Representació institucional a la Jornada

Draft Torre 985230169-image1.jpeg
Esther Roca (directora adjunta de Ports de la Generalitat), Francisco J. Ramis Ramis (director general de Transport Marítim i Aeri del Govern de les Illes Balears), Carme Teixidó (directora del Àrea Econòmica i Financera de Ports de la Generalitat), Pere Vila (director General de Ports de la Generalitat), Cristina Barahona (directora-gerent de Ports de les Illes Balears) y Daniela Millet (directora de l’Àrea Jurídica de Ports de la Generalitat).

Proves pilot de Psamides

En relació amb el projecte europeu s’han presentat els resultats de les mesures provades en les àrees de transició verda i digital, innovació oberta i col·laboradora i governança multinivell, així com les solucions aportades. Aquests resultats s’han compartit entre els socis, entre els quals hi ha l’empresa pública Ports de la Generalitat, amb altres ports i formaran part del Llibre blanc d’aquest projecte que es presentarà pròximament a Heraclió (Grècia).

Els primers resultats s’han de capitalitzar per editar un llibre blanc que recopili totes les recomanacions derivades del projecte per conscienciar i promoure la introducció de noves solucions en els ports mitjans i petits de tota la Mediterrània i Europa.

El projecte Psamides posa el focus al voltant de tres grans àrees, posant èmfasi amb les pressions i les dificultats que tenen els ports petits i mitjans cap a una transició verda: digital, col·laborada amb baixa especialització digital, ús limitat de tecnologia, manca de disponibilitat de dades, infraestructures madures, absència de col·laboració efectiva entre els ports i el seu ecosistema comunitari. La innovació oberta i col·laboradora i la governança multinivell.

A la jornada institucional, que s’ha celebrat dins del XVIII Simposi de Ports Esportius celebrat a València, hi han participat dos socis que treballen en el projecte Psamides.

Proves a la Ràpita i Blanes, orientades al servei i al medi ambient

La introducció de noves tecnologies implica l’optimització de les operacions i els processos portuaris en la qualitat dels serveis, la sostenibilitat i la competitivitat portuària. Ports de la Generalitat ha implementat quatre proves, tres al port de la Ràpita (Montsià) i una al port de Blanes (Selva). Així, les proves realitzades cobreixen dues àrees tecnològiques: tecnologies orientades al servei i tecnologies per a la millora ambiental. En la tecnologia orientada al servei s’han posat en marxa un sistema d’intel·ligència artificial mitjançant càmeres per al control dels amarratges, així com un altre sistema d’intel·ligència artificial mitjançant càmeres per al control de la bocana al port de la Ràpita. A més, s’han instal·lat torretes amb control remot de consums al port de Blanes. En la tecnologia per a la millora ambiental hi ha les proves d’automatització del port amb càmeres i el paviment fotovoltaic, ambdues fetes al port de la Ràpita, anant cap a una transició verda.

Innovació i governança

En la innovació oberta i col·laboradora s’ha construït un programa de serveis de suport a la innovació que connecta necessitats amb solucions tecnològiques desenvolupades per PIMES. En aquest context, es va celebrar una jornada durant el Saló Nàutic de Barcelona l’any 2021, perquè les empreses poguessin presentar productes o serveis a clients potencials i facilitar el networking entre ells, per promoure el talent i la transformació digital entre els ports petits i mitjans.

L’àrea de Governança multinivell ha tractat la involucració i l’apoderament amb un enfocament centrat en l’usuari. Aquesta prova s’ha utilitzat durant la implementació del sistema de gestió dels ports IOT, en què s’han involucrat una vintena d’usuaris perquè coneguin millor el seu comportament, les seves necessitats i els seus patrons de consum i actuïn com a ambaixadors que han d’influir sobre uns altres navegants.

Psamides

El projecte europeu Psamides té com a objectiu optimitzar el funcionament dels ports petits i mitjans a través de la implantació d’eines innovadores que ajudin a gestionar els fluxos turístics, controlar millor els costos, proporcionar més serveis als usuaris i estimular l’eco-innovació d’aquests ports, reduint les externalitats ambientals derivades de l’activitat turística. Psamides compta amb un pressupost de 2,8 milions d’euros, un 85% dels quals finançats pel programa Interreg-MED de la Unió Europea. El projecte es va iniciar el gener del 2020 i finalitza el juny de 2022.

Els ports petits i mitjans, amb les seves zones nauticoesportives, les grans eslores, l’activitat de creuers i les indústries turístiques relacionades, són un factor clau de competitivitat a l’àrea MED (Mediterrània). Una part important del turisme de l’àrea MED es canalitza a través d’aquests ports i es concentra a les zones costaneres. Aquests ports han de jugar un paper fonamental a l’hora d’articular el turisme costaner i marítim, connectant el rerepaís i les comunitats.

Entre els objectius del projecte, s’ha de crear una comunitat de creixement blau de ports petits i mitjans, adoptant un enfocament transnacional per aconseguir que aquests ports puguin crear un ecosistema de negocis integrat que doni suport a la innovació i permeti superar la limitació de fons i de personal actual, per tal que aquests ports puguin identificar quines són les solucions més efectives en cada cas. Així mateix, millorar la governança del creixement blau, creant una eina i una metodologia multinivell efectiva que permeti capitalitzar les experiències de gestió, que es podrien reproduir en centenars de ports de l’àrea MED.

El projecte inclou deu socis: Ports de la Generalitat de Catalunya, Ports Illes Balears, Port de Sète, Port de Càndia (Iràklion), Pôle Mer Med, Athena R&I Center, IMT Montenegro, la Universitat de Rijeka, SAS Noveltis i l’EPM (Euroregió Pirineus-Mediterrània), de la qual la Generalitat de Catalunya n’és membre fundador amb la Regió d’Occitània (França) i el Govern de les Illes Balears.

Autors

Redactat per: Marga Torre

Per saber-ne més: Enric Martínez

Back to Top

Informació del document

Publicat a 14/06/22
Acceptat a 14/06/22
Presentat el 14/06/22

Volum Notícies, 2022
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Xarxa portuària

Impacte dels ports al litoral

Adaptació dels ports al canvi climàtic

Gestió ambiental de zones portuàries

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Mitigació

Adaptació

Puntuació document

0

Visites 3
Recomanacions 0

Compartiu aquest document

Paraules clau