La 12a edició de l’SmartCatalonia Challenge amb l’ICGC va celebrar la seva gran final el 13 de desembre en una acte presencial a la seu del Districte Administratiu que també es va poder seguir a través del canal de YouTube de Polítiques Digitals. Els reptes proposats per l’ICGC eren els següents:

  • Repte 1. Millorar l’estudi de la línia del litoral català mitjançant tecnologia d’observació de la Terra
  • Repte 2. Avaluació i control de l’impacte de catàstrofes en produccions agrícoles mitjançant tecnologia d’observació de la terra
  • Repte 3. Monitorització i control de sequera en pastures mitjançant tecnologia d’observació de la terra

La presentació institucional de la jornada la va fer la directora de l’ICGC, la senyora Miriam Moysset, i seguidament es va procedir a l’exposició de les tres solucions per a cadascun dels reptes a càrrec de les nou empreses finalistes. Les empreses guanyadores de cada repte tindran l’oportunitat de fer una prova pilot amb l’ICGC, implementant la solució proposada, i es van endur un premi de 15.000€. A més, podran fer públiques les solucions als reptes al proper SmartCity World Congress Expo.

Formaven part del jurat que havia de decidir les propostes guanyadores, el senyor Marc Catasús de la Direcció General de Polítiques de Muntanya i del Litoral en representació del Departament de Territori, i per part de l’ICGC, el senyor Julià Talaya, subdirector general de Geodèsia i Cartografia.

Repte 1. Millorar l’estudi de la línia del litoral català mitjançant tecnologia d’observació de la Terra

La proposta de l’empresa ÉireSpás ha estat la guanyadora d’aquest repte. Basada en la descàrrega de les dades dels satèl·lits Sentinel-2, i aviat del Menut també, es calcularà la línia de costa per determinar l’extensió de platja visible, mitjançant tècniques de visió per computador amb dades dels índexs de vegetació i humitat, NDVI, NDWI i classificació d’escenes. De la mateixa manera es calcularà la línia de platja per determinar la platja submergida i la seca. A més, es farà un estudi de la batimetria propera a la costa, òptima fins a 10m de profunditat. Amb això es crearà un mapa georeferenciat de línies batimètriques, amb els diferents nivells de profunditat de la platja submergida que permetrà inferir els volums i àrees de les zones de platja. Finalment, els resultats es podran mostrar en qualsevol dels visors de l’ICGC.

Draft Gil Riba 516536905-image1-c.png

Repte 2. Avaluació i control de l’impacte de catàstrofes en produccions agrícoles mitjançant tecnologia d’observació de la terra

L’empresa Agropixel va ser la guanyadora d’aquest repte amb una solució mixta basada en el tractament de les imatges del satèl·lit Sentinel-2 i en la detecció de dades a nivell terrestre a partir de tractors o quads equipats amb GPS, càmeres RGB i capacitat computacional.

El cas exposat és el càlcul dels danys provocats per una gelada. Per començar, es generarà un mapa de cultius a partir de les imatges Sentinel-2, de les imatges d’alta resolució de l’ICGC, i de les dades administratives del SIGPAC (Sistema d’Informació de les Parcel·les Agrícoles), del cadastre, de la DUN(Declaració Única Agrària), RVC i MET. Quan es produeix la gelada, es processen les imatges Sentinel-2 per detectar les parcel·les afectades, i per últim es fa el treball de detecció de dades a nivell terrestre amb els tractors i quads que seran capaços de processar la informació en temps real, fer comptejos de fruit i flor afectats i generar un mapa de l’afectació total de la gelada a partir d’interpolacions.

Draft Gil Riba 516536905-image2-c.png

Repte 3. Monitorització i control de sequera en pastures mitjançant tecnologia d’observació de la terra

HEMAV, amb la col·laboració d’Ixorigué, l’empresa guanyadora del repte, es planteja com generar eines per la presa de decisions respecte la sequera en pastures, mitjançant les eines d’observació de la Terra. La solució proposada identificarà els nivells de sequera amb freqüència setmanal, facilitarà eines de consulta de la sequera de les pastures als agricultors i alertarà de possibles situacions extremes d’aquestes.

Les dades d’entrada externes provindran de les imatges satèl·lit Copernicus o Landsat, de drons, d’informació pública (SIGPAC) i informació climàtica, i les internes, facilitades pels usuaris, són les que s’obtenen de sensors, recollides al mòbil, generades al laboratori, etc. A l’aplicar tècniques d’intel·ligència artificial a aquestes dades es generarà el següent:

  • Panell d’estat del nivell de sequera en format mapa i dashboard, basat en la informació satel·lital
  • Panell d’històric i de pronòstic meteorològic pels propers dies localitzat i actualitzat
  • Mapa de calor de la pressió de la pastura per cabana ramadera
  • Sistema de report per part dels ramaders a través d’una aplicació mòbil
  • Estimacions de la sequera i quantitat de biomassa disponible per zones, pel guiatge del ramat.

Hemav.png

Mentre el jurat deliberava per triar les solucions guanyadores, el doctor Jordi Corbera, cap de l’Àrea d’Observació de la Terra de l’ICGC, va oferir una xerrada titulada “De la recerca a productes operacionals en l’observació de la Terra”.

En finalitzar la jornada, els membres del jurat i els representants de les empreses guanyadores es van fer una foto de família.

Draft Gil Riba 516536905-image4.png

Informació relacionada

Article del Trimestral 44 de la presentació dels reptes d’aquesta edició

Enregistrament de la jornada

Autora

Redactat per: Cristina Gil Riba

Back to Top

Informació del document

Publicat a 14/12/22
Acceptat a 14/12/22
Presentat el 14/12/22

Volum Notícies, 2022
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Observació territorial, ambiental i climatològica

Generació de geoinformació de referència

Transferència

Mecanismes de transferència del coneixement de la recerca i la innovació

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Sistemes d'informació ambiental

Indicadors ambientals

Sistemes d'informació per a la gestió

Observació i mesura territorial

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Planificació territorial

Territoris sensibles

Puntuació document

0

Visites 5
Recomanacions 0