Una exposició a Londres exhibeix projectes que volen recuperar la pedra com a material de construcció en l’arquitectura contemporània, ateses les seves qualitats de versatilitat, resistència, durabilitat, abundància, baix preu i zero CO2. Entre els elements exposats destaca la proposta teòrica per a un edifici de gran alçària amb estructura de pedra.

La nova edat de pedra

Draft Echave-Sustaeta 644879735-image1.jpeg

Tot i que suspesa temporalment a causa de la COVID-19, a Londres no s'ha cancel·lat totalment l'exposició The New Stone Age (de febrer a setembre de 2020), que mostra el potencial de la pedra com a material de construcció a través d'un seguit de projectes internacionals representatius d'una incipient tendència cap a la reincorporació d’aquest material a l'arquitectura.

El conservador de l'exposició, un dels fundadors de l'empresa Webb Yates Engineers, exalça les qualitats de la pedra com a material de construcció modern, innovador, pràctic, abundant, resistent, sostenible, i l'extracció del qual no requereix quantitats excessives d'energia. A més, segons ell, els mètodes contemporanis de disseny, anàlisi i fabricació poden desbloquejar el potencial d'aquest material, fent-lo apte per a usos que fins no fa gaire no semblaven possibles i com a alternativa vàlida al formigó i a l'acer.

És el cas per exemple d'un dels projectes exposats, que crida l'atenció per la seva envergadura: un treball de concepte per a un gratacels amb estructura de pedra, de trenta plantes, dut a terme precisament per Webb Yates i per l'estudi d'arquitectura Groupwork. El concepte per a la nova torre és una derivada de treballs anteriors en què han col·laborat les dues empreses, com ara 15 Clerkenwell Close (Londres), un edifici de sis plantes sobre rasant amb estructura de pedra.


Draft Echave-Sustaeta 644879735-image2.jpeg

Vista de 15 Clerkenwell Close (2017), amb exoesquelet estructural i façana de pedra calcària, fruit de la col·laboració de Groupwork i Webb Yates Engineers, i banc de proves per a un hipotètic gratacels de pedra concebut per les mateixes companyies i presentat a l'exposició The New Stone Age (CC BY-SA 4.0, Chris Wood)


Aquest projecte de torre d’oficines vol ser un exemple de la utilització de la pedra com a material sostenible per a edificis d’ús terciari. Segons els càlculs dels responsables de Webb Yates i de Groupwork, aquest edifici reduiria aproximadament d’un 60% el CO2 incorporat, comparat amb un que tingués estructura d’acer, i de prop d’un 80% en comparació amb el formigó. Aquesta disminució de CO2 incorporat respon al fet que mentre que la pedra ja es troba pràcticament llesta per a l’ús un cop extreta de la pedrera, l’acer i el formigó han de ser sotmesos a processos d’alt consum energètic per ser fabricats a partir de les seves matèries primeres. Més encara, segons Eight Associates, una consultora mediambiental implicada en el projecte, es podria arribar a reduccions de CO2 incorporat properes al 95% si per a aquest gratacels es fessin servir varietats de pedra locals.

També, d’acord amb els promotors del concepte, la pedra és en general més forta que els formigons més resistents i força més duradora que molts altres materials de construcció. Presenta a més certs avantatges en comparació amb materials com la fusta, que no és pràctica per a estructures de gran alçària ni per a infraestructura subterrània, segons Webb Yates Engineers i Groupwork.


Draft Echave-Sustaeta 644879735-image3.png

Recreació de la torre de pedra proposada, integrada a la city de Londres (en primer terme a la primera imatge, a l’esquerra en la segona) (© Webb Yates Engineers)


Com s’ha apuntat abans, l’estructura del nou gratacels seria la mateixa que la de 15 Clerkenwell Close, amb arquitraus i pilars, però passant de sis a trenta plantes, i fent servir basalt en lloc de pedra calcària. Aquesta elecció respon a la major resistència al foc que ofereix el basalt, atès que les exigències tècniques d’integritat estructural en cas d’incendi passen dels seixanta minuts per a edificis baixos al rang dels noranta o cent vint minuts a partir de certes alçàries.

Pel que fa als costos econòmics, que també es recullen al PDF del projecte de recerca, serien en total més baixos que els d’un edifici similar amb estructura de formigó o d’acer: tot i que el cost de l’estructura de pedra seria una mica més alt que el del seu equivalent de materials convencionals, cal assenyalar que en canvi es produirien estalvis en elements de protecció contra incendis i contra la intempèrie, car aquests esdevindrien innecessaris.

Draft Echave-Sustaeta 644879735-image4.png

Planta i dimensions proposades en aquest exercici teòric de gratacels de pedra. Els panells dels terres també són d’aquest material (© Webb Yates Engineers)

Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume.

Per saber-ne més: Stone Tower Research Project [PDF], ArchDaily, Modern Arabesque.

Informació relacionada

Stone Tower Research Project [PDF]

ArchDaily

Modern Arabesque

Back to Top

Informació del document

Publicat a 16/07/20
Presentat el 14/07/20

Volum Més enllà del Departament, 2020
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Governança

Processos de coordinació institucional sobre plans i projectes

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Prevenció, minimització i tractament de residus

Valorització de materials

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Localització

Puntuació document

0

Visites 5
Recomanacions 0