#M2020

Servei: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

Període: 01/01/2014 a 31/12/2022

Descripció

Els sistemes radar aplicats a l'observació de la Terra tenen aplicacions molt importants per a la planificació territorial, el medi ambient, la geologia, els riscos naturals, etc., així com els desenvolupaments pel tractament de les diferents imatges disponibles. Una de les aplicacions més important és l'aplicació de la tecnologia DINSAR per a l'estudi de les subsidències.

Observacions

S'ha treballat en el POLINSAR: banda L (+X opcionalment) i estructura forestal, en sinergia amb LIDAR.

Finalitat de l'acció

Interferometria per a generar elevacions i aplicació de la interferometria diferencial a l'estudi de subsidències a Catalunya.

Novetats que aporta l'acció

Sistema operacional per al control permanent dels fenòmens de subsidència a cost reduït. Avaluació de la influència de la polarimetria dels nous sensors radar i la seva aportació a les aplicacions temàtiques de teledetecció.

Fonaments de la novetat

Combinació de d'imatges d'alta resolució amb dades polarimètriques per a la millora de la densitat espacial i la precisió de les estimacions de les deformacions o subsidències. S’estableixen nous llindars de deformacions en funció del nombre d'imatges disponibles. Aplicació de la polarimetria a la detecció de canvis i a la cartografia d'usos del sòl.

Draft Gil Riba 981320188-image1.jpeg

Mapa de qualitat de fase (coherència) del àrea del Bages per ENVISAT (banda C) i PALSAR (banda L).  Draft Gil Riba 981320188-image2.jpeg

Mapa de velocitat lineal de subsidència a Cardona

Draft Gil Riba 981320188-image3.png

Any 2018

S’han processat les imatges radar d’apertura sintètica i s’han desenvolupat noves metodologies per a la monitorització de moviments de superfície al territori català. Aquests moviments poden tenir causes naturals (esllavissades, terratrèmols...) o antròpiques (extracció d’aigües subterrànies, tunelacions...). Al 2018 s’ha desenvolupat tot el programari necessari per a processar de forma sistemàtica i semi-automàtica les imatges radar de satèl·lit, amb la finalitat de mesurar aquests moviments. Per això s’ha fet l’explotació de les imatges radar a mitjana i alta resolució espacial i s’ha desenvolupat una metodologia robusta per a l’estimació dels artefactes atmosfèrics que permeti la mesura de moviments no lineals i el seu seguiment temporal.

Aquest any també s’ha avaluat la influència de la polarimetria dels nous sensors radar i quina pot ser la seva aportació a les aplicacions temàtiques de teledetecció. Com a exemple, la interferometria radar ha estat aplicada a la detecció de canvis i a la cartografia d’usos del sòl.

Any 2020

  • Sistema operacional i totalment productiu per al control permanent dels fenòmens de deformacions del terreny.
  • Avaluació de la influència de la polarimetria dels nous sensors radar i la seva aportació a les aplicacions temàtiques de teledetecció.
  • Implementació d'arquitectures deep learning per l'anàlisi de sèries temporals de deformacions

(https://www.esa.int/Applications/Observing_the_Earth/Copernicus/Quifer_app_grabs_top_prize_at_2020_Space_App_Camp)

Per saber-ne més

Responsable: Jordi Corbera Simón

Back to Top

Informació del document

Publicat a 08/09/21
Presentat el 08/09/21

Volum Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, 2021
llicència: CC BY-NC-SA license

Funding: Intern

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Previsió

Vulnerabilitat territorial

Observació territorial, ambiental i climatològica

Observació dinàmica

Generació de geoinformació de referència

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Representació de dades

Observació i mesura territorial

Puntuació document

0

Visites 11
Recomanacions 0