Direcció de projecte: Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre

Altres participants: Fundació URV


Període: juny 2009 - desembre 2009

 

Objectiu:

L'estudi analitza el patró evolutiu del teixit productiu de les Terres de l'Ebre, en diferents vessants: l'empresarial, la laboral, la sectorial i la territorial, utilitzant dades de la Seguretat Social no usades fins ara per aquest tipus d'estudi, i que permet tenir una visió més acurada de la realitat.

 

Descripció:

Aquest treball analitza el patró evolutiu del teixit productiu de les Terres de l’Ebre amb diferents vessants: empresarial, laboral, sectorial i territorial. Pel que fa a la vessant empresarial, el treball s’ha centrat a analitzar la situació i l’evolució de les empreses, tant demogràficament com econòmicament. Quant a l’àmbit laboral, s’han obtingut indicadors sobre el grau de creació d’ocupació de les empreses de les Terres de l’Ebre en els darrers anys.

Sectorialment, l’estudi subratlla les diferències sectorials evolutives. Per acabar, a l’àmbit territorial s’han tingut en compte alguns dels resultats obtinguts a les altres vessants i s’ofereixen les dades diferenciades per comarques.

De l’estudi s’extreuen un seguit de consideracions:

  1. El teixit productiu de les Terres de l’Ebre és molt diferent a cadascuna de les comarques, i té un comportament i una evolució diferent de la mitjana de Catalunya.
  2. L’estructura sectorial de l’economia de les Terres de l’Ebre és certament diferent de la mitjana catalana. Fet pel qual el sector primari s’emporta la part més important i resta perspectives de creixement. També, el pes de la construcció ha dut problemes al territori amb l’esclat de la bombolla. Tanmateix, tot i que reduït, el pes del sector serveis incorpora un marge de maniobra per créixer. Aquest fet posa en evidència que cal incrementar-lo, potenciant els serveis personals, l’hostaleria, etc.
  3. Tot i així, la dinàmica empresarial i ocupacional en el període 2000-2009 ha estat força expansiva, bastant més que la mitjana catalana i molt centrada en les activitats terciàries, la qual cosa és positiva.
  4. L’augment, en el subperíode 2005-2008, de les empreses en els sectors de l’hostaleria i dels serveis empresarials és positiu. Cal tenir en compte, però, que les dimensions de les empreses són reduïdes, més que la mitjana catalana, la qual cosa afecta la seva competitivitat i n’amenaça el creixement. D’altra banda, també s’ha experimentat un increment en activitats associades amb l’Administració, la qual cosa indica l’increment en els serveis públics.
  5. El gruix de les empreses amb seu social a les Terres de l’Ebre i amb cert volum de facturació es troba al comerç, en sentit ampli, i en la construcció. El primer sector industrial és el del moble, seguit de l’agrari. Aquesta situació incorpora una valoració certament negativa sobre els sectors on està ubicat el capital local i demana un canvi en el model productiu local que afavoreixi les activitats industrials, però sobretot les terciàries, que tenen més valor afegit.


Imatge

Exemple de gràfic de l'estudi

Exemple de gràfic de l'estudi


Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/01/09
Acceptat a 01/01/09
Presentat el 01/01/09

Volum Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (IDECE), 2009
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Comportament social vinculat al territori i al medi ambient

Nous mètodes i criteris d'avaluació

Avaluació socioeconòmica de plans i projectes

Eixos instrumentals

Observació territorial, ambiental i climatològica

Observació sistematitzada de l'impacte de plans i projectes

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Planificació territorial

Territoris sensibles

Puntuació document

0

Visites 80
Recomanacions 0