STAND Up! Acció tèxtil sostenible per a la creació de xarxa i el desenvolupament de negocis d’economia circular al Mediterrani

L’ARC és líder del projecte europeu STAND Up de suport a l’emprenedoria i l’ecoinnovació en el sector textil. El finança la Unió Europea en el marc del Programa ENI CBC Med, de cooperació entre països mediterranis.

L’ARC i el Centre d’Activitat Regional per al Consum i la Producció Sostenible (SCP/RAC) seran els socis principals d’un nou projecte. Hi participaran sis socis més de cinc països: Texfor, Confederación Industria Textil (Espanya); la fundació Berytech (Líban); Sekem Development Foundation (Egipte); el Centre Tècnic del Tèxtil CETTEX (Tunísia); la Fondazione MUSEO DEL TESSUTO di Prato (Itàlia); i el Centre International des Technologies de l'Environnement, CITET (Tunísia).

                                   1200px][centre

Llocs de treball verds

Per donar suport l’emprenedoria i a les iniciatives ecoinnovadores d’aquests països, STAND Up! preveu oferir un programa de formació i suport tècnic en ecodisseny per facilitar oportunitats de desenvolupament i creixement; donar suport financer; posar en marxa una plataforma d’innovació per promoure la creació de productes i serveis innovadors; i difondre una campanya de sensibilització per fomentar el consum i la producció sostenibles i la ecoinnovació. D’aquesta manera, es preveu que STAND Up! estimuli la creació i el desenvolupament d’empreses del sector tèxtil, proporcionant oportunitats de treball justes i reduint la petjada ambiental a la regió mediterrània. En termes de llocs de treball verds, al voltant de 200 empreses rebran suport per fer créixer les seves idees. En especial, es donarà suport a les persones d’entre 25 i 35 anys. La creació de noves iniciatives empresarials i el desenvolupament de les actuals ha de facilitar la transició de la regió cap a un desenvolupament sostenible en la indústria tèxtil.

Reduir la petjada de carboni

Durant les darreres tres dècades molts països mediterranis han emergit com a productors i exportadors tèxtils. La indústria de la roba ha esdevingut estratègica en el desenvolupament econòmic d’aquests països però preocupen els seus efectes socials i ambientals. És un dels sectors més contaminants; genera 1,2 bilions de tones de gasos amb efecte d’hivernacle cada any arreu del món, més que els vols internacionals i el trànsit marítim junts, tal com assegura la Fundació Ellen MacArthur a l’informe “A new textiles economy: Redesigning fashion’s future” de l’any 2017. La perspectiva és cap a l’empitjorament ja que la producció de roba en l’escala global s’ha duplicat en els darrers 15 anys i, segons els pronòstics, s’haurà incrementat un 63% l’any 2030. És per això que cal la innovació de les noves empreses i start-ups, que tenen un paper important en la transició a un model de consum i producció sostenibles. L’STAND Up! és un projecte finançat per la Unió Europea en el marc del Programa ENI CBC Med, de cooperació entre països mediterranis que comença les activitats entre el 28 i el 29 de juliol de 2020 i acabarà el desembre de 2022. Compta amb un pressupost de 3,7 milions d’euros, amb una contribució del 90% de la Unió Europea.

Back to Top

Informació del document

Publicat a 14/08/20
Presentat el 14/08/20

Volum Notícies, 2020
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Transferència

Mecanismes de transferència del coneixement de la recerca i la innovació

Eixos transversals

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Dimensió social de la sostenibilitat

Governança

Mecanismes col·laboratius

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Prevenció, minimització i tractament de residus

Optimització dels processos de tractament de residus

Valorització de materials

Desenvolupament d'eines d'anàlisi i d'identificació

Producció i consum sostenible

Prevenció i control integrats de la contaminació

Puntuació document

0

Visites 12
Recomanacions 0