Un projecte de recuperació ambiental a la badia de Galveston (Texas) fa servir conquilles d'ostra buides per reconstruir els ecosistemes malmesos pels huracans, freqüents a la zona, i per altres factors. Es tracta d'una actuació que intenta conjugar la protecció de l'entorn amb l'activitat econòmica tradicional de la zona.

Una nova funció per als residus alimentaris

La badia de Galveston, a Texas, és especialment rica en mol·luscs gràcies a la barreja d'aigües salobres i dolces. Es tracta però d'una zona fràgil, sovint afectada per huracans. A tall d'exemple, la tempesta Ike de setembre de 2008 va destruir més de la meitat dels hàbitats de mol·luscs, sepultant-los sota grans masses de sediment.

La Galveston Bay Foundation va emprendre l'any 2011 un projecte de recuperació ambiental consistent a utilitzar les conquilles de les ostres (molt consumides a la zona) com a material de base per a la formació de nous esculls.

Les conquilles buides es recol·lecten en èpoques de consum (de setembre a abril) i són posteriorment dipositades sobre el llit de roques del fons de la badia, en zones somes i de marees febles.


Draft Echave-Sustaeta 327136896-image1.jpeg

Aspecte d'un escull de conquilles


Esdevenen amb el temps la base per a un nou hàbitat; les aigües rabejades permeten l'aparició de vegetació i, posteriorment, hi arriba la fauna aquàtica. Els esculls així creats són especialment idonis per a peixos petits i per a crustacis com ara crancs i gambes. D'altra banda, trenquen l'onatge marí i ajuden a lluitar contra l'erosió costanera.

En altres indrets amb corrents marins forts, les conquilles buides es poden disposar en fils, de manera que acabin formant una mena de presa de contenció.

Fins a l'actualitat, la Galveston Bay Foundation ha utilitzat més de mil tones de conquilles per protegir uns 30 km de costa i restaurar unes vint hectàrees d'aiguamoll salobre.

A més, la recol·lecció de conquilles buides augmenta amb el temps: el 2012 se'n van recuperar cinquanta-quatre tones; el 2019, cent vint-i-cinc; i el 2020, cent onze (una xifra acceptable atès el context sanitari i la frenada de les activitats de restauració de les quals depèn la col·lecta de conquilles, amb una desena d'establiments participants). Per posar aquestes quantitats en perspectiva, assenyalarem que la producció d'ostres de l'estat de Texas fou l'any 2019 de 2,25 milions de quilos, tot i que tendeix a declinar a causa de les tempestes, les sequeres periòdiques (que causen variacions en la salinitat de les aigües), les malalties i les plagues (particularment de cargols).

Un cop recollides, les conquilles són transportades a Pasadena, a la perifèria de Houston, on la Galveston Bay Foundation disposa de tres parcel·les dedicades a la descontaminació d'aquests residus. El procés es duu a terme simplement deixant les conquilles buides exposades al sol i a l'aire lliure durant sis mesos, i removent-les de tant en tant amb una excavadora. La llarga exposició al sol mata els bacteris i paràsits que hi pogués haver a les conquilles, i els insectes devoren qualsevol resta de matèria orgànica.


Draft Echave-Sustaeta 327136896-image2.jpeg

Una de les parcel·les d'assecat i descontaminació de què disposa la Galveston Bay Foundation


A més de la protecció de la costa i la restauració dels aiguamolls, les conquilles també s'han emprat per implantar tres noves zones de cria d'ostres: l'actuació de la Galveston Bay Foundation, doncs, mira de compatibilitzar l'activitat mariscadora de la zona amb la protecció dels hàbitats, de manera que al capdavall no calgui recórrer a la prohibició total d'extracció d'ostres.

I ajudar al desenvolupament de noves implantacions d'aquests mol·luscs, a més de tancar el cercle de l'actuació de la Galveston Bay Foundation, també serveix per descontaminar les aigües de tota la zona: es calcula que cada exemplar d'ostra pot filtrar fins a cent noranta litres d'aigua al dia.

Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Per saber-ne més: Galveston Bay Foundation, Houston Chronicle


Informació relacionada
Galveston Bay Foundation 
Houston Chronicle
Back to Top

Informació del document

Publicat a 23/03/21
Presentat el 23/03/21

Volum Més enllà del Departament, 2021
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Governança

Mecanismes col·laboratius

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Planificació territorial

Territoris sensibles

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Gestió i planificació de l'aigua per a un ús sostenible

Millora de la qualitat hidromorfològica i biològica del medi

Millora de la qualitat de les aigües

Prevenció, minimització i tractament de residus

Recollida i tractament de residus

Valorització de materials

Planificació de la biodiversitat i del patrimoni natural

Nous objectes de conservació

Canvi climàtic i energia

Adaptació

Localització

Puntuació document

0

Visites 5
Recomanacions 0

Compartiu aquest document