La European Cooperation in Science and Technology (COST) és una organització de finançament per a la creació de xarxes de recerca, anomenades ACCIONS COST. Aquestes xarxes ofereixen un espai obert per a la col·laboració entre científics d’arreu d’Europa (i més enllà) i donen així un impuls als avenços en la investigació i la innovació.
Des del 1971, COST rep finançament de la UE en els diferents programes marc de recerca i innovació, com l’Horitzó 2020.
COST te una forma de treballar “bottom-up” , és a dir, els investigadors poden crear una xarxa basada en els seus propis interessos i idees de recerca enviant una proposta a la COST Open Call. La proposta pot estar en qualsevol àmbit científic. Les ACCIONS COST són altament interdisciplinàries i obertes, i fins i tot, és possible unir-se a accions en curs, que es perllonguen durant el període de finançament de quatre anys. Els participants de les ACCIONS COST poden ser d’origen ben divers, des del sector privat fins els responsables polítics o la societat civil.
L’ICGC ha informat que participarà en una acció COST, concretament la COST CA18219, dedicada a la recerca per incloure les tecnologies geotèrmiques – tant superficial com profunda- en xarxes de calor i/o fred de districte (District Heating and Cooling - DHC) amb l’objectiu d’assolir la descarbonització dels sistemes de climatització en les nostres ciutats. La geotèrmia és una energia renovable que pot actuar com a font de calefacció, refrigeració, emmagatzematge tèrmic en el subsòl, i es pot combinar perfectament mitjançant sistemes híbrids amb altres renovables elèctriques i tèrmiques (solar fotovoltaica, tèrmica solar, etc.), calor residual i altres tecnologies.
En el camp de les energies renovables l'ICGC duu a terme el projecte GeoEnergia que té l'objectiu de millorar del coneixement sobre la disponibilitat i el potencial d'aprofitament dels recursos geotèrmics a Catalunya.
L’ACCIÓ abasta activitats de treball en xarxa, intercanvi i transferència de coneixement, formació i interacció dels participants basats en estudis de cas d’ús reals per investigar i promoure solucions i fulls de ruta per tal d’augmentar el percentatge d’energia renovable a les xarxes de calefacció i refrigeració urbanes amb l’objectiu d’arribar a un mínim del 30% el 2030, i almenys el 50% el 2050. En aquesta ACCIÓ hi participen investigadors i tècnics de més de 20 països diferents.
Destaquem
ICGC Geoíndex – Geotèrmia superficial
ICGC Geoíndex – Geotèrmia profunda
Redactat de la notícia i més informació
Redactat per: Cristina Gil
Per saber-ne més: Ignasi Herms