IASTracker és una app gratuïta per a mòbils, disponible per Android i IOS, per enregistrar la localització d’espècies exòtiques invasores, tant animals com vegetals, que els usuaris puguin detectar al territori. Qualsevol pot fer ús de l’aplicació, no calen coneixements específics sobre el tema, ja que l’ IASTracker proporciona unes fitxes amb imatges i informació de les possibles espècies que ens podem trobar per poder comparar-les amb les nostres observacions. Les dades introduïdes pels usuaris, es poden consultar al geoportal http://iastracker.ic5team.org, des del qual també es poden fer descàrregues i consultes. Es tracta d’una aplicació basada en el crowdsourcing, és a dir, en l’aportació dels ciutadans, en aquest cas per ajudar a preservar el patrimoni natural i la biodiversitat.
IASTracker
Una de les causes principals de la pèrdua de la biodiversitat és la proliferació d’espècies animals i vegetals fora del seu àmbit de distribució natural, ja que afecta negativament al desenvolupament dels ecosistemes ocupats. La introducció d’aquestes espècies, de manera voluntària o involuntària, de la ma de l’home, reben l’atribut d’invasores quan l’expansió d’aquestes es produeix en un període curt de temps, incidint notablement al medi ambient. Però per desgràcia, en molts casos es desconeix la localització exacta d’aquestes espècies, i és aquí on l’IASTracker pot ajudar a les autoritats i als grups de recerca que treballen per preservar la biodiversitat.
Entre les espècies de fauna exòtica, n'hi ha algunes tan emblemàtiques com la cotorra argentina (Myiopsitta monachus), el musclo zebra (Dreissena polymorpha), el morrut roig de les palmeres (Rhynchophorus ferrugmeus) o el visó americà (Neovison vison). Pel que fa a la flora, es consideren espècies exòtiques l'ungla de gat (Carprobrotus sp), l'ailant (Ailanthus altissima) o l'herba de la Pampa (Cortaderia selloana), entre d'altres.
Per introduir la localització d’una espècie cal tenir el GPS activat. En el cas de no tenir connexió a internet les observacions s’emmagatzemen al mòbil i s’envien quan hi la connexió es recupera. A més, també es poden enregistrar fotografies i notes de l’espècie observada.
Inicialment l’aplicació estava pensada pels territoris de Catalunya i Bèlgica, però realment pot ser escalable a qualsevol part del món. L'ICGC proporciona la base cartogràfica de l'IASTracker sobre el territori català, que s'ofereix en diferents escales de visualització, cosa que permet obtenir les millors referències geogràfiques. L'aplicació es pot trobar en català, castellà, anglès i francès.
La col·laboració de l'ICGC amb aquest projecte, que quedarà hostatjat als seus servidors, respon a la voluntat de l'Institut d'ajudar al desenvolupament d'aplicacions gratuïtes relacionades amb la geoinformació.
L’autoria d’aquesta aplicació correspon al grup IC5Team, de caràcter multidisciplinar, compost per cinc estudiants del postgrau ICCartothecnolgy creat per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).
A més, IASTracker ha resultat guanyador del concurs MyGEOSS d'aplicacions innovadores en dominis ambientals organitzat per la Comissió Europea. L'objectiu d'aquest concurs és desenvolupar sistemes d'observació de la terra basats en aplicacions gratuïtes d'Internet per informar als ciutadans sobre els canvis que es produeixen en el seu entorn.
Redactat de la notícia i més informació
Redactat per: Cristina Gil
Per saber-ne més: IC5Team