El projecte europeu
Les experiències seleccionades recullen veus de tots els sectors de la cadena alimentària: sector primari, indústria agroalimentària, redistribució d’excedents de la distribució i comercialització, consumidors i educació.
Les bones pràctiques triades a Catalunya són:
Pesa i pensa
És un projecte educatiu que pretén sensibilitzar sobre el problema del malbaratament alimentari als menjadors escolars per recuperar el valor dels aliments i canviar la mirada dels infants perquè facin un consum responsable en el futur. La metodologia del projecte permet fer corresponsables els nens i les nenes de decisions com si cal repetir un plat sencer o bé agafar més pa o més fruita.
El mètode consisteix en cinc passes:
- Separar en els quatre contenidors.
- Pesar-los a diari.
- Enregistrar les dades amb una app: àpats servits, residus generats, etc.
- Pensa: analitza les dades generades pels residus.
- Proposar els objectius que han d’assolir els alumnes.
La companyia encarregada del servei d’àpats, Campos Estela, estima que els residus es poden reduir en 75 t de menjar al dia que, projectades a tot Catalunya, representen un 5% dels residus de menjar total.
Pont alimentari
El projecte realitza una diagnosi dels aliments que es llencen amb les empreses que provenen del sector de la distribució d’aliments al detall, el servei d’àpats i la restauració. S’identifiquen propostes de millora per reduir el malbaratament i, finalment, es crea una xarxa d’interacció (pont) entre aquestes empreses i entitats socials de suport a col·lectius vulnerables de Barcelona per aprofitar els aliments que estan en bon estat.
Relació d'experiències
Les experiències publicades seran la base dels plans d’acció per a la prevenció del malbaratament alimentari que s’estan dissenyant a les sis regions i a les ciutats sòcies del projecte amb la implicació d’un comitè estratègic regional. A Catalunya, el comitè estratègic aplega més de 40 organitzacions que treballen per a la reducció del malbaratament. Aquestes estratègies s’estan treballant durant la tardor i es preveu que a l’inici de 2019 ja es podrà disposar d’un Pla d’acció per a la prevenció del malbaratament alimentari a Catalunya (2019-2020).
El projecte ECOWASTE4FOOD vol fer front a la pèrdua recurrent de fins al 30% de la producció agrícola europea que no es consumeix i, alhora, demostrar que els residus d'aliments poden gestionar-se per contribuir a una economia eficient i respectuosa amb el medi ambient. ECOWASTE4FOOD "Suport a la innovació ecològica per reduir el malbaratament alimentari i promoure una economia eficient en el consum de recursos” és un projecte europeu Interreg de quatre anys de durada.
El projecte ECOWASTE4FOOD constituirà una valuosa aportació al debat sobre les futures prioritats dels Fons europeus de desenvolupament regional que es tractarà el 2019.
Autores
Redactat per: Miriam Gonzàlez
Per saber-ne més: Miriam Gonzàlez