Ja fa cinc anys de la presentació per part de l’Observatori del Paisatge de l’inventari col·laboratiu Wikipedra, el portal de la pedra seca de Catalunya, i coincidint amb aquest esdeveniment es presenta un nou portal amb noves funcionalitats.

El portal és una aplicació web 2.0., desenvolupada per l’Observatori en col·laboració amb l’Associació Drac Verd de Sitges, que permet introduir i consultar en temps real informació relativa a les construccions en pedra seca, ara també compatible amb tauletes i mòbils. Així, si un usuari detecta una construcció en pedra seca pot connectar-se al portal per donar-la d’alta a través d’un formulari senzill. Amb el servei de geolocalització del mòbil o tauleta  activat, el web permet saber quines construccions es tenen més a prop. A més, properament també s'activarà un nou apartat de descàrrega, que permetrà consultar, a través de programes especialitzats en cartografia, la ubicació de totes les barraques o cabanes amb el geoservei en línia WMS (Web Map Service).

                       

Draft Garcia 760229644-OBS PAIS NOVA wikipedra-notap wiki2.jpg

Destaquem

Observatori del Paisatge de Catalunya

Parc Natural Regional dels Pirineus Catalans

La Wikipedra ara també a la Catalunya Nord

Una altra novetat és l’ampliació de l’àmbit geogràfic de la Wikipedra a la Catalunya Nord, fet que s’emmarca dins del Pla de paisatge transfronterer de la Cerdanya, fruit de la col·laboració amb l’Ajuntament de Llívia, el Consell Comarcal de la Cerdanya, la Comunitat de Municipis Pirineus-Cerdanya i el Parc natural regional dels Pirineus Catalans, que constata la similitud del paisatge a ambdós costats de la frontera i la necessitat de treballar per la millora i gestió d’un paisatge comú.

Això ha suposat la integració de 85 municipis nous pertanyents a les mancomunitats de Conflent-Canigó, Pirineus-Cerdanya i Capcir-Alt Conflent, la traducció del portal al francès i la integració de les cartografies provinents de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya amb les de l’Institut Geogràfic Nacional Francès.

                   

Draft Garcia 760229644-OBS PAIS NOVA wikipedra-notap wiki3.jpg


Valor històric de la pedra seca

Les construccions en pedra seca pròpies del paisatge rural mediterrani tenen gran valor històric que cal preservar. Han configurat al llarg dels segles un paisatge agrícola i ramader dominat per les oliveres, vinyes, ametllers i cereals.

Segons el seu ús, es distingeixen 3 tipus de construcció en pedra seca:

  • Marges per delimitar els terrenys de cultiu. Per convertir un terreny ple de pedres en cultivable els agricultors es dedicaven a despedregar-lo, traient les pedres i acumulant-les als marges en forma de mur, cosa que servia tant per delimitar-lo com per protegir-lo.
  • Construccions de suport a l’activitat agrícola i ramadera. Servien per guardar els estris de treball dels camps i també com a lloc de descans pels ramaders.
  • Construccions per emmagatzemar l’aigua de la pluja en un territori de clima mediterrani on les pluges no abunden i són irregulars. Així es construïen basses i cisternes de pedra seca.

  Actualment a la Wikipedra, gràcies a la participació de més de 190 col·laboradors, hi han emmagatzemades més de 13.000 construccions en pedra seca que corresponen a 38 de les 42 comarques catalanes, sent el Bages, l’Alt Camp, el Baix Penedès, l’Alt Penedès, el Moianès i el Garraf les que en tenen més densitat. El 56% de les construccions es troben en bon estat, el 38% estan parcialment enderrocades i un 6% ho estan completament.

                       

Draft Garcia 760229644-OBS PAIS NOVA wikipedra-notap wiki1.jpg


Redactat de la notícia i més informació

Redactat per: Jordi Grau i Cristina Gil

Per saber-ne més: Jordi Grau


Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/07/16
Acceptat a 01/07/16
Presentat el 01/07/16

Volum Notícies, 2016
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Paisatge

Observació del paisatge

Sensibilització social

Eixos instrumentals

Observació territorial, ambiental i climatològica

Generació de geoinformació de referència

Localització

Puntuació document

0

Visites 82
Recomanacions 0

Compartiu aquest document