#M2020

Draft Gil Riba 133124553-image1.jpeg

Coordinació de l’activitat: INCASÒL

Període: gener 2020 a desembre 2021

Descripció

Durant el mes de febrer de 2019, es va celebrar la IV Marató d'estalvi energètic contra la pobresa energètica. En aquesta nova edició de la Marató, l'INCASÒL hi va participar per primera vegada, conjuntament amb 15 edificis més de la Generalitat de Catalunya.

La Marató és una campanya de sensibilització i de bones pràctiques en l'ús de les instal·lacions per reduir el consum d'energia i aigua adreçada als edificis i equipaments d'ens públics, amb l'objectiu de destinar l'estalvi econòmic aconseguit a accions contra la pobresa energètica. L'any 2020 s'ha destinat aquest estalvi econòmic a una promoció d'habitatges de lloguer assequible, i titularitat pública (INCASÒL), del municipi de Sant Julià de Vilatorta. El projecte incorpora l'execució d'una instal·lació d'autoconsum compartit de 15 kWp d'energia solar fotovoltaica en una promoció que inclou persones al llindar de la pobresa energètica.

Finalitat de l'acció

Aconseguir el desenvolupament d'un sistema d'autoproducció elèctrica amb plaques solars fotovoltaiques, perfectament monitoritzades, per tal de reduir la factura elèctrica dels veïns i permetre una gestió energètica amb la normalització de les energies renovables als edificis residencials.

Novetats que aporta l'acció

Tancar tot el procés amb la identificació de les barreres derivades de la gestió final. El projecte s'inicia amb la redacció de la documentació tècnica, l'execució de la instal·lació i, la tasca més complexa, la contracció i legalització de l'aportació i mixtura de les energies tant consumides com generades. La intervenció de tots els agents necessaris per tal d'aconseguir l'èxit de l'acció ha estat fonamental. Des de la part més tècnica, amb el recolzament de l'ALEO, la part més de gestió de "mercat energètic" amb la tasca desenvolupada per la Diputació de Barcelona, la gestió veïnal de l'Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta i el Consell Comarcal o la coordinació de l'INCASÒL com a apoderat pels diferents organismes de la Generalitat de Catalunya que han aportat els diners per dur a terme aquesta actuació, tots han estat fonamentals per l'èxit. La part més complexa, la de garantir la “legalitat” de poder compartir l'energia generada, s'ha pogut resoldre amb un procediment documental global.

Fonaments de la novetat

El fonament de les novetats esmentades està en poder donar resposta a la part més complexa del sistema: com fer d'agregador i compartir amb excedents entre els veïns de la promoció. És molt rellevant i important aconseguir fer aquest avanç, ja que fins ara s'han fet ben poques (potser cap) experiències com aquesta. Cal tenir en compta que cada veí té un contracte amb una comercialitzadora concreta (diferents) i s'ha de gestionar aquesta diversificació de contractes i assegurar el descompte de l'energia generada de les diferents factures dels veïns. A part, és important tenir el retorn final amb el monitoratge, coneixement de producció, de la totalitat econòmica i de generació elèctrica del projecte.

Per saber-ne més

Responsable: Fernando Aranda

Back to Top

Informació del document

Publicat a 13/09/21
Presentat el 13/09/21

Volum Institut Català del Sòl, 2021
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Edificació

Sostenibilitat

Puntuació document

0

Visites 5
Recomanacions 0