DGIM_Lab, segona temporada

El dia 12 de juny va finalitzar la segona temporada de DGIM_Lab, un espai d’innovació que té com a objectiu central l’apoderament i el creixement professional del personal de la Direcció General d’Infraestructures de Mobilitat (DGIM).

Com podeu llegir aquí, la primera temporada va plantar la llavor del que ha estat aquest segon DGIM_Lab i ha permès identificar i afrontar nous reptes. Tot i que el confinament al tercer trimestre va obligar a replantejar-ne el format i l’organització, la segona edició s’ha superat amb èxit.

Durant el curs 2018-2019 al DGIM_Lab hi van participar 13 persones que van iniciar 8 projectes conjuntament amb la Direcció; hores d’ara, tots els projectes ja s’han incorporat a l’organització i segueixen tirant-se endavant.

Aquesta segona temporada 2019-2020 la família creix tant en participants —29 persones que configuren 8 equips— com en metodologia, ja que el Design thinking i la transferència de coneixement han fet del DGIM_Lab un laboratori constant d’experimentació en l’organització de les sessions i en l’impuls dels projectes d’innovació.

Mensualment, s’han convocat sessions de treball, debat, aprenentatge i relació, per tal de promoure la innovació creativa i aportar valor als àmbits de treball respectius. Les trobades, fossin presencials o virtuals, han procurat un entorn on es fomenta aportar una mirada diferent a la feina diària, en estructures més flexibles i obertes, buscant sempre l’intercanvi de coneixement, el creixement professional, l’apoderament i la relació entre els participants.

Draft Gil Riba 226441484-image1.jpg

L’equip DGIM_Lab_org el formen l’Anna Bullich, la Paz Pérez i durant les primeres sessions la Lluïsa Diago, i elles han estat les responsables de dinamitzar, assessorar i impulsar aquesta edició. No han estat soles en aquesta tasca, han comptat també amb:

  • Els tutors i referents que han estat darrere dels projectes, el director i subdirectors de la DGIM: Xavier Flores, Santi Ribas, Albert Gómez i Pedro Malavia.
  • L’assessorament i l’acompanyament de l’Àrea de Recerca i Innovació, amb M. Mercè Mas com a assessora i Júlia Rubert com a facilitadora de sessions.
  • Els facilitadors de les sessions d’innovació de la mateixa DGIM: Natàlia Estruch, Jordi Janot, Gabriel Rayco Gonzalez, Miquel Portabella, Albert Palomo, Òscar Maza i Jesús Uclés.
  • El suport audiovisual del DGIMer Arnau Morales.

El DGIM_Lab té una vocació clara d’innovació en els mètodes i l’estil de treball. En aquest sentit, promou la transferència de coneixement mitjançant l’aplicació de la metodologia de design thinking, el treball col·laboratiu, i eines noves de gestió de projectes i de comunicació.

Se n’han fet 9 sessions, 1 cada mes, d’entre 2 i 3 hores de durada, les 6 primeres presencials i les 3 darreres(durant el confinament per la COVID_19), virtuals. Cada sessió ha tingut un objectiu diferent, però el plantejament global del procés pretenia ajudar als participants a passar de generar idees fins a validar prototipus. La seqüència ha estat la següent:

1a sessió: presentació dels participants, del DAFO de la DGIM i de 43 idees sorgides de la sessió de difusió de la temporada 1, amb una preselecció de 17 d’entre elles.

2a sessió: concreció dels equips i de 10 projectes que es volen portar a terme durant la segona temporada (finalment es concreten en 8 en sessions posteriors).

3a sessió: definició del repte dels cada projecte

4a sessió: comprensió del repte i ideació

5a sessió: prototipatge de la idea de cada equip

6a sessió. validació i reformulació del prototip

7a sessió: concreció a partir de la gestió de projectes

8a sessió: entrenament de la comunicació del projecte.

9a sessió : sessió de difusió i presentació dels projectes.

