Des del Centre de Suport Territorial Pirineus (CST) l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) treballa en la creació d'una col·lecció de monòlits de sòls del Pirineu i Prepirineu amb l'objectiu d'adquirir, conservar i exposar seccions de sòls representatius de la rica varietat edafològica de la serralada, i així facilitar el seu estudi, la difusió del coneixement i la divulgació de la importància i la diversitat dels sòls del territori pirinenc.

Un monòlit de sòl és una secció vertical d'un perfil de sòl extret del terreny i preservat en la seva condició gairebé natural (sense alteracions significatives), sobre la qual, en el laboratori, s’aplica un tractament per consolidar els materials i garantir la conservació de l’exemplar.

 Els quatre primers monòlits de sòls dels Pirineus que s’han extret són del Pallars Jussà: Santa Engràcia, els Nerets, Conques i Orcau. Es tracta de varietats de sòls d’ús agrícola, majoritàriament de terrenys de vinya i de cereals, i s’han escollit de manera que permetin explicar diferents processos formadors dels sòls, les seves limitacions i les diferents característiques estructurals. L’objectiu és que el 2017 es tinguin un total de 14 monòlits de diversos tipus de sòl del Pirineu i Prepirineu.

El passat 15 de desembre de 2015 es va celebrar, al CST, una jornada en la qual van participar experts de la Universitat de Lleida, de l'ICGC i de l’empresa encarregada del tractament conservatiu dels monòlits. Es van exposar els objectius del projecte, la metodologia de treball seguida i es va fer una presentació sobre els sòls forestals. La jornada va cloure amb la presentació dels primers quatre monòlits.

L’objectiu a mitjà termini és que el CST sigui un referent en els sòls dels Pirineus, de manera que amb una visita al CST de l’ICGC, a Tremp, es pugui tenir accés a l’observació i a l’estudi d’una varietat important de sòls de muntanya.

600px

Autors

Redactat per: ICGC

Per saber-ne més: ICGC

Back to Top

Informació del document

Publicat a 12/04/21
Presentat el 12/04/21

Volum Notícies, 2021
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Conservació i ús sostenible del sòl

Avaluació de la qualitat del sòl

Eixos instrumentals

Transferència

Mecanismes de transferència del coneixement de la recerca i la innovació

Puntuació document

0

Visites 4
Recomanacions 0

Compartiu aquest document

Paraules clau