reWINE

La prova pilot tindrà lloc en el marc del projecte reWINE, cofinançat pel Programa LIFE de la UE i amb la participació de quatre cellers i més d’una seixantena d’establiments de Catalunya, i té com a objectiu validar un sistema de reutilització d’ampolles de vi. Es preveu recuperar 100.000 ampolles i evitar, així, 45 tones de residus d'envasos de vidre.

Aquest mes de setembre va començar una prova pilot per demostrar la viabilitat tècnica, ambiental, social i econòmica d’un sistema sostenible de recollida, neteja i reutilització d’ampolles de vidre en el sector vitivinícola de Catalunya. La prova, impulsada pel projecte reWINE, involucra quatre cellers catalans -la Cooperativa Falset Marçà, la Vinyeta, Talcomraja i Vins Pravi-, 50 restaurants i més d’una desena de comerços d’arreu del territori català.

La prova pilot, que es desenvoluparà durant 18 mesos, té en compte tot el procés de l’ampolla, des del seu etiquetatge, embotellament,  distribució al mercat i comercialització fins a la recol·lecció de les ampolles buides i el seu rentat per tornar a iniciar el cicle. Els quatre cellers participants ja estan distribuint als restaurants les seves ampolles amb una etiqueta que indica que són reutilitzables. Quan es consumeixen aquestes ampolles, els restaurants les guarden i els mateixos distribuïdors dels cellers les hi recullen per logística inversa i les emmagatzemen. A continuació, quan el volum d’ampolles recol·lectades és suficient perquè el seu transport sigui òptim i eficient econòmica i ambientalment, les ampolles buides són transportades fins a la planta de rentat. Allà, les ampolles es netegen i es retornen als cellers perquè comencin de nou el cicle.

A més de restaurants, la prova pilot també incorpora comerços com a punts de retorn d’ampolles. D’aquesta manera, el projecte preveu recuperar prop de 100.000 ampolles, fet que s’estima que podria evitar aproximadament 45 tones de residus d'envasos de vidre.

Durant tot el desenvolupament de la prova es farà un seguiment dels impactes ambientals i socioeconòmics del projecte i la seva viabilitat, per tal de poder valorar quantitativament i qualitativa els beneficis que pot aportar. Si els resultats són positius, l’objectiu és implementar en un futur aquest sistema d’economia circular per reutilitzar les ampolles al sector vitivinícola de Catalunya. Així, s’aconseguirà reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, la generació de residus i el consum energètic. A part d’aquests beneficis ambientals, el sistema també suposarà un estalvi econòmic per als cellers i, per tant, un factor de competitivitat.


Ampolles reciclades


Recuperar la reutilització

Actualment, la reutilització, tot i ser una prioritat en la jerarquia europea de residus, està en retrocés a Catalunya. Segons dades de l’Associació d’Empreses de Distribució i Logística de Begudes i Alimentació de Catalunya (ADISCAT), només en els darrers 6 anys ha disminuït un 36%.

Els envasos de vi no es reutilitzen en cap dels seus canals de distribució, ni tant sols en hotels, restaurants i serveis d’àpats, com passa en altres sectors de begudes, com els envasos de refrescos o cerveses. Per això, el projecte reWINE, impulsat pel Parc de Recerca UAB, l’Agència de Residus de Catalunya, Rezero - Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable, l’spin-off de la UAB Inèdit i la Cooperativa Falset Marçà, i que compta amb el suport del programa LIFE de la Unió Europea, té l’objectiu d’identificar les oportunitats i barreres de la reutilització d’ampolles al sector del vi.

La Unió Europea dóna suport també a la necessitat d’invertir en la reutilització a través del nou paquet d'economia circular i la Generalitat de Catalunya, a través del Programa general de prevenció i gestió de residus i recursos de Catalunya -PRECAT20- que estableix objectius específics de reutilització per a envasos de begudes.

La distribució geogràfica dels participants es mostra en el mapa interactiu del projecte.

 

Noticia_REWINE_imatge_3


Autora

  Redactat per: Miriam Gonzàlez

Per saber-ne més: Miriam Gonzàlez

 

Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/12/18
Acceptat a 01/12/18
Presentat el 01/12/18

Volum Notícies, 2018
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Mitigació

Prevenció, minimització i tractament de residus

Optimització dels processos de tractament de residus

Valorització de materials

Valorització de residus no aprofitables com a subproductes

Localització

Puntuació document

0

Visites 31
Recomanacions 0