Draft Gil Riba 226441484-image2.jpg

Els projectes de la 2a edició han estat els següents:

  • DGIM_Lab_org, liderat per Anna Bullich. Ha organitzat i coordinat el grup i les sessions DGIM_LAB del 7 d'octubre 2019 fins al 12 de juny 2020, i aquesta facilitació s’ha concretat en l’acompanyament de 29 persones en la resolució del seus 8 reptes.
  • DOCUMEN_TES, liderat per Natàlia Estruch. El projecte ha consistit en crear i difondre comunicacions audiovisuals de curta durada socials o temàtiques centrades en la DGIM.
  • APP_USUARIS_CARRETERA, liderat per Montse Pérez El repte ha estat crear una aplicacióper facilitar la comunicació i resolució d'incidències viàries.
  • UAVial, liderat per Raimon Calabuig. El projecte ha aplicat l’ús de drons (UAV) a l'explotació i conservació de carreteres.
  • BIKE_SLOW_ROADS, liderat per Carolina Tomàs. El repte ha estat configurar i senyalitzar una carretera cicloturística de manera innovadora (aplicant l'esquema '2-1').
  • MAPS, liderat per Ramon Melgosa. Ha proposat i testat una nova metodologia de treball col·laboratiu i transversal per a projectes territorials del Departament.
  • SGPE_Project, liderat per Laura Carrasco. Ha abordat el repte d’elaborar una eina que, a partir de l’anàlisi dels processos dins la unitat, faciliti la distribució de tasques i en millori l’organització.
  • CARRETERA_DIGITAL, liderat per Jesús Uclés. Ha assumit el repte de crear un document sobre com digitalitzar la carretera (experiències, reptes i oportunitats).
  • ACTUALITZACIÓ_WEB, liderat per Ricard Gómez. Ha tingut per objectiu millorar la Web del departament pel que fa a l’apartat DGIM.

Arran del confinament han nascut nous projectes de cohesió i coneixement compartit:

  • DGIM_share: equip obert de Microsoft Teams per compartir informació i coneixement apropant i millorant la comunicació entre els treballadors i les treballadores de la DGIM.
  • DGIM_confinats: espai obert de trobada setmanal per compartir propostes i crear activitats, que ha permès a les persones de la DGIM seguir connectades, ampliant el coneixement, coneixent-se i divertint-se durant el confinament. En aquest espai han nascut iniciatives com, per exemple, les píndoles de coneixement, l’elaboració de propostes socials, el repte “qui és qui”, la celebració conjunta virtual d’aniversaris, l’enllaç “parlem amb territorials desconfinats” o el repte musical.
  • Nous grups de treball transversal: Teamers, Social, Transformers i Comunica .

El balanç de la 2a temporada és clarament positiu: 7 dels 10 equips inicials han acabat fent un prototipus del seu repte i els participants valoren amb un 8’5 sobre 10 l’assoliment de l’objectiu de promoure la relació, la diversió i l’aprenentatge entre els participants.

La sessió final del DGIMLab 2a Temporada es va fer de forma virtual i va comptar amb una nodrida assistència, més de 80 persones, de tots el DTES. L’èxit d’aquesta darrera sessió i del desenvolupament de tota la temporada, anima a la DGIM a tirar endavant la 3a temporada d’aquest espai d’innovació.

Autores

Redactat de la notícia: M. Mercè Mas

Per saber-ne més: Anna Bullich Torras

Back to Top

Informació del document

Publicat a 30/07/20
Presentat el 30/07/20

Volum Innovació interna, 2020
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Planificació i projectació

Planificació estratègica d'àmbits territorials específics i en matèria ambiental

Governança

Difusió d'informació i comunicació de plans i projectes i d'altres actuacions del departament

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Dimensió social de la mobilitat

Eixos instrumentals

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Comunicació amb l'usuari

Ajut a la conducció de vehicles

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Mobilitat de passatgers

Orientació a l'usuari

Xarxa viària

Disseny de vies locals i comarcals

Seguretat viària

Puntuació document

0

Visites 26
Recomanacions 0