Draft Gil Riba 667643097-image1.jpg

El passat 9 de febrer, dos dies abans del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, es va presentar el llibre i l’exposició “GEAS: Dones que estudien la Terra” a la sala d’actes de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya(ICGC).

El llibre neix a partir de la idea de dues dones de la Comissió Dones i Geologia de la Societat Geològica d’Espanya, Rosa Maria Mateos i Ana Ruiz Constán, de voler rescatar de l’oblit dotze geòlogues de diferents èpoques i nacionalitats, que tot i la rellevància dels seus treballs, la majoria no van tenir el reconeixement que es mereixien. Sortosament, el projecte de Mateos i Ruiz Constán va rebre el suport de diverses associacions de l’àmbit de la Geologia nacionals i també internacionals que van contribuir a tirar-lo endavant.

Quins criteris es van seguir per triar les dotze geòlogues protagonistes del llibre?

En primer lloc, es va decidir que haurien de pertànyer a diferents èpoques i a diferents països i ètnies, encara que la majoria de dones geòlogues han estat anglosaxones. També s’ha tingut en compte que les dotze provinguessin de diferents disciplines de la Geologia, i per últim, es va valorar que fossin dones pioneres, exitoses i que trenquessin els estereotips de gènere.

Aquestes van ser les dotze geòlogues triades:

Geòloga País Disciplina
Mary Anning (1799-1847) Regne Unit Recol·lecció de fòssils
Florence Bascom (1862-1945) Estats Units Petrologia/Docència
Inge Lehmann (1888-1993) Dinamarca Geofísica
Margherite Thomas Williams (1895-1991) Estats Units Sedimentologia
Dorothy Hill (1907-1997) Austràlia Paleontologia
Mary Leakey (1913-1996) Regne Unit Paleoantropologia
Mareta Nelle West (1915-1998) Estats Units Astrogeòloga
Marie Tharp (1920-2006) Estats Units Tectònica
Carmina Virgili (1927-2014) Espanya Estratigrafia/Política
Maria Fernanda Campa Uranga (1940-2019) Mèxic Enginyeria geològica
Katia Kraft (1942-1991) França Vulcanologia i riscos geològics
Kathryn Dwyer Sullivan (1951-) Estats Units Geòloga marina i planetària


L’estil literari emprat al llibre és atractiu, amb un fil conductor que comença per la infantesa i continua relatant els esculls, no només els científics propis de les seves disciplines, sinó també els socials, que van haver de fer front aquestes pioneres de la ciència. A més, cal ressaltar el treball de la il·lustradora i ambientòloga, Nívola Uyá, que amb els seus dibuixos detallistes que plasmen l’activitat i interessos de les 12 geòlogues, fa que el llibre sigui un producte visualment molt bonic.

Per a la difusió del llibre ha estat molt important el suport rebut del projecte europeu ENGIE (Encouraging Girls to Study Geosciencies and Engineering), que ha col·laborat en la traducció de l’original en castellà a l’anglès, búlgar, croat, txec, grec, italià i turc. A la pàgina web d’ENGIE es pot accedir al llibre en tots aquest idiomes.

La presentació del llibre i de l’exposició GEAS: dones que estudien la Terra ha anat a càrrec de la directora de l’ICGC, Miriam Moysset i Gil, que ha volgut agrair la feina de les dones de l’ICGC que han participat en la traducció de l’original al català. No és el primer cop que l’ICGC s’implica en la divulgació del paper de la dona dins la ciència, com en les exposicions “El món amb ulls de dona” o “Geologia en femení”, i aquest cop també s’hi ha volgut sumar. La directora va explicar que la incorporació de la dona dins l’àmbit de les ciències de la Terra ha estat tardana, i va mencionar el cas de que encara avui, en disciplines com la mineria, hi ha llocs al món on la dona hi té prohibit treballar, o d’altres, com al món del petroli, la seva presència és molt minoritària. Per tant, cal visualitzar referents femenins per tal d’incentivar les nenes perquè triïn les carreres relacionades amb les STEMS(Science, Technology, Engineering and Mathematics). La curiositat no entén de gèneres.

Aquest va ser el programa de la jornada:

12.30 – 12.40 Benvinguda i presentació de l'acte
Miriam Moysset i Gil, directora de l'ICGC
12.40 – 13.20 Presentació del llibre i de l’exposició “GEAS: Dones que estudien la Terra” en català

* Rosa María Mateos Ruiz, autora de GEAS

* David Brusi i Belmonte, president de l’Associació Espanyola per a l’Ensenyament de les Ciències de la Terra (AEPECT)

* Santiago Giralt Romeu, director de l’institut Geociències Barcelona-CSIC (GEO3BCN-CSIC)

13.20 – 13.30 Cloenda de l’acte
Meritxell Benedí i Altés, presidenta de l’Institut Català de les Dones
13.35 – 14.00 Visita a l’exposició GEAS: Dones que estudien la Terra


A la cloenda, Meritxell Benedí i Altés, presidenta de l’Institut Català de les Dones va denunciar que el coneixement està condicionat pel gènere i esbiaixat perquè està en mans d’homes, i com a prova, només cal veure la baixa presència de la dona als llibres de text, tant a nivell escolar com universitari. Per això, va remarcar que GEAS: Dones que estudien la Terra és un acte de reparació de la memòria en reconèixer aquestes dotze dones geòlogues i un pas més cap el coneixement feminista.

Draft Gil Riba 667643097-image2.jpg

Fotografia de la sala d’actes de l’ICGC durant la presentació.

Draft Gil Riba 667643097-image3.jpg

Exposició a la seu de l’ICGC.

Enllaços destacats

Vídeo de GEAS: Dones que estudien la Terra

https://mujeresygeologia.wixsite.com/mujeresygeologia/libroytraducciones

ENGIE Project

Back to Top

Informació del document

Publicat a 24/02/23
Acceptat a 24/02/23
Presentat el 24/02/23

Volum Notícies, 2023
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Puntuació document

0

Visites 3
Recomanacions 0

Compartiu aquest document