El passat divendres dia 23 d’octubre es va presentar en el marc del Saló Immobiliari Meeting Point el Mapa de lloguer a Catalunya, un nou visor que permetrà al ciutadà la consulta del número de contractes de lloguer signats i el preu mitja de lloguer, tant per municipis com per comarques a Catalunya, i també  per districtes dins del municipi de Barcelona.

L’obertura de la sessió va anar a càrrec de Carles Sala, secretari d’Habitatge i Millora Urbana, que va explicar el pas endavant fet en la difusió de la informació de l’habitatge de lloguer a Catalunya, utilitzant el nou visor alhora de representar les dades.

Seguidament, Lluïsa Casals, cap del Servei d’Estudis i Documentació d’Habitatge de la Generalitat de Catalunya i Cristina Jiménez, coordinadora de l’equip SIG del Departament de Territori i Sostenibilitat, van presentar el nou visor del mapa de lloguer que permet tant visualitzar com descarregar la informació associada a les consultes que es facin.

La cloenda va anar  a càrrec del  conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, que va parlar de l’avanç que suposa  aquest nou  visor que permet al ciutadà la consulta del estat del mercat de lloguer a Catalunya. També va anunciar la propera construcció d’habitatge social de lloguer a traves de l’INCASOL.

Utilitats de l’eina

Aquest visor forma part del treball de la Generalitat per tal de crear un Sistema d’Informació Geogràfica (SIG) que pugui integrar, en una mateixa eina, les dades territorials generades des de tots els departaments del Govern català. En el cas del Mapa de Lloguer, les dades per a la seva elaboració i actualització trimestral procedeixen de les fiances dipositades a l’INCASOL en el moment de formalitzar un contracte de lloguer.

Aquesta informació s’ha abocat en un mapa interactiu, que permet fer la consulta per comarques, municipis i, en el cas específic de la ciutat de Barcelona, per districtes. En una segona fase, es preveu que, en els municipis de més de 100.000 habitants, també es pugui fer la consulta per barris i incloure les dades de compravenda d’habitatges.


Presentació del nou visor al Saló immobiliari Meeting Point

Imatge_1_mapalloguer


Pugen els preus per primer cop des del 2008

Aquestes dades que s’han emprat per confeccionar el Mapa permeten apreciar un increment en el preus mitjans de lloguer per primer cop des del 2008, situant-se en imports similars als dels anys 2005 i 2006.

Així, els preus del lloguer han pujat un 2,5% al conjunt de Catalunya durant el, primer semestre de 2015, comparat amb el mateix període del 2014, fins als 541,50 euros. En el cas de la ciutat de Barcelona, han pujat un 6,9% i el preu mig que paguen els inquilins és ara de 713 euros, mentre que els llogaters de la resta de l’àrea metropolitana abonen uns 546 euros mensuals.

La Vald’Aran, el Pallars Sobirà, la Concade Barberà i el Priorat són les comarques on ha baixat més el lloguer en un any, amb descensos superiors al 5%. En canvi, pel que fa al número de contractes de lloguer signats, el mercat comença a donar símptomes de saturació. Durant el primer semestre d’enguany van baixar un 4,6% respecte el mateix període del2014. A la ciutat de Barcelona, aquest descens en la signatura de contractes de lloguer ha estat del 9,3%.

  Enllaç Mapa de Lloguer: http://sig.gencat.cat/visors/habitatge.html


Redactat de la notícia i més informació

Redactat per: Cristina Gil i Argeme Pérez

Per saber-ne més: Lluisa Casals Font i Cristina Jiménez PuigPey

 

Back to Top

Informació del document

Publicat a 30/10/15
Acceptat a 30/10/15
Presentat el 30/10/15

Volum Notícies, 2015
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Sistemes d'informació per a la gestió

Localització

Puntuació document

0

Visites 89
Recomanacions 0

Compartiu aquest document