Direcció del projecte: Institut Català del Sòl

  Període: 01/01/2013 a 24/10/2013

 

Objectiu

Impulsar accions que afavoreixin la vinculació de les grans empreses a un territori, degudament gestionat, aprofitant i potenciant les sinèrgies existents i generant un valor afegit a les seves àrees d'influència. En aquest estudi hem pogut constatar entre els agents implicats en el territori, la necessitat creixent de generar serveis mancomunats. Treballar per tal que el territori català disposi d'uns polígons industrials que siguin adequats per a l'activitat de les empreses, amb espais de treball dignes, que atenuïn l'impacte ambiental i amb capacitat per aportar valor afegit i una major productivitat basada en la Innovació i el Coneixement.

Descripció

Per tal de millorar l'estat actual dels sectors d'activitat econòmica i la competitivitat del territori català, s'ha realitzat un estudi per tal d'analitzar l'entorn en general: Econòmic (el que ha comportat els canvis en l'economia mundial, l'evolució de la indústria catalana, el creixement previst i la deslocalització de les empreses en el territori), l'entorn tecnològic (la localització de la tecnologia), i l'entorn sociodemogràfic (la població, ocupació i educació). També s'ha analitzat el mercat, les seves característiques i tendències, la situació actual del mercat i l'estratègia en la segmentació. Per finalitzar, s'ha realitzat un rigorós estudi de la competència, les iniciatives territorials i els serveis que ofereixen. Amb aquest estudi és pretén dur a terme accions que garanteixin uns entorns d'activitat econòmica competitius, renovats i adaptats als nous temps.

 S’ha constatat amb l'estudi una manca de lideratge i gestió en el territori que faciliti la generació d'entorns competitius per a les empreses mitjançant la implantació de serveis de valor afegit avançats. Manca de lideratge i coordinació per a la implantació de serveis mancomunats específics i beneficiosos per a les empreses en àmbits com:

  • Energies renovables i sostenibilitat
  • Mobilitat: Infraestructures i transport
  • Promoció interna i externa


 Per tal de fer possible la gestió al territori cal lideratge, però alhora cal:

  • Associacions d'empresaris potents.
  • Aliances en el territori.

 

Novetats que aporta l'acció

Per facilitar aquesta tasca, caldria igualment poder disposar d'un únic mapa industrial i d'activitat econòmica, amb totes les àrees d'activitat econòmica i la informació necessària per tal de poder abordar la millora del teixit industrial de Catalunya. L'estudi es basa en l'anàlisi de diferents models de gestió de sectors d'activitat econòmica tant a nivell regional i nacional com europeus. El projecte impulsa accions i implantacions innovadores per garantir en el territori, entorns d'activitat econòmica competitius i adaptats als nous temps.

Per fer possible aquesta acció es necessari:

  • D'una banda, la creació de la figura d'un ens gestor que faci possible la governança i implantació de serveis en aquests espais. Hi ha una manca de lideratge i gestió en el territori que faciliti la generació d'entorns competitius per a les empreses mitjançant la implantació de serveis, tant bàsics com avançats.
  • D'altra banda, la generació de serveis mancomunats que permetin tenir una visió més global del territori i generar economies d'escala més enllà d'un espai poligonal.

 

    Back to Top

    Informació del document

    Publicat a 01/01/13
    Acceptat a 01/01/13
    Presentat el 01/01/13

    Volum Institut Català del Sòl, 2013
    llicència: CC BY-NC-SA license

    Descarrega el document

    Per descarregar-te el document original, prem el botó:

    Tradueix el document

    Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

    Categories

    Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

    Planificació urbanística

    Planificació i gestió compartida

    Planificació territorial

    Coherència multiescalar

    Localització

    Puntuació document

    0

    Visites 46
    Recomanacions 0