#M2022
Destaquem: Projecte PYRMOVE
Coordinació del projecte
Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)
Altres participants
- Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC)
- Centre d’étude et d’Expertise sur les Risques, l’Environnement, la Mobilité et l’Aménagement (CEREMA)
- Bureau de Recherches Géologiques et Minières (BRGM)
- Institut d'Estudis Andorrans (IEA)
Període
Novembre 2019 – Juny 2022
Contents
Descripció
El projecte se centra en la prevenció i gestió del risc per esllavissades que causen la major part de danys al Pirineu, mitjançant el desenvolupament de metodologies innovadores i transformadores. L'estudi de les condicions dels fenòmens anomenats MORLEs (Multiple Occurrence Regional Landslides Events) serà un pas clau per millorar la capacitat de resposta dels actors del territori als riscos i a la gestió d'aquestes catàstrofes.
Finalitat de l'acció
PyrMove proposa metodologies transfrontereres per avaluar el risc associat a aquestes amenaces, així com eines de quantificació, previsió i gestió de la mateixa. Les eines proposades es validaran amb base a esdeveniments reals en llocs pilots i es podran aplicar posteriorment a altres zones i/o a escenaris climàtics futurs.
Novetats que aporta l'acció
Noves eines transfrontereres per anticipar i gestionar riscos associats a esllavissades de terra de gran envergadura, siguin moviments grans afectant infraestructures o esllavissades múltiples durant esdeveniments plujosos (crisi MORLES). Aquestes eines milloraran la capacitat dels actors del territori per prevenir i gestionar el risc específic als dos tipus d'escenaris.
Susceptibilitat del terreny a esllavissar-se a la Val d’Aran. Simulador d’Episodis Regionals d’Esllavissades desenvolupat en el marc del projecte PYRMOVE
Fonaments de la novetat
Les principals innovacions tècniques són:
- Estudi de l'comportament de grans esllavissades: definició de mètodes i implementació en llocs pilot;
- la definició de grans sistemes de monitorització i alerta d'esllavissades a destinació de comunitats i actors de gestió de crisi;
- la consideració dels fenòmens "MORLE" a la proposta d'escenaris dinàmics, particularment en funció de contextos climàtics.
Aquests treballs es transferiran als actors locals a través de tallers de difusió de coneixement i capacitació sobre les eines desenvolupades. Crear un simulador de MORLEs per poder simular escenaris i ajudar a les autoritats de Protecció Civil."
Any 2020
Dotar el territori amb eines transfrontereres per anticipar i gestionar riscos associats a esllavissades de terra de gran envergadura, siguin moviments grans afectant infraestructures o esllavissades múltiples durant esdeveniments plujosos (crisi MORLES). Aquestes eines milloraran la capacitat dels actors del territori per prevenir i gestionar el risc específic als dos tipus d'escenaris.
Esllavissada de Gazost, França (Xarxa PyrMove, Anàlisi regional del risc de despreniments als Pirineus -2014 CTP 00051-).
Any 2021
Durant el 2021 s'ha assolit la finalització de la base de dades de lliscaments de les zones pilot de l'àrea espanyola (Vall d'Aran i sector Berguedà-Ripollès).
Generació, mitjançant dos mètodes (Artificial Neural Network -ANN- y Maximum Likelihood), dels mapes de perillositat o risc potencial de les àrees espanyoles.
Anàlisis dels factors hidrogràfics-meteorològics condicionants de MORLES