A Berlín recentment s'ha aprovat la construcció d'un gratacels que, un cop enllestit, serà l'edifici de fusta més alt del continent. La nova torre promet un "canvi de paradigma social i ecològic" en un barri de la ciutat afectat per una progressiva gentrificació.

WoHo, a Kreuzberg

Draft Echave-Sustaeta 473762048-image1.jpeg

L'estudi noruec Mad arkitekter és l'autor d'un projecte de gratacels de fusta per a la ciutat de Berlín. Quan es materialitzi, l'edifici desbancarà la que fins ara era l'estructura més alta d'Europa construïda amb aquest material: el Mjøstårnet de Noruega, de què us parlàrem al Butlletí núm. 30.

La construcció de l'edifici va ser confirmada a final del proppassat mes de gener per la companyia promotora UTB, el Land de Berlín i la municipalitat de Friedrichshain-Kreuzberg.


Draft Echave-Sustaeta 473762048-image2.jpeg

Aspecte de la futura WoHo. El fet que combini gran alçària i un cert grau de visió social respon a les noves directrius adoptades per l'estat de Berlín, segons les quals si un promotor vol construir un edifici que superi de més d'1,5 vegades l'alçada dels edificis de la zona, només hi rebrà aprovació si el projecte és d'alta qualitat arquitectònica i sostenible funcionalment i ambiental (© Mad arkitekter)


Anomenat WoHo (de Wohnhochhaus, 'torre per viure-hi'), l'edifici farà 98 m d'alçada i tindrà vint-i-nou plantes que acolliran diversos usos: al voltant d'un 25% de l'espai es destinarà a funcions terciàries (preferiblement per a empreses locals), i aproximadament un 60% seran habitatges. D'aquests, un terç seran en modalitat de cooperativa, un terç en modalitat de propietat amb preus de mercat, i un terç de renda limitada. Dins la torre s'imbricaran diverses tipologies residencials: unitats per a grans famílies, apartaments per a estudiants i pisos assistits per a residents ancians i/o amb demència. Hi haurà també alguns espais sense assignació d'usos prèvia que es podran adaptar a necessitats puntuals. El 15% restant de l'espai de la torre es destinarà a usos públics, com ara una llar d'infants, un centre d'activitats extraescolars, tallers, una zona de jocs interior, i un terrat panoràmic obert al públic general.


Draft Echave-Sustaeta 473762048-image3.jpeg

Recreació de la nova torre de fusta i els seus entorns. L'abundància de verd ajudarà a integrar WoHo en el nou parc que sorgí on abans hi havia vies de tren es desús (© Mad arkitekter)


El material predominant a WoHo serà la fusta laminada encreuada (CLT, cross-laminated timber), que permet bastir edificis de gran alçària emprant molt menys acer i formigó que no cal en edificis similars convencionals. A WoHo el formigó armat només es farà servir per al nucli i els soterranis.


Draft Echave-Sustaeta 473762048-image4.jpeg

Proposta d'interior (© Mad arkitekter)


WoHo reservarà per a vehicles privats un espai mínim. En contrast, oferirà aparcabicicletes, estacions de càrrega per a vehicles elèctrics i places per a cotxes compartits. Una altra característica notable del projecte és la presència generosa de vegetació als balcons i els terrats, que facilitarà la integració de l'edifici en l'entorn, recentment reconvertit en un parc.

La torre WoHo i els seus edificis annexos, més baixos, volen esdevenir assequibles per a la comunitat i integrats a la vida del barri, que pateix d'una progressiva gentrificació. Si el projecte aconsegueix aquestes fites, podria servir com a referència per a altres barris, com a model per afrontar els problemes d'habitatge sense provocar desplaçament ni exclusió. De fet, les autoritats del districte asseguren que l'objectiu principal de la WoHo, a més d'oferir habitatge, és redreçar les polítiques de Berlín cap a un canvi de paradigma social i ecològic. Més encara, representants de la promotora UTB defineixen la WoHo com la torre "anti-Amazon", amb referència al controvertit edifici corporatiu que el gegant del comerç electrònic està erigint actualment a la mateixa zona de Berlín.

La construcció de la torre WoHo tindrà un cost aproximat de noranta milions d'euros.


Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Per saber-ne més: Mad arkitekter


Informació relacionada
Mad arkitekter
Back to Top

Informació del document

Publicat a 19/03/21
Presentat el 19/03/21

Volum Més enllà del Departament, 2021
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Impacte social

Eixos instrumentals

Tècniques de disseny, construcció i manteniment d'infraestructures

Nous materials i sistemes auxiliars

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Planificació urbanística

Reurbanització

Edificació

Sostenibilitat

Plurifuncionalitat

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Mitigació

Localització

Puntuació document

5

Visites 16
Recomanacions 1

Compartiu aquest document