- Premi Catalunya d’Ecodisseny 2017
- Categoria A – Producte
- Categoria B – Producte en desenvolupament
- Categoria C – Estratègia
- Categoria D – Disseny Jove
- Autores
Contents
Premi Catalunya d’Ecodisseny 2017
Com cada any el Premi Catalunya d’Ecodisseny va acompanyat d’una mostra “Premi Catalunya d’Ecodisseny”, que aquest any té lloc al Palau Robert. La mostra acull les dues exposicions itinerants de les edicions 2015 i 2017 del Premi, en les quals es mostren les candidatures guanyadores i les que van rebre una menció especial del jurat. Els premis del 2015 s’han exposat des del 8 de setembre fins al 18 d’octubre i els del 2017 des del 20 d’octubre fins al 19 de novembre.
Premi Catalunya d’Ecodisseny
Aquest Premi reconeix productes actualment en el mercat, productes en desenvolupament i estratègies de foment de productes que estiguin dissenyats per millorar el comportament ambientals dels productes i serveis al llarg del seu cicle de vida, i té com a objectiu incentivar la incorporació de l’ecodisseny per impulsar la fabricació i el consum de productes i serveis sostenibles a Catalunya. De fet, el premi s’emmarca en l’estratègia catalana d’ecodisseny, impulsada pel DTES. De les 115 candidatures presentades al premi s’han premiat:
Categoria A – Producte
Cafès Novell, SA.
Càpsules de cafè compatibles amb Nespresso, compostables i amb cafè orgànic. Les càpsules convencionals generen una mitjana d’entre 1,5 i 2 g de residu per unitat, i no poden ser tractades com a envasos per la seva consideració legal i mida.
Mencions:
- Planet FR i Ecoplanet FR: teixits reciclats i reciclables.
Són teixits tècnics semitranslúcids per a la protecció solar, per a cortines i estores, fabricats amb 100% de polièster reciclat.
El PET és el plàstic més reciclat del món. Cada any se’n consumeixen a Espanya unes 200.000 t d’ampolles. Totes les parts es poden reciclar i transformar-se en una gran varietat de nous productes: ampolles, peces de roba, teixits, catifes,...
- Comexi Offset CI8. Comexi Group Industries SAU. Impressora per al sector de l'embalatge que combina dos tipus de processos: la impressió flexogràfica utilitzant un tambor central i la impressió òfset.
Les activitats econòmiques relacionades amb el sector de l'embalatge representen a Catalunya un 4% del PIB, amb uns 7.100 milions d’euros de facturació.
- Sistema ECOXOP: sistema innovador de càpsules més resistents, 100% hidrosolubles, i amb productes de neteja altament concentrats formulats sota certificació ecològica.
La meitat de la contaminació per detergents de les aigües prové de la neteja de les llars i dels comerços. El clor, els fosfats, els colorant, els perfums, els blanquejadors i altres additius químics en són els principals compostos contaminants.
Categoria B – Producte en desenvolupament
POWERPAD. Juan Pablo Esquivel Bojorquez. Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM-CSIC)
Bateries portàtils completament biodegradables, construïdes amb materials orgànics, abundants i de baix cost, que es poden fabricar amb processos de manufactura eficients i de gran escala.
A Europa, només es recicla un 30% de les piles i bateries que es venen. Això suposa l’abocament anual d’unes 20.000 t de recursos tòxics o contaminants que es podrien recuperar, com ara alguns metalls.
Mencions:
- COCORO, Advanced Lingerie for Periods. Femmefleur. SCCL. Calces de tela, fines, rentables i reutilitzables que absorbeixen la menstruació, el flux vaginal i les pèrdues lleus d’orina.
La fabricació de productes d’higiene per a la menstruació a Europa consumeix unes 1,6 Mt de matèria primera, i genera unes 200.000 t de residus, alguns dels quals tarden fins a 300 anys a degradar-se del tot.
