#M2020

Coordinació de l'activitat: INCASÒL

Període: Gener 2020 a Desembre 2021

Draft Gil Riba 828293805-image1.jpeg

Descripció

La societat evoluciona i fruit d'això apareixen noves inquietuds, noves preocupacions de caràcter social, mediambiental, energètic, de sostenibilitat, de salut... Davant de tot això i donat que fem habitatges per a les persones i, amb la voluntat també de seguir sent motor, hem d'incorporar tots aquests aspectes i els reptes que comporten, a l'hora de construir els habitatges. El que es pretén és que el disseny de tots els espais de l'edifici es desenvolupi de manera flexible, pensant en l'adaptació a les noves formes de convivència i el disseny dels habitatges en l'atenció a la diversitat social i funcional, sempre amb atenció a la perspectiva de gènere, definint les pautes, els criteris i els conceptes en la redacció dels projectes des de la perspectiva de gènere, introduint i incorporant la mirada igualitària en la racionalització dels espais de l'habitatge i el seu entorn immediat. Entenent que avui en dia existeixen multitud de maneres de concebre la unitat familiar, així com de diferències culturals, i que aquesta diferència no pot ni ha de significar desigualtat, l'habitatge ha de respondre a les necessitats dels usuaris, de les persones, amb el disseny i repartiment de la superfície dels seus espais. Cal que es reconegui les diferents necessitats posant com epicentre la vida quotidiana, una arquitectura que tingui en compte el valor de cuidar i d'assolir un habitatge més saludable i sostenible. També l'elecció de materials i sistemes constructius haurà de tenir en compte la incidència que pot tenir sobre la salut i el benestar dels usuaris.

Finalitat de l'acció

Conciliar les etapes de la vida i el lloc on es viu, a l'igual que conciliar els temps que dediquem diàriament a la feina, oci i responsabilitat familiar obliga a pensar en formes diferents de dissenyar. En el disseny dels habitatges s’ha de valorar les activitats quotidianes que es realitzen en ell que es tornen invisibles, provocant una desvinculació en l’entorn. Si pel contrari, l’habitatge es dissenya pensant en les activitats de gestió de la vida quotidiana, les tasques i les relacions personals de la llar es tornem més col·laboratives. Cal considerar que les persones, a més viure en l’habitatge, necessiten a més a més comunicar-se amb el que implica la reflexió sobre la distribució de l’habitatge i la interrelació entre els espais que el conformen, del propi habitatge de les zones comuns de l’edifici i del seu entorn immediat.

Novetats que aporta l'acció

Incorporar la mirada igualitària en la racionalització dels espais de l'habitatge i el seu entorn immediat. La perspectiva de gènere no només afecta a l'interior dels habitatges si no que també als espais comuns de l'edifici. Es tracta d'afavorir els espais de transició entre l'espai privatiu i el públic (transició llar - carrer), aquests espais es determinen com essencials per afavorir l'autonomia de la canalla o persones dependents, ja que amb aquests espais es fomenta la socialització i el contacte amb l'espai exterior a banda de tenir una major control de l'entorn de l'edifici, entenent que el disseny i orientació d'aquest espais entre blocs o be d'accés als habitatges han de deixar de considerar-se espais marginals i convertir-se en el nucli de la convivència veïnal.

Fonaments de la novetat

Els habitatges promoguts per l'Institut Català del Sòl han de tenir com objectiu que l'habitatge es conformi com un espai digne amb harmonia amb l'entorn i el medi ambient. Però a més a més resulta imprescindible en la societat en la que vivim, que els habitatges que construïm també es contempli qüestions relacionades amb la perspectiva de gènere adequar els habitatges a la varietat dels grups habitacionals, adequar i flexibilitzar la seva distribució interior als diferents tipus de cultures i dels grups familiars qui hi poden viure.

Per saber-ne més

Responsable: José Luis Martín

Back to Top

Informació del document

Publicat a 10/09/21
Presentat el 10/09/21

Volum Institut Català del Sòl, 2021
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Impacte social

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Edificació

Plurifuncionalitat

Puntuació document

0

Visites 9
Recomanacions 0