El Censat. Constitució i objectius

El 18 de juny de 2014 es va signar un acord entre l'Ajuntament de Barcelona, la Universitat de Florida, la Universitat de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya i l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya per a la constitució del consorci Centre de Tecnologies i Aplicacions per a petits Satèl·lits (CENSAT) en el marc del Barcelona Knowledge Campus. L’objectiu principal del CENSAT és reforçar el lideratge de Barcelona en l’àmbit de les ciutats intel·ligents (smart cities) aprofitant les potencialitats de les missions espacials per generar i desenvolupar coneixements tecnològics i científics que millorin l’eficiència dels serveis públics.


Petit satèlit


Aspectes destacables del projecte

Aquests serien alguns dels aspectes més destacables del projecte:

 

  • En un mateix projecte s’uneixen la iniciativa pública, privada i acadèmica per tal de generar aplicacions científiques i comercials, relacionades amb els àmbits de les ciències de la vida, l’observació de la Terra i l’astronomia. Els projectes van des de l’anàlisi i el disseny de les missions fins al tractament i explotació de les dades.

   

  • Focalitzar la recerca en àrees de nou i ràpid desenvolupament relacionades amb les dades massives (Big Data) o de gestió de les smart cities per part de l’administració, a fi de millorar els serveis públics i fer-los més eficients en camps com ara la microelectrònica, l’eficiència energètica o la gestió mediambiental.

   

  • Els petits satèl·lits , amb un pes entre dos i cent quilograms, poden operar a un cost molt més reduït i amb un temps de posada en òrbita més curt que els satèl·lits convencionals.

   

  • Obrir les portes a un nou mercat aeroespacial amb moltes oportunitats de negoci per a les empreses, amb una previsió de que el 2020 es posin en òrbita entre 120 i 180 petits satèl·lits anuals. En aquest sector Catalunya hi pot excel·lir aprofitant i aglutinant les experteses i el saber fer de les empreses, institucions i grups de recerca universitaris que avui dia ja disposen d'una àmplia i reconeguda experiència en el sector aeroespacial, per posar els actius en espai al servei de la utilitat del ciutada en aplicacions molt diverses: salut, contaminació, riscos, agricultura o eficiència energètica entre d’altres.

  S'espera que el desembre de 2015 el CENSAT, amb seu a Barcelona i oficina permanent a la Universitat de Florida, sigui plenament operatiu i formi part de la xarxa de Centres d'Innovació Compartida de Barcelona. El seu finançament procedirà tant dels contractes amb empreses del sector privat com de projectes competitius del sector públic europeu i dels Estats Units, que garanteixin la seva sostenibilitat financera, científica i tecnològica, per tal d’ ajudar i impulsar al sector espai a Catalunya.

L’experiència de l’ICGC en el camp dels microsatèl·lits

L’ICGC, i més concretament el Programa Català d’Observació de la Terra (PCOT) com a unitat de l’ICGC, va treballar entre el 2007 i el 2010 en un projecte de petit satèl·lit del tipus que ara el CENSAT vol desenvolupar i explotar. La missió en petit satèl·lit, anomenada MEDIMAP (Mediterranean Mapping), va néixer com a raó fonamental de conjugar la tecnologia i les seves possibilitats amb el coneixement i les necessitats dels usuaris potencials en dades, productes i serveis d’observació de la Terra sobre el territori de Catalunya traduïdes finalment en aplicacions útils.

L’ICGC, treballa des del 2007 en analitzar les possibilitats d’utilització dels petits satèl·lits com a sistemes de captura de nova geoinformació, com a visió, per a generar millors productes i serveis, analitzant i definint els requeriments de les càmeres que van a bord dels petits satèl·lits.

 

petit satèlit


Redactat de la notícia i més informació

Redactat per: Cristina Gil Riba

Per saber-ne més: Jordi Corbera


Back to Top

Informació del document

Publicat a 29/07/14
Acceptat a 29/07/14
Presentat el 29/07/14

Volum Notícies, 2014
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Previsió

Sistemes avançats de previsió

Medi ambient i sostenibilitat

Observació territorial, ambiental i climatològica

Generació de geoinformació de referència

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Serveis basats en la localització

Localització

Puntuació document

0

Visites 8
Recomanacions 0