L’exposició “Mapes, país, futur: Centenari de l’exposició cartogràfica catalana (1919)” commemora els cent anys de l’exposició orga­nit­zada el 1919 pel Centre Excursionista de Catalunya (CEC).

En l’exposició de 2020, que organitza l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) en col·laboració amb el Museu d’Història de Catalunya (MHC) i el CEC, i que compta amb el patrocini d’Hitachi, es mostra 62 mapes de Catalunya, des del segle XVII fins a l’any 1919, molts dels quals es van exhibir ara fa 100 anys i que formen part del fons del CEC dipositat a l’ICGC. La mostra d’enguany es complementa amb una sèrie de mapes digitals de l’Institut.

A més de l’edició d’un catàleg de l’exposició, s’ha organitzat un cicle de conferències al Museu impartides per especialistes de l’Institut sobre riscos naturals i excursionisme; recursos d’informació digital per a excursionistes; delimitació territorial i cartografia; noves maneres d’observar la Terra; patrimoni geològic i medi natural; i excursionisme i orientació, totes elles seran precedides d’una visita guiada a l’exposició.

L’exposició la va inaugurar el 29 de gener de 2020 el secretari general de Territori i Sostenibilitat, Ferran Falcó, el secretari general de Cultura, Francesc Vilaró, la directora del Museu d’Història de Catalu­nya, Margarida Sala, el president del Centre Excursionista de Catalunya, Eduard Cayón, i el director de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalu­nya, Jaume Massó.


ICGC_expo_1919

Destaquem

Mapes, país, futur: centenari de l'exposició cartogràfica catalana (1919)

L’antecedent: L’exposició de 1919

El 24 de gener de 1919 el CEC, creat l’any 1891, va organitzar una exposició de mapes antics i moderns de Catalunya i territoris del voltant. L’objectiu de la mostra era aportar la documentació cartogràfica que facilités el dibuix d’una nova divisió territorial de Catalunya en comarques. Aquest era una dels objectius del projecte d’Estatut d’Autonomia.

L’exposició de 1919 constava de 217 peces entre mapes, fotografies i maquetes que provenien de la cartoteca del Centre, de particulars i d’altres institucions. Tot i que l’Estatut no va tirar endavant, aquella va ser la primera gran exposició de mapes de Catalunya.


Redaccció de la notícia i més informació

Per saber-ne més: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya


Back to Top

Informació del document

Publicat a 15/03/20
Acceptat a 15/03/20
Presentat el 15/03/20

Volum Notícies, 2020
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Observació territorial, ambiental i climatològica

Generació de geoinformació de referència

Transferència

Mecanismes de transferència del coneixement de la recerca i la innovació

Localització

Puntuació document

0

Visites 3
Recomanacions 0

Compartiu aquest document