- La jornada “Geoinformació col·laborativa, un espai de coneixement compartit”
- Redactat de la noticia i més informació
La jornada “Geoinformació col·laborativa, un espai de coneixement compartit”
El passat 16 de novembre va tenir lloc a la sala d’actes del Departament de Territori i Sostenibilitat la jornada “Geoinformació col·laborativa, un espai de coneixement compartit”, organitzada per la Comunitat d'informació geogràfica del Departament (Geocom). La jornada estructurada en sis ponències -cinc de les quals estaven basades en experiències reals de geoinformació col·laborativa- i una taula rodona final, va ser conduïda per Irene Compte, fundadora de Prosivendola, consultoria en comunicació estratègica.
La primera ponència, sota el títol “La col·laboració com estratègia d'actuació. Límits i oportunitats”, va anar a càrrec de Gemma Domènech, assessora en Regulació i Polítiques Públiques de les TIC del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya. La Gemma va explicar el concepte d’economia col·laborativa, que consisteix en aprofitar la tecnologia per col·laborar entre iguals per aconseguir una finalitat compartida. Així per exemple, ni Airbnb ni Uber es consideren economia col·laborativa, però en canvi Blablacar sí ho seria, ja que en aquest darrer cas, tots comparteixen la mateixa finalitat, que seria realitzar un desplaçament.
Després d’aquesta ponència que va servir per definir conceptes, es va donar pas a un seguit de presentacions de casos d’ús, clars exemples on la col·laboració ha esdevingut una estratègia d’actuació.
Josep Mercadé va presentar l’espai web col·laboratiu WIkiAllée, patrocinat per l’Escola Superior de Paisatge de Versalles(França), juntament amb el Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya, que té per objectiu construir un catàleg de les carreteres arbrades d’Europa, per tal de promoure el seu reconeixement com element paisatgístic diferencial al territori europeu i també per fomentar-ne la protecció. De fet, des del 2007, el Consell d’Europa considera les carreteres arbrades un bé cultural que s’ha de valorar i conservar. El web permet introduir la localització de les Allées i visibilitzar les seves característiques específiques gràcies a una fitxa tècnica, fotografies i croquis.
El següent cas d’us va anar sobre un tema ben diferent, el web col·laboratiu Ornitho.cat, que recull observacions faunístiques, tot i que bàsicament està centrat en els ocells. El va presentar Gabriel Gargallo de l’Institut Català d’Ornitologia, destacant l’èxit d’aquest web multilingüe, molt utilitzat a França, amb 1650 visites diàries de promig. Les dades del web nodreixen el projecte europeu LIFE EurobirdPortal, un repositori de dades sobre ocells recollides per la gran quantitat de webs col·laboratius dedicats a aquest tema que hi ha a Europa.
José Molina desenvolupador de Wikiloc va parlar sobre aquesta wikipedia de les rutes, que data del 2006 i cobreix 190 paisos, i com en els casos precedents, el seu èxit rau en la participació de voluntaris. Wikiloc, a diferència dels anteriors exemples, te al darrera una empresa que basa la seva financiació en l’oferiment d’opcions premium als usuaris.
Juan José Arévalo, de l’organització no governamental Metges Sense Fronteres, va exposar el problema amb el que s’enfronten quan han d’atendre les necessitats de les persones que es troben en llocs tan remots que no estan ni cartografiats. Per intentar resoldre el problema es van associar amb Creu Roja i OpenStreetMaps per crear MissingMaps amb l’objectiu de cartografiar les zones vulnerables del planeta. Una de les estratègies de treball que tenen són els mapathons, trobades en que els col·laboradors cartografien una zona concreta a partir d’imatges satèl·lit i sobre OpenStreetMaps. Després aquesta cartografia es complementa amb la informació que aporten els voluntaris que l’organització té sobre el terreny. Les mapathons s’organitzen de manera individual o per grups a qualsevol part del món.
Cercafonts va ser I’ últim exemple de geoinformació col·laborativa de la jornada presentat per Enric Velasco, de l’Agència Catalana de l’Aigua( ACA). Es tracta d’un portal web desenvolupat per l’ACA i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) del qual ja vam informar al número 27 d’aquest butlletí.
La darrera part de la jornada va consistir en una taula rodona amb tots el ponents, i va comptar també amb la participació molt activa del públic.
Redactat de la noticia i més informació
Redactat de la noticia: Cristina Gil
Per a més informació: Àngels Trèmols