En el marc del XVI forum TIGSIG organitzat per l’Associació Catalana de Tecnologies de la Informació Geoespacial (ACTIG), l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) va anunciar la iniciativa OpenICGC per fomentar un nou marc de relació de l’Institut amb el sector GEO català, tant en l'àmbit públic com privat, i amb la ciutadania. Aquesta iniciativa s'ha començat a materialitzar de forma pràctica amb l'obertura del codi informàtic de les seves aplicacions i APPs.

Aquest fet s'emmarca, a més a més, dins el procés d'obertura de l'Administració d'aquest país, en el marc de la Societat del Coneixement que anem construint i que va començar amb l'obertura de dades promulgada per la llei de transparència de desembre de 2014. El conjunt de la Generalitat de Catalunya va en la direcció d'obrir codi; en aquest sentit podeu visitar el repositori de codi obert de la Generalitat de Catalunya.

Obrir el codi generat és una primera passa dins aquesta nova estratègia OpenICGC que busca, també,  la col·laboració real amb usuaris i empreses per aprofitar el potencial de la comunitat, el reaprofitament del coneixement geogràfic de la ciutadania, la generació ràpida de productes i serveis innovadors adaptats a les necessitats dels usuaris d'avui i aprofitar les noves possibilitats de l'evolució constant de la tecnologia, etc.

Treballar obrint el codi que l'ICGC genera ha de permetre:

  • la reutilització del codi per part d'altres desenvolupadors per a la generació de noves aplicacions i serveis sobre el treball fet,
  • la millora de les aplicacions de l'Institut per part de tercers i el desenvolupament de peces de codi addicionals,
  • l'adaptació de les aplicacions per a usuaris i funcionalitats específiques,
  • l'aprofitament del potencial global de la comunitat geogràfica a través de la col·laboració,
  • la interacció directa amb els usuaris que poden col·laborar detectant errors o sol·licitant noves funcionalitats, i
  • facilita l'ús de la cartografia de l'ICGC, de qualitat i homogènia per a tot el nostre territori, i maximitza el valor retornat a la societat per a la qual treballa l'Institut.

De fet l’ICGC treballa des de fa temps en base a programari de codi obert. Molts dels seus desenvolupaments es basen en codi obert que es personalitza, es complementa i es millora. Instamaps n'és el principal exemple. De la mateixa forma que l'Institut ho ha fet sobre el codi de tercers aquesta obertura ha de permetre a desenvolupadors i empreses edificar el seu propi valor sobre els serveis i dades oferts.

Treballar amb codi obert permet a institucions locals com és el cas de l'ICGC, així com a petites i mitjanes empreses, competir amb grans proveïdors globals amb una inversió de recursos assumibles. El codi obert ofereix independència tecnològica, reduint al mínim les dependències de certs proveïdors i les seves solucions, llicències, versions, tempos i estratègies comercials. En aquest sentit, obrir codi és font i motor d’innovació.

El repositori de codi obert

En el repositori de codi de Github: https://github.com/geostarters es troba el codi de l'ICGC. Aquests són els continguts a data d'avui:

  • Visors de comparació de geoinformació, comparador costa,
  • Visor de 3D, 100 cims,
  • Exemples d'ús de la llibreria geogràfica GDAL,
  • Instamaps, frontend,
  • Storymaps, eina de creació de narratives basades en mapes i contingut online,
  • Visor explotació de vectortiles, de població de Catalunya.

L'obertura del codi no és una acció aïllada sinó que és un pas estratègic que busca posar l'Institut en l'eix que vertebra la Societat del Coneixement, on la variable posició i el territori prenen una nova dimensió.


GeoStart


Redactat de la notícia i més informació

Redactat per: ICGC

Per saber-ne més: Sergi Anguita, Marc Torres


Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/03/18
Acceptat a 01/03/18
Presentat el 01/03/18

Volum Notícies, 2018
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Observació territorial, ambiental i climatològica

Generació de geoinformació de referència

Transferència

Mecanismes de transferència del coneixement de la recerca i la innovació

Localització

Puntuació document

0

Visites 91
Recomanacions 0