un accés fàcil i àgil a la informació. En canvi, el GESPRO està dissenyat pensant en l’accés a la informació i la tramitació electrònica i, en aquesta direcció s’ha intentat donar la màxima difusió dins la Direcció General i actualment hi ha més de 140 persones que en són usuàries.
Millores remarcables
Des del punt de vista de la gestió i seguiment dels projectes i les obres les millores més remarcables són:
- Actualització de la informació: una part de la informació que entra al sistema ho fa mitjançant càrregues automàtiques d'informació provinent d'altres sistemes. D'aquesta manera s'evita l'error humà i la informació està a disposició de les persones usuàries de forma més immediata. Un exemple és la càrrega de dades diària de la base de dades d’Infraestructures. Hi ha d’altra informació que encara s’ha d'introduir a l’aplicació de forma manual, sobretot dades relacionades amb la tramitació. També s’ha realitzat un esforç per tal que cada unitat es faci càrrec de les dades que genera i sigui la responsable d’introduir-les al sistema.
Imatge 2. Mapa de l’actuació
- Accessibilitat a la informació: s’ha incorporat un mòdul de cerca de projectes i obres per diferents atributs, també s’han implementat una sèrie d’accessos directes a diferents tipus d’informació com: accés directe als projectes i estudis en PDF que estan guardats en directoris del servidor de la Generalitat, la visualització directa del mapa de l’actuació o l’accés directe a qualsevol document digitalitzat associat a un projecte o estudi.
Imatge 3. Accés directe als projectes i estudis en PDF
- Digitalització: tots els documents administratius rellevants s'arxiven digitalment i, si són en paper, s'escanegen amb l’objectiu de disposar de tota la documentació associada als expedients actuals i històrics accessible. Tota la nova documentació ja s’incorpora al sistema de forma digitalitzada i amb les metadades corresponents, però encara s’està treballant en digitalitzar la documentació històrica i en incloure noves unitats en aquest procés de digitalització. Actualment, el sistema ja disposa de més de 18.000 documents en digital que es poden consultar directament des de la plataforma.
Imatge 4. Accés directe als documents associats a cada projecte i estudi
Autors
Redactat per: Jordi Janot i Xavier Delgado
Per saber-ne més: Jordi Janot i Xavier Delgado