L’Incasòl participa en el projecte europeu Syn.ikia finançat pel programa de recerca i innovació Horizon 2020, i que té per objectiu incrementar la proporció de barris sostenibles amb excedent d’energia renovable, així com comunitats i habitatges resilients i assequibles en diferents contextos, climes i mercats europeus. El projecte va començar l’any passat i s’estendrà fins al 2024: aquests quatre anys s’assajaran edificis d’energia positiva en quatre barris sostenibles per demostrar la seva funcionalitat a la resta d’Europa. A banda de l’Incasòl i l’IREC (Institut de Recerca en Energia de Catalunya) la resta de partners de syn.ikia són organismes o empreses pertanyents a diversos països europeus com Noruega, Dinamarca, Països Baixos, Bèlgica i Hongria.
Un Edifici d’Energia Positiva(PEB) és aquell que produeix almenys tanta energia renovable com la que fa servir en un any, quan es comptabilitza a la font. Per tant, un Barri Sostenible d’Energia Sostenible és l’extensió d’aquest concepte a tot un barri. I com s’implementa aquest concepte? El component central d’aquest concepte és l’anomenat HUB o núvol digital del barri, que connecta els integrants del sistema: d’una banda les persones usuàries i els edificis i d’una altra les unitats d’Emmagatzematge Local (EL) i les Unitats Subministradores d’Energia (USE). Les persones usuàries i els edificis fan peticions al HUB quan volen importar o bé exportar energia, i aquest les atén.
Contents
Objectius d’impacte 5D
- Descentralització: barris com a proveïdors de flexibilitat que permeten obtenir més fonts d’energia renovables per entrar a la xarxa i permetre una gestió flexible de la demanda i generació d’energia.
- Democràcia: veïnat compromès, empoderat i conscient, que tingui accés a barris assequibles i d’alta qualitat.
- Descarbonització: barris amb un consum energètic altament eficient i amb un excés d’energia de fonts renovables.
- Digitalització: barris basats en BIG DATA i xarxes intel·ligents que proporcionin habitatges ben gestionats per a la ciutadania.
- Disseny: disseny integrat d’energia, arquitectònic i espacial que millori l’atractiu dels habitatges energèticament eficients i la seva acceptació pel mercat.
L’estratègia 5S
- SAVE: (estalviar) reduir el consum energètic net del barri mitjançant solucions basades en una anàlisi de costos del cicle de vida complet.
- SHAVE: (aplanar) facilitar la reducció de pics de demanda màxima mitjançant la gestió de la demanda, el control i l’emmagatzematge de la càrrega, reduint així la mida de les instal·lacions de subministrament d’energia, augmentant l’autoconsum d’energia renovable i reduint l’estrès de la xarxa elèctrica.
- SHARE: (compartir) compartir els recursos com ara energia, infraestructura i espais comuns amb el veïnat.
- SHINE: (brillar) assegurar una arquitectura d’alta qualitat, creant uns bons ambients interiors i exteriors, així com solucions per fer que ocupants i comunitat estiguin orgullosos del seu barri.
- SCALE: (escalar)beneficiar-se dels efectes a d’escala que es generen treballant a nivell de barri amb l’objectiu de replicar les solucions a nivell europeu
Estat actual de la prova pilot i les passes futures
Les fases del projecte europeu que afecten a la nostra prova pilot van des de la redacció del projecte global d’edificació fins el monitoratge i l’obtenció de dades corresponents al comportament real de l’edifici objecte del SYN.IKIA. Aquest recorregut inclou totes les passes tècniques, jurídiques i de contractació imprescindibles per dur a bon terme aquesta iniciativa. Així amb la redacció del projecte treballem conjuntament amb l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet per obtenir la llicència d’edificació, que un cop obtinguda ens permetrà licitar les obres per poder executar-les.
En aquests moments la redacció del projecte, que ha estat modificat en diverses ocasions per tal de poder acomplir les exigències singulars del projecte europeu, ja està tancat i la llicència d’obres s’espera disposar aproximadament al mes de maig 2021. Un cop obtinguda es procedirà a iniciar el procés de contractació, que donades les exigències de l’actuat legislació sobre contractació pública es preveu d’una durada d’uns 7 mesos, per poder considerar un inici d’obres al començament del 2022.
La previsió d’acabament de les obres d’edificació estaria previst per finals de 2023, per poder garantir la darrera fase que seria el monitoratge, recollida i anàlisi de les dades del comportament final de la promoció com a edifici d’energia positiva al llarg de 2024.
Donades les singularitats de la prova pilot i la nova capacitat de generació energètica global en un edifici residencial de titularitat pública i lloguer assequible, cal tenir especial cura en el tema de la “comercialització” i ús de l’ energia generada.
Així la incorporació de la producció elèctrica en edificis residencials de baix consum pot representar un problema d’excés de generació en horaris de baixa demanda. També el tipus de generació normalment és fotovoltaic, pel que els horaris “prosumidors” (producció/consum en un sol usuari) son tan importants. Per obtenir el màxim rendiment tant econòmic com de generació, cal agrupar diferents perfils tant generatius com de consum. En aquests moments estem treballant per tal d’organitzar una estructura de Comunitat Local d’Energia, que ens permeti optimitzar totes les instal·lacions productives per poder donar els millors beneficis no només al medi ambient sinó al ciutadà, tant econòmics com de qualitat de vida.
Aquesta comunitat consistirà en localitzar equipaments municipals, que puguin tenir la característica de productor/consumidor i poder compartir conjuntament les nostres instal·lacions de generació energètiques en funció de la demanda.
Enllaços relacionats
Redactat de la notícia i més informació
Redactat per: Cristina Gil, Fernando Aranda
Per saber-ne més: Fernando Aranda