L’ATM impulsa la sensorització dels aparcaments d’enllaç per donar a conèixer la seva ocupació en temps real
Enguany s’ha posat en marxa aquest sistema, com a prova pilot per replicar després als principals aparcaments d’enllaç amb la xarxa de transport públic, també denominats Park&Ride. Les persones usuàries poden consultar l’ocupació dels aparcaments a través de l’aplicació Mou-te.
L’Autoritat del Transport Metropolità ha treballat durant el darrer any, conjuntament amb les administracions titulars dels espais i els operadors ferroviaris implicats, en el projecte pilot de sensorització d’una desena d’aparcaments d’enllaç de l’àrea de Barcelona.
Es tracta d’una mesura que permetrà a les persones usuàries conèixer l’ocupació, en temps real, d’aquestes instal·lacions, ideades per deixar el vehicle privat estacionat i accedir amb facilitat a la xarxa de transport públic. Aquest projecte, que ha suposat una inversió de prop de 100.000 euros, ha permès establir un sistema de sensors en 11 aparcaments que es troben a tocar d’estacions ferroviàries i que acostumen a ser utilitzats per persones que fan una part dels seus trajectes en el seu vehicle fins arribar al transport públic. Són els aparcaments d’enllaç de Sant Boi de Llobregat, Sant Quirze del Vallès, Mollet – Sant Fost, El Prat de Llobregat, Martorell Central, Quatre Camins, Sant Sadurní d’Anoia, Cerdanyola – Universitat, Granollers Centre, Vilanova i la Geltrú i Les Fonts (Terrassa).
Amb l’actuació, les persones usuàries poden consultar a través de l’aplicació del nou Mou-te quantes places disponibles hi ha en aquests aparcaments d’enllaç, en temps real. Quelcom que pot facilitar els seus trajectes i previsions.
El projecte també incorpora la informació de les places disponibles per a persones amb mobilitat reduïda.
Els P+R són una de les mesures que l’ATM, de la mà de les administracions consorciades, porta mesos treballant per facilitar l’accés al transport públic, sobretot per afrontar les noves restriccions de la Zona de Baixes Emissions Rondes BCN.
Per als treballs en aquesta fase, desenvolupats per Telefónica, s’ha optat per la tecnologia de sensors a terra, la més viable segons una anàlisi prèvia que va realitzar la mateixa ATM, tenint en compte la xarxa d’aparcaments d’enllaç de l’àrea de Barcelona, que disposa de més d’un centenar de P+R.
No obstant, els propers mesos es provarà també la tecnologia de càmera, de la qual es vol també comprovar i analitzar el funcionament. Les dades que s’obtinguin de l’ocupació diària dels aparcaments permetrà als municipis, operadors ferroviaris i l’ATM conèixer l’ús d’aquests emplaçaments amb exactitud, i permetran gestionar i planificar millor aquesta tipologia d’estacionaments.
Si els resultats són satisfactoris, l’ATM reserva una nova partida econòmica per, al llarg del 2020, ampliar la sensorització a d’altres aparcaments del territori.
Redactat de la notícia i més informació
Redactat per: Marga Torre
Per saber-ne més: Sergi Martínez-Abarca (smartinez@atm.cat)