Introducció

Les Indústries Culturals i basades en l’Experiència (ICbE) constitueixen un sector ampli i divers que comprèn tres esferes d’activitat econòmica: la cultura, el turisme i l’esport.

Les ICbE són, a més, un dels eixos destacats de l’estratègia RIS3CAT, que integra les indústries creatives i culturals (edició, arts gràfiques, multimèdia, audiovisual, producció sonora i de vídeo, artesania, arts escèniques i disseny), serveis i activitats turístiques (serveis i producte turístic a destinació, majoristes, intermediaris i distribuïdors, infraestructures i serveis de transport, etc.) i serveis esportius (gestors d’infraestructures esportives i organitzadors d’esdeveniments).

Les solucions basades en dades i IA poden tenir un impacte directe en el sector de les ICbE, permetent oferir noves formes de generació, distribució i consum de cultura i experiències. És per aquet motiu, que el Centre of Innovation for Data tech and Artificial Intelligence(CIDAI), conjuntament amb alguns dels seus socis com Eurecat, el BSC, el CVC, i2CAT i IDEAI-UPC, va encarregar la redacció del Llibre blanc sobre la Intel·ligència Artificial aplicada a les indústries culturals i basades en l’experiència. L’elaboració d’aquest document ha anat a càrrec de consultors especialitzats del centre tecnològic Eurecat .

Presentació del Llibre Blanc sobre la Intel·ligència Artificial aplicada a les indústries culturals i basades en l’experiència

Llibre Blanc de la Intel·ligència Artificial aplicada a les Indústries Culturals i basades en l'Experiència

El passat 20 de maig es va fer l’acte de presentació del Llibre Blanc, i va comptar amb la participació del director general d’Innovació i Economia Digital del Departament, Dani Marco, que va fer la introducció de l’acte juntament amb la directora general d’Innovació i Cultura Digital del Departament de Cultura, Marisol Lòpez.

Les activitats del sector de les ICbE a Catalunya són molt variades i diverses: des de festivals musicals de gran format com el Cruïlla, el Sònar o el Primavera Sound, fins a esdeveniments esportius a l’Estadi Olímpic, Palau Sant Jordi, Circuit de Montmeló, etc., passant també pels turístics que generen llocs com la Sagrada Família, el Museu Dalí o Port Aventura. L’interès que susciten aquestes activitats fa que es generi un volum important de dades que amb l’aplicació d’algorismes d’IA poden millorar l’experiència personal als usuaris. Per sort Catalunya disposa de centres tecnològics, universitats, centres de recerca i empreses, experts en IA, que han de permetre el desenvolupament d’aquesta tecnologia al sector.

Tot i això, el camí no és fàcil ja que s’han de superar certs obstacles, com la forta penetració al sector de gegants com Google, Apple, Amazon, Netflix, etc., que dificulten la irrupció al mercat de proveïdors locals.


A més, dins del propi sector també hi ha certes barreres com:

  • La manca de mecanismes de col·laboració per desenvolupar projectes d’innovació público-privada
  • La manca de formació dels professionals del sector en el camp de la tecnologia
  • La resistència al canvi per part dels professionals de les ICbE
  • La manca d’entorns tecnològics de proves
  • Una oferta tecnològica reduïda
  • La manca d’estratègia en IA a les organitzacions

El Llibre Blanc té com objectiu analitzar l’impacte que la IA pot tenir en l’àmbit de les ICbE, per tal d’inspirar els agents del sector i augmentar la penetració de la IA entre les entitats públiques, privades i les empreses.

Donat l’ampli ventall d’activitats de les ICbE, l’aplicabilitat de la IA que recull el Llibre Blanc es centra en aquelles on pot tenir millor potencial d’us.

I dins d’aquestes activitats com pot actuar la IA? Doncs de les següents maneres:• en la generació de continguts culturals i d’altres productes d’experiència (creació, producció i interpretació) com l’edició de llibres, la producció editorial o el disseny de videojocs.

• en la distribució d’aquests continguts, productes i experiències que inclou la intermediació amb el destinatari/usuari, la recomanació i la conservació, com per exemple la televisió, les experiències immersives audiovisuals o les exposicions. Aquí la IA te un paper important perquè pot oferir a l’usuari un nivell de personalització força elevat.

• en l’anàlisi i extracció d’informació de les dades generades als punts anteriors per tal d’obtenir nous productes i serveis basats en l’experiència. Mitjançant la IA es pot extreure informació cercant per contingut dins les imatges i a partir de l’anàlisi d’aquesta es poden identificar perfils d’usuari, establir categories per text, anàlisi de fake news, prediccions d’ocupació, etc.

Draft Gil Riba 812273301-image2.jpg

I per últim, el Llibre Blanc fa recomanacions per començar a adoptar la IA en l’ecosistema de les ICbE i presenta alguns casos d’us.

Informació relacionada

Enllaç al Llibre Blanc sobre la Intel·ligència Artificial aplicada a les indústries culturals i basades en l’experiència.

Enllaç a l’article La relació entre la intel·ligència artificial i la cultura a debat publicat al Blog/Cultura Digital del Departament de Cultura.

Al Trimestral d'RDI #40 vam publicar una notícia també sobre un altre Llibre Blanc de la Intel·ligència Artificial, en aquell cas aplicada a la mobilitat. Enllaç a l'article


Back to Top

Informació del document

Publicat a 09/06/22
Acceptat a 09/06/22
Presentat el 09/06/22

Volum Notícies, 2022
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Puntuació document

0

Visites 12
Recomanacions 0

Paraules clau