- EUDEC FOOD, ecodisseny d’una capsa per menjar preparat. SHERS FOORD AREA SL, amb la col·laboració d’INÈDIT INNOVACIÓ SL
Ecodisseny d’una capsa de cartró per emmagatzemar i distribuir quatre barquetes de menjar preparat, amb el resultat d’una reducció de materials d’envàs i un increment del nombre d’unitats en logística.
El cartró ondulat és el material més utilitzat al món, fonamentalment per a la fabricació d’envasos i embalatges. Generalment es compon de tres o cinc capes de papers. Té moltes vides, ja que pot retornar al cicle de consum en forma de nous envasos.
Categoria C – Estratègia
Col·lecció REMIX VOL. 1 i Vol. 2. BD Barcelona Design 1972 SL, amb la col·laboració de Ramón Úbeda i Curro Claret.
Nova col·lecció d’objectes (accessoris i aparadors) creada amb components de mobles descatalogats per mitjà de la creativitat de dissenyadors/ores.
A les deixalleries repartides per tot Catalunya, cada any es recullen més de 200.000 t de residus voluminosos i fustes, molts dels quals poden perllongar el seu cicle de vida si es reparen o restauren adequadament.
Mencions:
- La sostenibilitat en la pedagogia del disseny. LCI Barcelona
Model educatiu de formació per incorporar la cultura de la sostenibilitat en totes les disciplines del disseny al servei de les persones.
Les industries del disseny constitueixen un dels set programes que impulsa l’estratègia industrial per a Catalunya. Hi ha més de 6.500 empreses que donen feina a unes 70.000 persones. Les decisions que es prenen en la fase de disseny del producte en condicionen l’impacte ambiental.
- La cuina Veritas, solucions d’aprofitament amb impacte. Veritas, amb la col·laboració de la fundació Alícia i SIFU.
Reaprofitament de fruites i verdures sense sortida comercial a les botigues per transformar-les en altres productes, com ara brous i melmelades.
A Catalunya, es llencen cada any més de 262.000 t de residus alimentaris, procedents sobretot de les llars. Això suposa uns 35 kg/hab/any, equivalents a uns 112 euros/hab/any.
Categoria D – Disseny Jove
PINE HELPER. Laura Perdomo Caso. Escola Superior de disseny i arts plàstiques de Catalunya (ESDAP), Seu de Barcelona Llotja.
Versió millorada i més ecològica de les trampes existents per combatre la plaga de l’eruga processionària que afecta algunes espècies d’arbres, sobretot pins (Pine Helper).
De les 725.000 h de diferents espècies de pins que hi ha a Catalunya, unes 150.000 estan afectades en diferents graus per la processionària, un insecte lepidòpter que també pot provocar urticària i trastorns al·lèrgics a les persones i als animals.
CHUKUDU 2.0. Alessandro Asnaghi Gordillo. IED Barcelona Escola Superior de Disseny.
Remolc adaptable a bicicletes i motocicletes, fabricat amb peces d’altres vehicles i estris que han finalitzat el seu cicle de vida. Facilita el transport sanitari o objectes en països en vies de desenvolupament.
Segons el Banc Mundial, prop de mil milions de persones al món que viuen en entorns rurals no tenen al seu abast cap camí o carretera que puguin fer servir tot l’any per desplaçar-se fins a zones urbanes o equipaments públics.
BLAU ORGÀSMIC. Ioana Crasovan. IED Barcelona Escola Superior de Disseny.
Tap i bossa reutilitzables per portar ampolles de vi fabricats amb xarxes de pesca en desús recollides al port de Barcelona.
S’estima que les xarxes de pesca abandonades, perdudes o descartades als oceans representen prop del 10% (640.000 t) del total de les escombraries marines. El plàstic de les xarxes en desús que queden com a residus al mar es degrada amb la llum del sol i l’acció mecànica de l’aigua, i es fragmenta en trossos cada cop més petits que entren a la cadena alimentària dels peixos que el confinen amb el seu aliment.
Autores
Redactat de la noticia: Carmen Escoriza i Marga Torre
Per saber-ne més: Carmen Escoriza