Mapa de situació del terratrèmol


El passat 3 d'abril a les 17.29 h es produïa a la comarca de l'Alt Urgell un terratrèmol de magnitud 4,2 que va anar seguit d'un centenar de petites rèpliques. La primera es va produir tot just cinc minuts després del sisme, amb una magnitud de 2,2, i no va ser percebuda per la població. Totes les altres rèpliques han tingut una magnitud inferior.

El sisme va ser detectat per les estacions de la Xarxa sísmica de Catalunya de l'Institut Cartogràfic de Catalunya (ICGC) i l'anàlisi dels enregistraments sísmics va permetre obtenir la localització de l'hipocentre (el punt del subsòl on es produeix el moviment) i calcular la seva magnitud. L'epicentre (el punt de la superfície situat sobre l'hipocentre) s'ubicava entre els municipis de Ribera d'Urgellet, les Valls d'Aguilar, i Montferrer i Castellbò. Més concretament, les coordenades de l'epicentre el situaven a 42.35º N,1.31º E i profunditat 1km. A la zona més propera a l'epicentre, el sisme es va percebre amb intensitat més forta (IV-V), mentre que a l'àrea metropolitana de Barcelona i al Camp de Tarragona es va percebre amb una intensitat entre II-III.

Arran de la informació facilitada per l'ICGC i del registre de trucades de ciutadans al telèfon d'emergències, Protecció Civil va emetre des del Centre de Coordinació d'Emergències de Catalunya (CECAT) una Prealerta del Pla Especial d'Emergències Sísmiques a les 17.43 h que es va mantenir fins a les 21.52 h mentre es realitzava la comprovació que no s'havien produït danys. L'ICGC i el CECAT es van mantenir en constant coordinació durant tota la fase de prealerta i especialment en els moments immediatament posteriors al sisme per a l'avaluació dels possibles efectes.

El terratrèmol va ser àmpliament percebut per la població, tal com posen de manifest les més de 1 000 enquestes macrosísmiques rebudes a l'ICGC, les dades facilitades pel CECAT referents a la informació transmesa pels ens locals, pels serveis d'emergències i per les trucades dels ciutadans al telèfon d'emergències 112 de Catalunya i la informació de les xarxes socials.

L'ICGC recomana que els ciutadans que notin algun moviment sísmic omplin el qüestionari del seu web descrivint com han percebut la vibració. Aquesta informació és de gran utilitat per caracteritzar el sisme i els seus efectes i ajustar els models de simulació d'intensitats que s'utilitzen per a la generació de les alertes automàtiques en temps real.

Per tal de millorar la seguretat, cal un estudi acurat de la sismicitat, recent i històrica. L’ICGC disposa de 20 estacions sísmiques repartides per tot Catalunya, una d’elles submarina, equipades amb sensors de banda ampla, i també de 22 estacions acceleromètriques, que mesuren l’acceleració del terreny causada pels terratrèmols. Tenint en compte les xarxes d’altres organismes i de regions veïnes, Catalunya és coberta per 110 estacions sísmiques.

    Informació relacionada

Informació tècnica del sisme

Qüestionari per al ciutadà en cas de moviment sísmic

Evolució temporal de la sèrie sísmica

La imatge adjunta mostra l'evolució temporal de la sèrie sísmica. Tal com es mostra a l’histograma, l’increment de la sismicitat va començar el dia 3 d’abril amb el sisme de magnitud 4.2, seguit de gairebé 200 sismes -que es consideren rèpliques del principal- tres dels quals van tenir magnituds entre 1.7 i 2.2,  la resta de rèpliques van ser de magnitud inferior a 1.5. Al dia següent es registren unes 80 rèpliques de magnitud inferior a 2. A partir del dia 4 sismicitat va disminuïnt fortament i es reactiva el dia 14 d’abril amb 206 events, un d’ells de magnitud 2.6 percebut a l’àrea epicentral  i dos rèpliques de magnituds 2.2 i 2.1 no percebudes, les rèpliques restants son totes de magnitud inferior a 1.6. A partir del dia 16  disminució de l’activitat sísmica és més accentuada tant en nombre de sismes com en les seves magnituds, totes son inferiors a 1.0.


Histograma de l'evolució temporal de la sèrie sísmica

 

Context històric

Considerant les dades històriques de sismicitat de Catalunya, cada any es produeixen de mitjana cinc sismes de magnitud superior a 3. Cada dos anys i mig s’enregistra un terratrèmol amb magnitud superior a 4, i cada 30 anys, un de més de 5. Es té coneixement de dos sismes de magnitud superior a 6 durant l’Edat Mitjana a la zona de la Garrotxa i el Ripollès.

  La sismicitat a Catalunya es presenta de manera difusa, però principalment es localitza a les comarques pirinenques, la Selva i a la zona costanera. El sisme més recent que ha provocat danys (lleugers i moderats en alguns edificis) fou el de 21 de setembre de 2004 al Ripollès, de magnitud 4. El sisme de l’Alt Urgell enregistrat ahir, de magnitud 4,2  és el sisme de magnitud més gran que ha ocorregut fins ara al Pirineu occidental català en el segle XXI.

 

Redactat de la notícia i més informació

Redactat per: ICGC

Per saber-ne més: Sara Figueras

Back to Top

Informació del document

Publicat a 03/04/19
Acceptat a 03/04/19
Presentat el 03/04/19

Volum Notícies, 2019
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Observació territorial, ambiental i climatològica

Generació de geoinformació de referència

Observació dinàmica

Previsió

Vulnerabilitat territorial

Localització

Puntuació document

0

Visites 34
Recomanacions 0

Compartiu aquest document