#M2020

Error creating thumbnail: File missing

Direcció de projecte: INCASÒL

Període: Gener de 2019 a Desembre de 2021

Descripció

La MpPOUM de l’àmbit Centre de Lliçà d’Amunt preveu la transformació de l’àreacentral d’aquest municipi, actualment no consolidada, amb l’objectiu de crear un centre de gran qualitat urbana destinat a activitats cíviques, comercials i residencials que s’ajusti a les demandes de la ciutadania a través del procés participatiu i al marc normatiu actual, especialment a l’Agenda urbana de Catalunya.

El procés de participació ciutadana es va dur a terme al llarg dels mesos de juliol a novembre de 2018, amb l'objectiu de recollir i contemplar la diversitat de necessitats i propostes, tant de la ciutadania com dels agents socials més estretament implicats, amb la voluntat de considerar-les en la definició de la proposta de pla, i que va tenir com a lema "Lliçà Creix amb tu". Les diferents dinàmiques van aconseguir mobilitzar a més 250 persones de diferents perfils i pràcticament totes les propostes que afectaven l'àrea del pla van poder incorporar-se a l'ordenació de el nou centre de la ciutat.

El resultat és un centre ciutat compacte, amb una densitat adequada i usos mixts que permeti la proximitat i l’accessibilitat de totes les persones a les activitats i serveis, reduint d’aquesta manera la mobilitat diària. S’aposta també per un espai públic de qualitat i inclusiu, dissenyat per a les persones, amb recorreguts, carrers i places vinculats als equipaments nous i existents, i tenint especial cura en l’escala, dimensions i orientació de cadascun d’aquests espais.

El paisatge urbà proposat reconeix el patrimoni local construït així com el patrimoni natural del municipi. Amb la proposta de la MpPOUM àmbit Centre es mantindrà la protecció de dues masies reconegudes en el Catàleg de Béns Protegits municipal que es destinen a equipaments públics. L’ordenació proposada reconeix també l’Església com a fita visual i identitària, i el centre el barri de la Sagrera com a element a incorporar en el projecte del centre de Lliçà. Es manté també el camí històric a Granollers que discorre paral·lel al Torrent d’en Bosch.

La MpPOUM àmbit Centre té com a objectiu també garantir l’accessibilitat a l’habitatge a aquells col·lectius que actualment es troben exclosos, mitjançant la dotació d’habitatge de protecció oficial en diferents règims així com l’ampliació del ventall de tipologies que actualment existeixen al municipi. Per tal de garantir que es tracti d’habitatges de qualitat i ben equipats s’ha estudiat l’orientació, la dimensió de les peces i la flexibilitat tipològica, incorporant també una taula de requeriments socials i de gènere.

Pel que fa a la creació d’un hàbitat urbà saludable i sostenible, es proposa una mirada ecosistèmica del cicle de l’aigua, i la implantació d’un model energètic sostenible amb la possibilitat d’abastir-se d’energies renovables produïdes in situ. Els nous habitatges hauran de garantir un consum racional de recursos.

Pel que fa les infraestructures i la mobilitat es proposa un centre accessible, que es pot recórrer a peu i en bicicleta, i que té en compte la seva posició central en el municipi per tal d’actuar com a punt d’intercanvi modal i garantir els espais necessaris per una xarxa transport públic eficient.

   

Finalitat de l'acció

La finalitat última és crear un projecte en col·lectiu, que respongui a les necessitats expressades per la ciutadania i que a la vegada permeti que els usuaris s’apropiïn d’aquest espai i li donin vida, de manera que l'urbanisme es posi a disposició de la diversitat de persones que viuen o fan servir les ciutats per garantir la seva salut i benestar.

   

Novetats que aporta l'acció

En aquest projecte es planteja una reflexió al voltant de la pràctica metodològica en projectes de construcció urbana. D'una banda treballant des de la transdisciplinarietat, amb col·laboració amb tots els agents implicats i amb la participació de la ciutadania.

D’altra banda, en relació a la manera en què el coneixement obtingut per aquestes vies esdevé projecte i forma urbana, posant sempre la vida al centre. En aquest sentit s’han desenvolupat estratègies que tenen a veure amb l’especificat, com proveir els espais de sentit i significat per la ciutadania; la proximitat, prioritzant la mobilitat a peu, l’accessibilitat i la seguretat; la flexibilitat i resiliència.

Fonaments de la novetat

Aquesta reflexió es realitza en el marc de la Nova Agenda Urbana de les ciutats, document que insta el compromís amb el desenvolupament urbà sostenible i a garantir el dret a la ciutat a totes les persones, apostant per reactivar la planificació integrada. També tenint molt en compte les línies de pensament de l'urbanisme feminista, que advoca per posar la vida quotidiana de totes les persones en el centre de les decisions per donar resposta a la complexitat urbana.

Activitats durant l’any 2019

Durant els primers mesos de l’any 2019 es va redactar la MpPOUM, que incloïa els resultats del procés de participació ciutadana que es va dur a terme durant el tercer trimestre del 2018.

A finals de febrer el document l'Ajuntament de Lliçà d’Amunt va aprovar inicialment, i es va exposar al públic. Així mateix es van demanar informes als organismes sectorials afectats.

L’equip redactor ha realitzat reunions explicatives del projecte i del seu estat de tramitació amb els propietaris inclosos en l’àmbit, els organismes sectorials afectats i els grups polítics municipals. Les modificacions derivades de les aportacions de cadascun d’ells han estat incorporades al document per la seva aprovació provisional.

Activitats durant l’any 2020

La MpPOUM es va aprovar definitivament el 5 de juny. El projecte continua amb la redacció dels corresponents projectes d’urbanització i reparcel·lació, en els que es va continuar amb la participació ciutadana i dels agents implicats.

Per saber-ne més

Responsable: Anna Peralta

Back to Top

Informació del document

Publicat a 10/09/21
Presentat el 10/09/21

Volum Institut Català del Sòl, 2021
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Governança

Disseny participatiu

Eixos instrumentals

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Observació territorial, ambiental i climatològica

Observació sistematitzada de l'impacte de plans i projectes

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Planificació urbanística

Processos de nova urbanització

Reurbanització

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Puntuació document

0

Visites 7
Recomanacions 0