L'Observatori del Paisatge de Catalunya ha publicat recentment"Franges. Els paisatges de la perifèria", basat en el seminari homònim celebrat a Olot el novembre de 2010. El llibre, que és el tercer volum de la sèrie 'Reflexions' de la col·lecció "Plecs de Paisatge", es va presentar a la Pedrera de Barcelona el passat dijous 21 de juny.

Les perifèries, segons el director de l'Observatori i autor del llibre, Joan Nogué, "no són només el resultat d'un centre que creix i necessita expandir-se, sinó també un llindar entre diferents realitats territorials amb un protagonisme cada cop més notable". En aquest sentit, el seminari internacional Els Paisatges de la Perifèria, celebrat a Olot el novembre de 2010, va proposar noves formes d'intervenció i de gestió a les franges, nous referents paisatgístics i lectures alternatives a les hegemòniques i habituals per a aquests espais. L'objectiu és, tal com recomanen el Conveni europeu del paisatge i la Llei de protecció, gestió i ordenació del paisatge de Catalunya, que les polítiques públiques no deixin de banda els paisatges perifèrics, que són els paisatges quotidians de milers de persones.

La perifèria és quelcom més que el perímetre d'un centre: és també -i sobretot- un llindar entre diferents realitats territorials –i a voltes mentals- amb un protagonisme cada cop més notable. Per entendre la seva lògica i la seva idiosincràsia calen mirades molt variades, de l'art a la literatura, de la música al cinema, de la fotografia a l'arquitectura, de la geografia a la sociologia, de l'urbanisme a l'ecologia. Per actuar-hi, cal modificar substancialment l'escala espacial i temporal a la qual estem acostumats i entendre que els seus referents socials i simbòlics, inclosos els paisatgístics, són uns altres.

Destaquem

Franges. Els paisatges de la perifèria

Autors

Redactat per: Cristina Gil

Per saber-ne més: Pere Sala


Back to Top

Informació del document

Publicat a 26/07/12
Acceptat a 26/07/12
Presentat el 26/07/12

Volum Notícies, 2012
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Paisatge

Sensibilització social

Localització

Puntuació document

0

Visites 15
Recomanacions 0

Compartiu aquest document

Paraules clau