Aplicació de la tecnologia blockchain a l’ARC: full de seguiment de residus

La direcció de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha fet una aposta decidida per la tecnologia blockchain i en aquests moments l’està provant en diferents procediments interns.

Un dels casos d’aplicació el duu a terme el Departament de Tecnologies de la Informació juntament amb el Departament d’Inspecció i Control de l'ARC amb el suport de la Direcció d’Innovació i Dades del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació. Es tracta d’incorporar la tecnologia blockchain en la tramitació del full de seguiment de residus de la Plataforma SDR (Sistema Documental de Residus) de l’ARC.

Aquest full de seguiment és el que utilitzen productors, transportistes i gestors de residus per identificar, transportar i tractar els residus que es generen en les activitats productives industrials.

El projecte té la particularitat que neix, a finals de 2018, com una iniciativa conjunta de la Universitat Politècnica de Catalunya, d’empreses del sector i de l’ARC per valorar la idoneïtat de l’aplicació de la tecnologia blockchain en el seguiment dels residus.

Durant el 2019 es va fer una prova de concepte que va consistir a sincronitzar l’aplicació de gestió actual (SDR) i la xarxa Blockchain Ethereum mainnet. Arran dels bons resultats obtinguts, durant el 2020 es vol impulsar la implantació completa d’aquesta tecnologia al full de seguiment i s’està valorant si estendre-ho a altres tramitacions, com ara la recollida selectiva.

La implantació de la xarxa Blockchain en la tramitació del seguiment de residus ofereix garanties de transparència, traçabilitat i inalterabilitat de les dades aportades, ja que un cop introduïdes al sistema, aquestes són replicades a tots els nòduls de la xarxa blockchain i, per tant, és impossible alterar-les. Aquesta seguretat permetria que, en un futur, dades introduïdes a la xarxa poguessin arribar a tenir validesa jurídica.

Més enllà del fet que per primera vegada s’aplica aquesta tecnologia per a donar garanties en un procediment administratiu, el projecte té el valor afegit de ser impulsat conjuntament per actors públics i privats. La voluntat de l’ARC d’experimentar aquesta tecnologia ha comptat amb la col·laboració amb empreses i universitat . L’empresa privada, la Universitat i l’Administració, doncs, han fet una aliança per innovar.

El futur d’aquesta iniciativa passa per avançar en el desenvolupament d’un Registre Distribuït (DTL Distributed Ledger Technologies) en l’àmbit dels residus, que permeti la consulta permanent i immutable i la gestió de la informació de forma segura, sense necessitat de requerir la presència d’un intermediari centralitzat (ARC) que validi o certifiqui la transacció.

Autors

Redactat per: Mercè Mas Souto

Per saber-ne més: Carles Martín Garriga

Back to Top

Informació del document

Publicat a 31/07/20
Presentat el 31/07/20

Volum Innovació interna, 2020
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Sistemes d'informació per a la gestió

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Prevenció, minimització i tractament de residus

Recollida i tractament de residus

Localització

Puntuació document

0

Visites 13
Recomanacions 0