El passat 17 de maig va tenir lloc a la Sala Cotxeres del Palau Robert la presentació del curs CiutadanIA, una formació online, gratuïta i en català, per acostar la Intel·ligència Artificial (IA) a tothom. El curs ha estat dissenyat per especialistes del centre de recerca Intelligent Data Science and Artificial Intelligence de la Universitat Politècnica de Catalunya(IDEAI-UPC), amb el suport del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, i la participació de la Fundació i2CAT, OMNIOS i Elerniam.

A la presentació de l’acte, el vicepresident Puigneró va remarcar la importància de la IA en el futur del país. Segons un informe de PricewaterhouseCoopers, al 2030 la IA farà augmentar el PIB mundial en un 14%, però aquest impacte només el notaran els països que estiguin preparats. Per això, per al Govern és prioritari el desplegament de la IA, i en aquesta mateixa línia, al 2020 es va aprovar l’estratègia Catalonia.AI.

Catalunya té un ecosistema molt sòlid d’empreses dedicades a la IA compost per unes 180 empreses que facturen al voltant de 1.400M€, però tot i això cal enfortir aquesta tecnologia encara més.

Segons Puigneró, aquest enfortiment s’ha d’aconseguir per dues vies: enfortint el talent i democratitzant aquesta tecnologia, és a dir, fent-la accessible a tothom. I precisament, aquests són els objectius del curs CiutadanIA.

Daniel Marco

El director general d’Innovació i Economia Digital, Daniel Marco, que també va participar en l’acte, va afirmar que la IA és la Tecnologia Digital Avançada(TDA) que tindrà més impacte en la nostra economia i per això tots els països estan apostant per aquesta tecnologia.

Marco, a més, va reforçar les paraules del vicepresident, remarcant que Catalunya posseeix un ecosistema molt fort en l’àmbit de la recerca i la innovació de la IA. Segons un estudi de fa una mica més d’un any, en què s’analitzaven tot els programes de finançament europeus de projectes en IA, Catalunya és la 3a regió europea en nombre de projectes en IA finançats pel programa Horizon 2020: 228 projectes amb una inversió de 130M€.

Per tal de desplegar l’estratègia per al foment de la IA, la Catalonia.AI, s’estan duent a terme diferents accions com:

  • la creació de l’Aliança de Recerca en Intel·ligència Artificial de Catalunya(AIRA), dedicada a la generació de coneixement ide solucions basades en la IA.
  • la posada en funcionament del Centre of Innovation for Data tech and Artificial Intelligence (CIDAI) per ser un referent al servei de les empreses i institucions.
  • la creació de l’Observatori d’Ètica en Intel·ligència Artificial de Catalunya (OEIAC), per investigar els impactes ètics i socials de la IA.
  • la creació de la comunitat Digital Catalonia Alliance en IA (DCA IA), una comunitat formada per startups i entitats per a la promoció de la IA.

Però un dels eixos principals de l’estratègia Catalonia.AI és el talent, la generació de talent és clau i necessària, per això el curs CiutadanIA s’emmarca dins d’aquesta estratègia. A més, i també en la mateixa línia de la formació, aquest curs la UPC i la UAB han posat en marxa dos graus en IA, amb molt bona acceptació. Però la formació ha d’anar més enllà i fer-la extensiva al conjunt de la ciutadania, apoderant–la perquè se senti protagonista d’aquesta tecnologia. El curs CiutadanIA està adreçat a tothom per iniciar-se en la IA, per adquirir uns coneixements bàsics que permetin als ciutadans més curiosos endinsar-se en un coneixement més profund.

És un curs de formació que posa en valor aquelles iniciatives i projectes desenvolupats a Catalunya, posant en valor l’ús de la IA made in Catalonia per millorar la vida de les persones.

Karina Gibert

Gil Riba 2022aa-image1.png

Karina Gibert, directora de l’IDEAI-UPC ens va presentar la Icàtia, un personatge gràfic que representa una nena Intel·ligent, Catalana i interessada per la Intel·ligència Artificial, que farà de guia i sllserà present al llarg del curs, protagonitzant exemples i exercicis que mostren l’ús de la IA en la ciutat intel·ligent on viu. El personatge d’Icàtia vol ajudar a trencar estereotips i despertar vocacions en les nenes per reduir l’escletxa de gènere que existeix al món de la tecnologia. A la web de CiutadanIA s’explica com inscriure’s al curs i com obtenir el certificat IDEAI-IPC i la Facultat d’Informàtica de Barcelona(FIB). També es pot fer el curs com a convidat no registrat, però llavors no permet certificar-se.


Daniel Crespo

La cloenda de l’acte va anar a càrrec del rector de la UPC, Daniel Crespo, que va insistir en la importància de posar aquestes tecnologies a l’abast de tothom, els nens i nenes també, perquè les gaudeixin però les facin servir amb seguretat. Avui dia es veu la IA com la solució per a tots els problemes o reptes, però això no hauria de ser així, sinó que la IA ha de ser una ajuda per fomentar la nostra creativitat a l’hora de cercar solucions. S’ha de veure la IA com una tecnologia que ha de servir per facilitar la vida a les persones.

Les universitats no només han de tenir la missió de formar les persones perquè puguin desenvolupar una vida professional sinó que també haurien de formar la societat en general per tal de millorar el seu nivell de coneixements.

Ciutadania 1.png

Daniel Marco, Karina Gibert i Daniel Crespo amb el clauer de la Icàtia.

Back to Top

Informació del document

Publicat a 30/06/22
Acceptat a 30/06/22
Presentat el 29/06/22

Volum Notícies, 2022
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Puntuació document

0

Visites 2
Recomanacions 0